A Gárda ellen igen, a biciklitolvajok ellen nem kíván fellépni a kormány

2012. február 14. 16:17

Bertha Szilvia
Jobbik.hu
Hacsak nem több bicikli ellopását lehet tettenéréssel egybekötve bizonyítani, akkor nem szankcionálható.

„Az Alkotmányügyi Bizottság ülésén ismét leszavazták annak a jobbikos módosító javaslatnak a tárgysorozatba vételét, amely a kerékpárlopást bűncselekménnyé minősítené, és akár 2 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatná a tettest.

Sajnos szinte mindenki számára tapasztalati tény, hogy a kerékpárlopás külön iparággá fejlődött Magyarországon, ennek nagyrészt az az oka, hogy gyakorlatilag szankcionálhatatlan. Ezért a rendőrségnek valójában nem is éri meg üldözni a tolvajokat.  

Az ellenérveket felsorakoztató kormánypárti képviselők szerint most is megfelelő a jogszabály, lehetőséget ad a megfelelő szankcionálásra, és a Büntető Törvénykönyvet nem illik túl gyakran módosítgatni, továbbá esetleg a 2013. január 1-jén életbe lépő új Btk-ban szigorítanának.        

Ezekből a véleményekből is látszik, hogy mennyire elszakadtak a kormánypárti képviselők a valós élettől, mennyire nem látják az életszerűtlenséget a szabályozásban, hogy már a tolvajok is jobban ismerik a kibúvókat, mint ők. És mennyire nincsenek még közvetett tapasztalataik sem arról, mit jelent a mai üzemanyagárak, illetve vidéki tömegközlekedés hiányosságai mellett a családoknak a kerékpár. Már nem hobbi- vagy sporteszköz, hanem sok esetben a legfőbb közlekedési eszköz, melyet eltulajdonítása esetén akár hónapokig nem tud pótolni a család. Így ellehetetlenül a munkába járás vagy a gyerekek iskolába, óvodába juttatása.  

Miközben a tolvajoknak még csak tartaniuk sem kell a következményektől, a rendőröknek pedig nem is éri meg időt, energiát fordítani a bűnüldözésre, mert hacsak nem több bicikli ellopását lehet tettenéréssel egybekötve bizonyítani, akkor nem szankcionálható.        

Úgy látszik, a Fidesz-kormány számára ez, a vidéki és egyre több fővárosi család számára is mindennapos problémát okozó helyzet nem elég indok a Btk. két sorral történő kiegészítésére. Ad absurdum, még ahhoz sem, hogy egyáltalán az Országgyűlés, a többi képviselő bevonásával lehessen vitázni a javaslatról – hiszen a bizottsági szavazás csupán ennek lehetőségéről szólt.        

4 igen, 9 nem és 10 tartózkodó szavazattal a bizottság elutasította a jobbikos indítványt. Továbbra is szabadon lophatják a kerékpárokat.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Annyira még nem vagyunk európaiak" - attól függ, N.o.-ban az egyetemek előtt szanaszét hevernek a lelakatolatlan bringák, Amsterdamban sok helyen csak a lámpaoszlophoz lácolt váz marad meg (hja, a volt gyarmatokról érkező bevándorlók).

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában