650 éves jubileumára készül a Pécsi Tudományegyetem

2015. november 20. 17:53
Az 1367-ben alapított egyetem 2017-ben ünnepli születésének 650. évfordulóját. 650 nappal a jubileumi tanév kezdete előtt szenátusi ülést és könyvbemutatót tartottak.

Alapításának 650. évfordulójára készül a Pécsi Tudományegyetem (PTE), a 2017-es jubileumi év felvezető eseményeinek sora pénteken kezdődött a baranyai megyeszékhelyen. Magyarország első egyetemét 1367. szeptember 1-jén alapította Nagy Lajos király V. Orbán pápa engedélyével.

Az intézményben 650 nappal a jubileum előtt díszdoktoravató szenátusi ülést tartottak, bemutatták egy a pécsi felsőoktatás történetéről szóló könyvsorozat első kötetét, a rektori hivatal előtt leleplezték a Hartung Balázs és Látrányi Péter ipari termék- és formatervező mérnök szakos hallgatók tervei alapján készült Minimal elnevezésű, az évfordulóig visszaszámoló berendezést.

Nem a jogfolytonosság, hanem a szellemi örökség

Bódis József rektor, Udvardy György pécsi megyés püspök és Páva Zsolt, Pécs polgármestere együttműködési megállapodást kötött az ünnepi programok méltó megvalósításáért. Bódis az eseményekhez kapcsolódó sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az egyetem alapításával Magyarország elindult a tudásalapú társadalom megteremtésének útján. Hozzátette, a jubileum jelentőségét nem csökkenti, hogy a középkori egyetem később bezárta kapuit, a hangsúly ugyanis nem a jogfolytonosságon, hanem a szellemi örökségen van. Bódis szerint a ma 9 karral működő, 22 ezer hallgató képzését biztosító egyetem akkor tud megfelelni alapítói elvárásainak, ha mindig kiemelkedő teljesítményt nyújt, amellyel magára irányítja a figyelmet. 

Udvardy György arról szólt, hogy az egyetem, a város és az egyházmegye „jövőbe mutató ünneplésre” készül. A programok amellett, hogy emlékeztetnek az alapítás bátor gondolatára, a közös akaratra, az ismeretre, a hitbe vetett bizalomra, és tisztelegnek a tudomány előtt, szeretnék megmutatni: „miként teszi emberivé a felismert igazság, a felismert kultúra azt a társadalmat, amelyben élünk”. Páva Zsolt közölte: Pécs mindig fontosnak tartotta az egyetem ügyét, helyet biztosított az intézménynek, amelynek sikere mindig szorosan összefüggött, és összefügg a város sikerével.

*

Illusztráció: Pécsi Tudományegyetem

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés