Régóta keresek fórumot az MCC diákjainak

2015. február 18. 13:13

Tombor András
Heti Válasz
Nincs okom elkapkodni a döntést, több eshetőség is szóba jön, köztük a Mandiner is, mely az igényes fiatal nemzedék egyik fóruma. Interjú.

Tokajról fogunk beszélgetni, de időközben akadt egy másik téma is. Önt olyan emberként ismerik, aki nem kerüli, de nem is keresi a nyilvánosságot. Most viszont arról hallani, hogy bevásárolja magát a Mandiner nevű hírportálba.

Régóta keresek fórumot a Mathias Corvinus Collegiumban (MCC) tanuló diákjaink számára, ahol kipróbálhatják magukat, és megtehetik első lépéseiket az újságírói, közírói pályán. Nincs okom elkapkodni a döntést, több eshetőség is szóba jön, köztük a Mandiner is, mely az igényes fiatal nemzedék egyik fóruma.

A hazai elitképzés – az édesapjával közösen alapított MCC – az ön édes gyermeke, de a jobboldali médiaátrendeződés közepette sokan úgy fogják értelmezni a lépését, hogy a Lázár Jánossal és Giró-Szász Andrással is jó kapcsolatot ápoló Tombor András sajtót vásárol magának és társainak.

Ez akkor is tévedés, ha sokan gondolják majd így. Különben is már hozzászoktam, hogy Magyarországon az újságokban én csak valakinek az embere lehetek. Voltam én már a lapok szerint Csányi Sándor embere, újabban pedig Lázár Jánosé – ami azért pikáns. Valahogy nem tudják megemészteni az újságírók, hogy valaki önálló személyiség lehet.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

El ne higgyük az indokot! A Mandiner jóval komolyabb fórum annál, hogy diákok gyakorlóterepe legyen. Az MCC ráadásul nem karakteres szellemi közösség, a vezetőképzési funkció a lényege. A kollégiumban nem folyik markáns közéleti tevékenység, a diákok politikai felfogása széttartó, jórészt liberális és ellenzéki. A végzett diákokat sem a közéleti-politikai felfogásuk tartja össze, rájuk sem lehet közéleti fórumot építeni. Ez tehát blöff, ha megveszi a Mandinert, akkor más célja van vele.

Mandisok!
Kérek belső, saját kútfőből származó konkrét információkat az üzletről és a jövendő orientációról!
(Csak miheztartás végett)
Előre is köszönöm.

Válaszok:
TuRuL2k2 | 2015. február 18. 17:26

Igen, mondjuk úgy, hogy minden tudományos felfogás és minden közéleti-politikai irányzat felé nyitottak. Ez egy egyetemeken túli, esti képzéseket szervező, közösségépítő, kifejezetten a legjobb képességű hallgatók közül halászó kollégium esetében pozitívum, mert ott szakmai felkészítés folyik. A politikai beállítottság viszont nem kritérium a kiválasztás során. A legtöbb kollégista közgazdász vagy jogász hallgató, s a nézeteik is széthúznak. Ezeknek a gyerekeknek egyébként nincs idejük arra, hogy rendszeresen publikáljanak, mert kétfelé kell tanulniuk és elvárás a kollégiumban a magas tanulmányi átlag.

Több lehetséges befektetővel is tárgyalunk, de ez így volt az elmúlt években is, jellemzően pénzügyi befektetőkkel, kockázati tőkealapokkal. Tombor András is ott van az érdeklődők között, de még senkivel sem állapodtunk meg - így állunk most.

Válaszok:
Antigoné | 2015. február 19. 11:25

A Mandiner a Lakner-Pintér-Kardos trión kívül színvonalas konzervatív szellemiségű publicisztikákat közlő internetes lap, nem tévé. Ne keverjük a műfajokat. Az indulása óta sajnos romlott a színvonala, és nem csak a fent említett hármas miatt. Ugyanakkor a szemle rovata egyedülálló, bár időnként túlzásba viszi a futóbolondok szemlézését és nem hívja fel a figyelmet a társadalom-ismeretünket megalapozó tanulmányokra. Vitafórumként is a Mandiner a leginkább elviselhető, néha tartalmas, nagymellény- és személyeskedés nélküli vitákat is lehet itt folytatni értelmes emberekkel.

A Mandiner és társfórumai túlzás nélkül megújították a hazai "jobboldali"-konzervatív szellemi életet. A "baloldalon" ehhez hasonló szellemi reneszánsz a mai napig nem ment végbe, s ez látszik is az erőlködő balos politikai mozgalmak szánalmas szellemi színvonalán. A konzervatív új generáció lassan szétszóródott, mindenki járja a maga útját. Ezzel párhuzamosan a Mandiner elszürkült. Kár lenne hagyni tovább erodálódni, ráférne egy generációs vérátömlesztés, de hangsúlyozom, nem Laknerekkel és Pintérekkel.

Azt sem hiszem, hogy ehhez Tombor hozzá tudna tenni. Amit ő létrehozott az MCC-vel, az fontos és jelentős teljesítmény: hozzájárult a gyakorlati elit szakmai színvonalának emeléséhez. Új szellemi műhelyt azonban nem hozott létre, nem is volt ilyen célja, ezért a Mandinert nem is tudná mire használni. Lehet persze, hogy újabban van ambíciója erre is, de az nem az MCC, vagy most még nem az.

Én nem akarok lesöpörni semmit, csak nem tartom reálisnak együtt említeni egy ismert és tekintélyes internetes lapot és az MCC-ben tanuló (akár médiát is tanuló) egyetemistákat. A publikálásnak is vannak fokozatai: kollégiumi belső fórumok, újságok, majd egyetemiek, s azután jöhetnek az első szárnypróbálgatások országos lapokban. Ahhoz, hogy valaki érdemleges publicisztikát tudjon írni a Mandiner szintjén, komoly szakmai tudásra és közéleti jártasságra van szükség. Senki nem úgy ugrik elő, mint Pallas Athéné.

Ez mind nagyon szép, igényes tanulás, szakmai munka, amely lehetőséget ad arra, hogy aki részt vesz benne, újságíró is lehessen. De nem szellemi műhely, mert az több ennél. Az tartalom. Közéleti, politikai irányultság. Hatással lenni másokra, felkelteni a figyelmet, mércévé válni.

A Mandiner ilyen. Aki az MCC-ből vagy bárhonnan illik bele, tudatos választással ide akar írni, most is bekapcsolódhat a munkába, feltételezem, nem fogják elküldeni. Ha pedig Tombor úr esetleg szponzorálja is az illető fiatalt, annak mindenki örülni fog. De az MCC-t, az MCC média szakát egy az egyben áthelyezni a Mandinerbe aligha lehet.

Mi akadályozza meg Tombor urat és az MCC-t, hogy a saját bázisukon létrehozzanak egy internetes lapot, ha annyira felkészültek rá és szellemi műhelyként működnek? Technikailag ez ma már nem lehet probléma.

TuRuL világosan megmondta, hogy elsősorban tőkeemelésre van szükségük, hogy a portál fejleszthessen. Ez alapvetően pénzügyi és nem szakmai befektető bevonzását igényli. Nem kell előre rettegni! :) Főleg nem a törzskommentelők nagy részéért :)

A publikálási lehetőséget elsősorban tehetséggel és szorgalommal, munkával és kitartással lehet kivívni. Nem kell feltétlenül "újságot" venni hozzá! :)

Nem muszáj szeretned őket, de lásd be, hogy a többségük az Indexből rajzott ki, ahol alaposan beletanultak a szakmába.

Köszönöm a tájékoztatást.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés