Médiaszakik

2015. március 12. 10:35

Tóth Levente
Világgazdaság Online
Legyünk őszinték: a magyar sajtóban a kommunikációs és médiatudományi diplomák értéke vetekszik az egykori Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetem (Foxi-Maxi) papírjáéval.

Ettől azonban ez még egy fontos szakma, a média egy fontos és jelentős gazdasági ágazat. Az állam megteheti, hogy nem járul hozzá az erre a hivatásra vágyók felsőfokú képzéséhez, de ha még önköltségesen sem hagyja, hogy a közszolgálati egyetemen kívül ezt a szakmát felsőfokon oktassák, azzal súlyos ítéletet mond magáról is.

Ahhoz, hogy a média be tudja tölteni a társadalmi és üzleti szerepét, nem kevesebb, alacsonyabb színvonalú és elismertségű képzésre van szükség, hanem éppenséggel többre. Nem több helyen és diákkal, mint amennyit a piac fel tud szívni, de éppenséggel az állam hathatós támogatásával. A sajtó ugyanis ma az elhivatottakon kívül kevesek számára vonzó karrierlehetőség, ha az elhelyezkedési, fizetési lehetőségeket nézi valaki, akkor nem érdemes éveket fektetni egy ilyen végzettséget adó diplomába.

A felsőfokú médiaoktatás sikertelensége még nem jelenti annak szükségtelenségét. A média üzlet, de nem csak az. Ahhoz, hogy a sajtó üzleti és társadalmi szerepét is képes legyen betölteni, nem médiaszakikra, hanem képzett, elhivatott, szakmájukra és tudásukra okkal büszke kollégákra van szükség. De értem én, hogy ez nem mindenkinek érdeke.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vannak foglalkozások, amelyeknek művelőit nem lehet feltölteni más végzettségűekkel (orvosok, fizikusok stb.). Más esetekben jobb, ha az élet különböző területeiről verbuválódnak (pl. politikusok). A kommunikáció művelői is inkább az utóbbi fajtához tartoznak.

"A felsőfokú médiaoktatás sikertelensége még nem jelenti annak szükségtelenségét."

Legalábbis azok számára, akik működtetik a sikertelen oktatást és nagy pénzeket kaszálnak rajta, azok szükségesnek tartják a sikertelen oktatást!

Ők úgy gondolják, hogy a pénz boldogítja azt, aki kapja!

Aki kapja marja!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés