Alapító dékán

Elhunyt Roska Tamás professzor

2014. június 18. 12:21
Elhunyt Roska Tamás professzor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karának alapító dékánja. Az ITK-n olyan tudományterületeket is oktatnak, amelyekből csak néhány képzés létezik világszerte, ilyen például az infobionika. Roska Tamás 74 éves volt.

Életének 74. évében, türelemmel viselt súlyos betegség után, 2014. június 17-én elhunyt Roska Tamás villamosmérnök, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bolyai- és Széchenyi-díjas egyetemi tanára, az MTA rendes tagja, a Nagy Szent Gergely-rend birtokosa, a Leuveni és a Pannon Egyetem díszdoktora, az Academia Europaea tagja.

Roska Tamás a PPKE Információs Technológiai és Bionikai Karának alapító dékánja, a celluláris hullámszámítógép architektúrájának megalkotója, a hazai bionikai képzés megteremtője fiatalok generációit indította el a világszínvonalú kutatómunka felé.

Tudományos tevékenységét számos hazai és nemzetközi díjjal ismerték el.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nyugodjék békében.
Sokat tett az országért, a nemzetért és a magyar tudományos életért.

Hát, kiforrt egy jellemről vall ez a beszólás, ma, itt ...

Nyilván azért utálod, mert hívő keresztény ember volt és soha nem nyalt be a rendszernek, sem 1989 előtt, sem utána. Nem is futtatták mint a foxi-maxi zseniket nyugaton, nem tömték ösztöndíjjakkal - és nem biztosították neki a cukormáz disszidens státuszt.
Ennek ellenére becsülték világszerte - és itthon, még ha karrierje korához képest későn indult is.

Roska Tamás sem kutatóként, sem közéleti személyént nem szállt el magától, rengeteget tett a Pázmány újraindításáert (ami valszeg csípi a szemedet) és sok száz kutatót tett pályára.

Tudod, Tapló, nem csak az átok száll vissza, hanem a rágalom is, úgyhogy légy felkészülve, mert van, Aki számon kéri rajtunk minden szavunkat.

Nagyon sajnálom. Nagyszerű ember volt! Nagy tudós volt!

Ez igen! Ez egy jó kis önkritika volt. De miért teregeted ki magad a mandin?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés