A Médiatanács ügyészi fellépés iránti indítványa (III.)

2012. november 19. 13:40
Médiatanács
Médiatanács blog
Alakilag érvényes pályázat nincs, a pályázati eljárás ugyanakkor mégis eredményes.

„Mindezen anomália fennállása egyrészről oda vezethető vissza, hogy az Ítélőtábla 2.K.27.053/2012/20. sz. ítéletében a pályázat nyertesére vonatkozó rendelkezés hatályon kívül helyezése mellett nem döntött a pályázati eljárás eredményességének megállapítására vonatkozó rendelkezés hatályon kívül helyezéséről.

Nem vitatjuk, hogy a bírósági felülvizsgálat a határozatok egyes részei tárgyában önállóan is elvégezhető, mint ahogy a közigazgatási határozatok részbeni hatályon kívül helyezésének sincs akadálya (különösen, ha a határozat egyéb részeire nem vonatkozik a kereseti kérelem).
Egyértelműen hibás azonban a 2.K.27.053/2012/20. sz. ítéletben foglalt azon indokolás, hogy a bíróságnak nem is lett volna lehetősége az Alaphatározat rendelkező részének pályázati eljárás eredményességét megállapító 1. rendelkezését (a továbbiakban: Alaphatározat 1. pont) hatályon kívül helyeznie. A bírósági gyakorlat ugyanis egyöntetű abban, hogy nincs mód a közigazgatási határozat részleges hatályon kívül helyezésére, ha a felülvizsgálattal érintett, illetve a keresetben nem vitatott részek egymással szorosan összefüggnek és önállóan, egymástól függetlenül nem elbírálhatóak. (EBH 2010.2200; KGD2005. 150; KGD1994. 173.)

Vagyis a bíróság - megítélésünk szerint - tévedett a 2.K.27.053/2012/20. sz. ítéletben foglalt azon álláspontjában, hogy nem is vizsgálhatta az Alaphatározat kereseti kérelemben nem vitatott részeit. Annak vizsgálatát pedig kifejezetten elmulasztotta, hogy a határozat támadott és nem támadott rendelkezései mennyiben függnek össze.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés