Romániai magyar népművészeket ünnepeltek Bukarestben

2012. november 30. 13:55
Barkó Etelka hétfalusi csángó tojásfestőt és Páll Ágoston korondi fazekasmestert is ünnepelték Bukarestben azon a rendezvényen, amelyen elismerést nyújtottak át a román élő szellemi örökség díjazottjainak.

A bukaresti Román Parasztmúzeumban megszervezett ünnepségen mintegy tucatnyi romániai díjazott – köztük Barkó Etelka hétfalusi csángó tojásfestő és Páll Ágoston korondi fazekasmester – vett részt, akik az előző években megkapták az UNESCO támogatásával odaítélt díjat. A kitüntetettek pénzbeli adományt vehettek át. Sergiu Nistor román kulturális államtitkár az MTI-nek elmondta, hogy a szakmai testület a díj odaítélésekor a népművészek hagyományápoló munkásságának autentikusságát, valamint a népi kultúrának az újabb nemzedékekre áthagyományozásában játszott szerepet vette figyelembe.

Az elismert népművészek között volt Barkó Etelka tojásíró és néprajzgyűjtő, aki a Brassó megyei hétfalusi csángók népviseletének megőrzésében és megismertetésében, valamint a viaszos tojásfestésben játszott fontos szerepet. Barkó Etelka mintegy 150 tojásmintát jegyzett le.  A népművész az MTI-nek elmondta: nagy örömmel tölti el, hogy az óvodásoktól kezdve a felnőttekig minden korosztályt érdekel a tojásírás művészete. Hozzátette: már novemberben szokták kérdezni tőle a fiúk, mikor kezdődnek a kurzusok, amelyeket a népművész a barcasági magyar iskolákban rendszerint húsvét előtt szokott tartani. A népművész édesapjától tanulta a tojásírás művészetét.

Páll Ágoston korondi fazekasmester 66 éves, a fazekasmesterséget szüleitől és a néhai Bandi Dezsőtől tanulta, aki a Páll-család három nemzedékét oktatta. Felesége, Veronika festi és díszíti az edényeket. Hét gyermekükből négy fazekasként dolgozik. A fazekasmester szerint ez a díj „bokrétát tett a korondi kerámiaművészet kalapjára”.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés