Megállapodást kötött a Közszolgálati Egyetem és a médiahatóság

2012. szeptember 26. 12:51
Együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A cél az oktatási és szakmai kutatási területeken történő együttműködés kereteinek meghatározása.

Együttműködési megállapodást írt alá Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora és Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke kedden Budapesten. Szalai Annamária az aláírást megelőzően különlegesnek nevezte a megállapodást, jelezve, hogy arra nagy várakozással tekint. Úgy fogalmazott: a hatóság alapvető dolga, hogy a közösség érdekeit képviselje, a köz érdekében végezze mindennapi tevékenységét, ebben az értelemben állami szereplőként az a feladata, hogy minden ember számára biztosítsa a javakhoz való hozzáférés egyenlő lehetőségét. Az NMHH elnöke szerint az egyetemmel között együttműködésnek is ezt a célt kell szolgálni.

Szalai szerint az információ és az infokommunikációs javak „közjavakká” váltak a XXI. században, ezért az NMHH célja, hogy ezek mindenki számára elérhetők legyenek. E modern állami felfogásban az NMHH feladata az információhoz, a tájékozódáshoz, a tudáshoz és a kulturális értékekhez való szabad és egyenlő hozzáférés lehetőségének biztosítása – mondta az NMHH elnöke.

Szalai Annamária szerint azonban ez kevés lenne, hiszen a legfontosabbak az emberek, akik képesek használni, és maguk számára hasznossá tenni ezeket az információs javakat. Szükség van olyan állami köztisztviselőkre, akik a digitális írásban, olvasásban és „médiakultúrában” messzemenően jártasaktette hozzá. Fontosnak nevezte, hogy olyan embereket képezzenek, akik „az állami szféra versenyképességét is fokozni tudják”.

Patyi András, az NKE rektora szerint ez a megállapodás nem csak azért fontos számukra, mert egy jól megtervezett és felépített sorba illik, hiszen számos állami hatósággal, köztük az Állami Számvevőszékkel és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósággal is írtak alá megállapodást. Ezek a megállapodások arról szóltak, hogy ennek az új egyetemnek a szakmai, tudományos profiljába illeszkedő kutatások és képzések, szakmai anyagok fejlesztése során partnerekre, segítőkre, együttműködő társakra van szüksége. Ilyen partnert vélnek az NMHH-ban is felfedezni, és azt remélik, hogy ez kölcsönös – fogalmazott a rektor.

Az NMHH eddig 4 felsőoktatási intézmény összesen 7 intézetével kötött hasonló keretszerződést. A munkaprogram konkrét feladatokat és határidőket tartalmaz, azt évente értékelik, és ha kell, módosítják is. A mostani együttműködés fókuszában a közös szakértői tevékenységek megalapozása, magas színvonalú szakemberképzés megteremtése, közös szakmai rendezvények szervezése, közös oktatási programok megvalósítása és szakmai továbbképzések szervezése áll.

Az együttműködés másik fő pillére a gyakornoki program, amelynek eredményeképp a programban részt vevő iskolákból naprakész elméleti és gyakorlati tudással rendelkező gyakornokok, ösztöndíjas hallgatók érkezhetnek a médiahatósághoz. Az együttműködés keretében létrejön egy önálló média- és hírközlési mester szakirány az NKE Közigazgatás-tudományi Karán, valamint egy közös média- és hírközlési szakirányú továbbképzési szak is. Az NMHH és az NKE a hallgatók számára szakmai gyakorlati lehetőséget, illetve ösztöndíjprogramban való részvételt biztosít.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés