Orbán: Továbbra is várjuk a külföldi hallgatókat

2015. december 10. 16:41
Az Olasz Kultúrintézetben rendeztek találkozót a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban részt vevő külföldi hallgatók. Az eseményen Orbán Viktor miniszterelnök is jelen volt, és beszédében azt hangsúlyozta: a migránsügyben képviselt magyar álláspont nem változtat az ország oktatáspolitikai nyitottságán, tehát továbbra is várják a külföldi diákokat. Sőt: bővíteni is szeretnék a létszámukat.

A migránsválság nem változtat Magyarország oktatáspolitikai nyitottságán, „továbbra is várjuk a külföldi hallgatókat, bővíteni fogjuk a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramot is” – mondta Orbán Viktor csütörtökön Budapesten, a Stipendium Hungaricumban részt vevő hallgatóknak rendezett fogadáson. A miniszterelnök hangsúlyozta: a programban részt vevő hallgatók mind szabályozott formában érkeztek Magyarországra, betartják az ország törvényeit, és viszonyukat a magyarokkal a kölcsönös tisztelet jellemzi. 

A muszlim országokból érkezett hallgatókhoz szólva kiemelte: Magyarországon keresztény gyökerű politika érvényesül, és a keresztény tanítás tiltja a muszlimellenességet, ezért „minden ilyen politikát elutasítunk”.

Szólt arról is, hogy bővíteni fogják a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramot: jelenleg 45 országból érkezhetnek hallgatók, ezt 80-ra szeretnék növelni. Hozzátette: a kormány az ehhez szükséges forrásokat a szaktárca rendelkezésére bocsátotta.

Illegális migránsok nem, külföldi diákok igen

Orbán Viktor kifejtette: Magyarország kemény, határozott álláspontot képvisel migránsügyben, elutasítja az ellenőrizetlen, szabályozatlan beáramlást, de miközben ezt a politikai vonalat folytatni fogja, továbbra is várja a külföldi diákokat. Itt biztonságban vannak, a vendégjog szabályai szerint a mi védelmünk alatt állnak – mondta. Felidézte: régi, a kommunista időkig visszanyúló hagyomány, hogy Magyarország tanulási lehetőséget biztosít külföldi hallgatóknak, a kínai-magyar kapcsolatok például mindig is jók voltak, de jó néhány arab országgal is remek oktatási kapcsolatok alakultak ki, ez ápolásra érdemes örökség. Hangsúlyozta, hogy Magyarország folytatja a keleti nyitás politikáját.

A Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban részt vevő külföldi hallgatók részére az Olasz Kultúrintézetben rendeztek találkozót, amelyen több vezető politikus is felszólalt. Orbán Viktor elmondta, hogy a rendezvénnyel hagyományt szeretnének teremteni.

Még több külföldi diákot szeretnének

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszédében felidézte, hogy a magyar kormány 2013-ban indította el a Stipendium Hungaricum-programot a keleti nyitás politikájának jegyében, azóta 1653 hallgató kezdte meg tanulmányait a program keretében. Márai Sándort idézve hangoztatta, hogy Magyarországnak Nyugat felé kell néznie, de nem feledheti el keleti eredetét sem.

A diákokhoz a felsőoktatásért felelős államtitkár is szólt. Palkovics László az MTI-nek később elmondta: 2016-ra 3 ezerre, 2017-re 5 ezerre szeretnék növelni a programban Magyarországon tanuló külföldi diákok számát. 

A magyar kormány által finanszírozott Stipendium Hungaricum jelenleg körülbelül 4 milliárd forint plusz forrást jelent az egyetemeknek, jövőre ez az összeg 9 milliárdra, 2017-re 17 milliárd forintra nőhet – mondta az államtitkár.    

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, a Magyar Rektori Konferencia elnöke elmondta, hogy a magyar egyetemeken növekszik a külföldi hallgatók száma, jelenleg a több mint 200 ezres diáklétszámból 22 ezret tesznek ki a külföldi hallgatók.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Amennyiben tejeltek jöhettek.

Ez az igazi keresztény-konzervatív üzenet: ha egy muszlim fizet, azt szeretjük, ha segítségért fordul hozzánk, akkor terrorista.

"..Akit kitúrtak a világ legzsírosabb üzletéből.."

http://index.hu/gazdasag/2015/..

"..Bődületeset kaszálnak Rogán ötletén.."

http://index.hu/gazdasag/2015/..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés