Btk-módosítás

Büntetné a terrorizmus népszerűsítését az MSZP

2015. november 24. 14:49
Módosítaná a Btk.-t az MSZP: a terrorizmus népszerűsítését, a terrorista csoportba toborzást és a terrorista csoportban való részvételt is büntetnék. A szocialisták emellett javasolnak egy „sok milliárdos” átcsoportosítást a magyar terrorelhárítással foglalkozó szerveknek.

Az MSZP a büntető törvénykönyv módosításával a terrorizmus népszerűsítését, a terrorista csoportba toborzást és a terrorista csoportban való részvételt is büntetné – közölte az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese kedden Budapesten sajtótájékoztatón. Harangozó Tamás elmondta, hogy az Országgyűlésnek kedden benyújtott törvényjavaslatuk azt is lehetővé tenné, hogy azt a Magyarországon átutazó külföldit, aki nem az ország területén követett el terrorcselekményt, elítélhessék és börtönbe zárhassák.

Az Országgyűlés honvédelmi bizottságának alelnöke a törvénymódosítást azzal indokolta, hogy a Btk. általában az előkészületi, vagy már a megtörtént bűncselekményeket bünteti, de a terrorizmus pontosan az a terület, ahol az első lépésnél is ott kell lennie az államnak.

Harangozó Tamás a terrorizmus népszerűsítésével kapcsolatos új tényállásról azt mondta, jelenleg nincsenek semmilyen eszközzel felruházva a hatóságok a beavatkozáshoz. A tiltott toborzás ugyan szerepel a büntetőjogi kódexben – folytatta – , de az kizárólag a külföldi, nem szövetséges hadseregekben történő részvételt tiltja, nehezen vonatkoztatható az Iszlám Államra. Hozzátette: a terrorista csoportban történő részvétel büntetése azért lenne fontos, mert a hatályos szabályozás csak azt bünteti, ha valakik egy konkrét cselekményre állnak össze.

Szavai szerint a párizsi terrortámadások után Európának rá kellett döbbennie, mennyire felkészületlenül érték a támadások. Harangozó Tamás jelezte, hogy javaslataiknak nincs köze a pártpolitikához, és bíznak benne, hogy azt a kormánypártok támogatják.

Molnár szerint azonnali cselekvésre van szükség a biztonságos Európa érdekében

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke úgy fogalmazott: a tettek ideje jött el Európába, azonnali cselekvésre van szükség a biztonságos Európa érdekében. Elmondta, ötpontos javaslatcsomagot dolgoztak ki, amelyben a Btk.-módosítás mellett javasolnak egy „sok milliárdos” átcsoportosítást a magyar terrorelhárítással foglalkozó szerveknek, a nemzetbiztonsági szolgálatoknak, a rendőrségnek. A többletforrásra a terrorellenes feladatok megnövekedése miatt van szükség – magyarázta. Kérdésre elmondta, hogy néhány látványos propagandaakciótól, illetve a kormányzati kommunikációtól elvonhatók a források.

A bizottsági elnök javasolta a Frontex, az Europol megerősítését, valamint szorgalmazta a nemzeti hadseregek mellett egy egységes európai haderő, valamint titkosszolgálat felállítását. Mindezek gyengesége, hiánya odavezetett, hogy „ámokfutók, dzsihádisták dúlják Európát, rettegésben tartják nemcsak Párizst, hanem az egész szabad világot” – hangoztatta. Molnár szükségesnek nevezte, hogy az uniós tagállamok széleskörű és mély együttműködést folytassanak az Egyesült Államokkal, Törökországgal, Izraellel és Oroszországgal.

A szocialista politikus szerint a magyar és az egész európai jogrendszert át kell tekinteni, nemcsak a büntető törvénykönyvet, hanem a büntetőeljárást, a nemzetközi kiadatást, a jogsegély intézményét, a nemzetközi büntető bíróságra vonatkozó szabályokat, valamint a személyi szabadságjogok arányos korlátozásának rendszerét. Úgy indokolt, a terroristák lépéselőnybe kerültek ebben a jogrendszerben, amely egy más világban született, az idő pedig átlépett felette, a terrorszervezetek radikalizálódtak, új eszközöket vetettek be.

Át kell tekinteni, milyen arányos, korrekt és célszerű megoldások kellenek, hogy lehetőség szerint a terrorcselekményeket ne felderíteni kelljen, hanem meglehessen előzni – tette hozzá.

Lándori Tamás
2015. November 24. 15:12
„Lehetővé tenné, hogy azt a Magyarországon átutazó külföldit, aki nem az ország területén követett el terrorcselekményt, elítélhessék és börtönbe zárhassák.”

Szuper hírem van Harangozó képviselő úr számára: ez eddig is így volt. A külföldön elkövetett terrorcselekmény magyarországi büntetését nem csak a jelenlegi Btk. 3. § (2) a) aa) pontja teszi lehetővé, de már az előző, 1978. évi IV. számú kódexben is benne volt.

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mivel a szocikról van szó egy kérdésem van.

Hol az átverés?

Nem tudom mit pörögnek egy álproblémán...

Molnár Zsolt szinte egy normális ember. Az a
kérdés, hogy mi szükség van a BTK módosítására.
Nem vezethető-e le a jelenlegi jogrendből a
terrorizmus népszerűsítésének büntethetősége?

Az elvtárs olvassa el a BTK 314. § - 316. § -át.

...."Aki a 314. § (1) vagy (2) bekezdésében meghatározott bűntett elkövetésére felhív, ajánlkozik, vállalkozik, a közös elkövetésben megállapodik"....

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hj..

Mindegy, hogy mit, csak beszéljenek róluk, ez a cél, hááát elég szánalmas....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés