Összefogunk: segélykoncert a rászoruló újságírókért

2012. november 5. 8:33
Rég nem látott összefogással szervez jótékonysági koncertet november 15-ére az újságíró szakma a rászoruló kollégák megsegítésére. Az Összefogunk! – Zenészek az újságírókért, újságírók egymásért rendezvényről a Mandiner.médiának Keleti Éva, a Szolidaritás Alapítvány kuratóriumi tagja beszélt.

A rászoruló újságírók megsegítésére szervez segélykoncertet Összefogunk! címmel hat újságíró egyesület november 15-én a SYMA csarnokban. Pontosan milyen jellegű segítséget kapnak a rászoruló újságírók a segélykoncert után?

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének Szolidaritás Alapítványa 1990 óta nyújt anyagi segítséget az azt felkereső, rászoruló újságíróknak. Havi, negyedévi, vagy temetési, illetve munkanélküli segéllyel tudunk segíteni a jelentkezőknek. A koncert teljes bevétele az alapítvány számlájára folyik majd be, így ezt is ilyen célokra fordítjuk majd.

1990 óta hogyan alakult az anyagi segítségre szoruló újságírók száma?

Ez a szám folyamatosan és rohamosan, több mint duplájára nőtt. Ráadásul ma már nem csak idős kollégák fordulnak az Alapítványhoz, hanem sajnos 45-50 év körüli újságírók is jelzik igényüket, különösen, amióta a rokkantnyugdíjak kiadását is szigorították. Mi azonban már a régi nagy elbocsátási hullámok idején – például a Kurír megszűnésekor – is azonnal támogatást tudtunk nyújtani. Az utóbbi három évben a segélyt kérők száma ismét gyorsabban emelkedett, az Alapítvány lehetőségei viszont szűkültek.

Jelenleg mennyi szakmabéli vár segítségre?

Havi 40-45 újságírót segítünk, amellett, hogy nagyon szigorúan szűrjük, ki lehet jogosult a támogatásra. Érvényes újságírói igazolvánnyal kell rendelkeznie, és igazolnia kell, hogy családja egy főre eső jövedelme nem éri el a minimálbért. Ha ez a koncert sikeres lesz, talán enyhíthetünk ezeken a feltételeken, és többeknek is segíthetünk.

Mennyiben tudják segíteni a kérelmezőket?

Míg 2010-ben ötmillió forintot tudtunk szétosztani, tavaly már csak 3,3 millió forint állt rendelkezésünkre. Ezek az összegek mind adakozásból folytak be, többnyire szakmabeliek adományaiból. Várnánk a nagy kiadók hozzájárulásait is, de ilyenre eddig nem volt példa. Bízunk benne, hogy a koncert után ez változni fog.

És a rendezvényt ki segíti?

Magát az eseményt a Ringier, az Axel Springer és a Sanoma is segítette, készpénzzel és reklámfelülettel egyaránt. Hirdetésekkel és pr-cikkekkel rajtuk kívül rengeteg lap segített – a televíziók kivételével szinte mindenki. Ezen kívül a SYMA rendezvényközpont csak saját költségeinek megtérítésére tart igényt, terembérletet nem számol föl. A plakátokat kedvezményes áron nyomtathattuk. Voltak egyéni adakozók is, olyan újságírók, akik nem csak jegyet vettek, hanem az Alapítvány számlájára is utaltak pénzt. Természetesen a szervezők is társadalmi munkában dolgoznak, senki nem kap fizetést ezért a tevékenységért.

Ezek szerint lehet a szakma összefogásáról beszélni?

Talán az Etikai Kódex kiadása volt az utolsó alkalom, hogy ennyi szervezet összefogott. Az aktuális kezdeményezésünkhöz a szakmai szervezetek kivétel nélkül csatlakoztak, függetlenül attól, hogy baloldalon, középen, vagy jobboldalon állnak. Az együttműködési nyilatkozatot a MÚOSZ mellett a Magyar Újságírók Közössége (MÚK), a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége (MAKÚSZ), a Protestáns Újságírók Szövetsége (PRÚSZ), a Tudományos Újságírók Klubja (TÚK) és a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) is aláírta. Ennek az eseménynek nincs politikai felhangja; a cél az, hogy bármely újságíró, aki tagja bármely szervezetnek, és segítségre szorul, az részesülhessen a koncert bevételeiből.

Milyen hatása lehet az eseménynek a szakmai szervezetek későbbi együttműködésére?

Bízom benne, hogy ezentúl gördülékenyebb lesz a közös munka, például az állásfoglalásokat illetően. A következő feladat a fotóriporterek helyzetének tisztázása, talán már ebben a kérdésben is könnyebben megtalálják majd a közös hangot az illetékesek.

A koncertre inkább a szakma képviselőit, vagy a civileket várják?

A zenét szerető embereket várjuk. A zenészek, akik mellénk álltak, a társadalom minden rétegét meg tudják szólítani: a Republic zenekar, Balázs Fecó vagy az omegás Benkő László és Jankai Béla, továbbá Somló Tamás és a szintén Omega-tag Mihály Tamás inkább az idősebbeket érik el, míg az Anna and the Barbies, Oláh Ibolya, Molnár Ferenc Caramel, és Keresztes Ildikó a fiatalokat is bevonzhatják.

Miért pont ezekre az előadókra esett a választás?

Frank Iván, a Szervezőbizottság elnöke kezdte el terjeszteni a koncert hírét a zenészek között, és nagyon sokan jelentkeztek. Sokaknak nemet kellett mondanunk, hiszen a koncert a három órát aligha haladhatja meg. Akiket kiválasztottunk, azért választottuk, hogy különböző korosztályokat és műfajokat szólaltassanak meg. Természetesen mindannyian ingyen lépnek fel.

A közönség részéről hány résztvevőre számítanak?

Nem tudok számot mondani. A terembe 3-4 ezer ember fér be, én bízom benne, hogy telt ház lesz.

Hol tudnak jegyet váltani az érdeklődők?

Jegyeket a Ticket Expressnél lehet kapni, illetve a MÚOSZ és a társszervezetek irodáiban lehet váltani.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés