Vidékizés

2022. április 23. 07:22

Mérő László tiszteletre méltó.

2022. április 23. 07:22
null
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„A Fidesz most már egymás után negyedszer elért kétharmados győzelme ugyanis választásról választásra egyre inkább a vidék szavazataira épült. A liberális ellenzéknek nem okoz különösebb gondot annak a narratívának a legyártása, amelynek lényege, hogy van az intellektuálisan kifinomult Budapest az ő magaskultúrájával, kompetens választópolgáraival, és van a nyomorult, elmaradott anyagilag, fizikailag, lelki, erkölcsi, szellemi szempontból egyaránt másodrendű vidéki szavazók manipulált tömege.

A nyugatias modernitás egyik legdrámaibb patologikus mintázata tükröződik vissza ebben az egész nyugati világban általános vélekedésben, Magyarországon a »népi–urbánus« konfliktusban is ez tükröződött vissza annak idején. De vajon mi lehet e konfliktusnyalábnak a mélyén? Mielőtt belekezdenék mindennek a részletesebb kifejtésébe, az önmagában is figyelemre méltó körülmény, hogy a liberális demokrácia teljes toleranciát hirdető hívei láthatólag egyre nyíltabban teszik közhírré, hogy aki nem az ő fennkölt értékeiket követi, az eleve nem alkalmas arra, hogy a közügyekbe beleártsa magát, arra meg különösen nem, hogy szavazópolgárként eldöntse, ki vezesse az országot. Ezt azért fontos rögzítenünk, mert mindeközben e liberális erők a demokráciát éppen azoktól féltik, akik most demokratikusan gyakorolták jogaikat.

Ha ehhez azt is hozzátesszük, hogy mindezt azért vélik így, mert úgy gondolják, hogy a vidéki ember eleve csak manipulálható lehet, és e manipuláció nyomán most már negyedszer ér el kétharmados többséget a Fidesz, akkor ezzel azt állítják, hogy az úgynevezett demokráciában a döntést nem a nép, hanem az őket manipuláló láthatatlan hatalmak ereje dönti el.

Ám ha ez igaz, akkor ezzel ők maguk mondják ki harsányan, hogy a demokrácia valójában csak egy színjáték, ahol a nép csak hivatkozási alap az egymással rivalizáló uralmi tömbök számára. Szóval csak szólok a tisztelt liberális tábornak, hogy az általuk beindított diskurzusörvények igen kényes és igen veszélyes irányba vihetik a politikai kommunikáció beszédtereit, és e veszély sokkal inkább fenyegeti őket, mint bárki mást. Feltehetőleg ezt érezték meg néhányan, mint például Mérő László, aki közvetlen közelről kívánta megtekinteni és átélni a vidékiséget, és tiszteletre méltóan őszinte önkritikával illet­te önmagát és budapesti liberális kollégáit, miután szavazatszámlálást vállalt egy zempléni községben.

Gesztusa tehát tiszteletre méltó, de ebben a gesztusban benne lehet az is, hogy ő is úgy véli, nem lenne szerencsés a vidékizés lendületes folytatása. Egyrészt azért, mert láthatólag inkább ellenkező következményekkel jár, másrészt pedig azért sem, mert ez a liberális stratégia a demokrácia egész konstruk­cióját alapjaiban megrendíteni képes összefüggéseket hozhat a felszínre, amivel a liberális tábor kollektív öngyilkosságot követne el.”

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bars
2022. április 23. 18:42
Nem érzem tiszteletre méltónak, hogy "lement" vidékre. Azzal a szándékkal mentek ugyanis - ezt Mérő is elmondta -, hogy le fogják leplezni az általuk feltételezett csalást. Ezek az emberek úgy képzelték, hogy a korábbi eredmények is csak úgy születhettek meg, hogy az ország jelentős részén elcsalják a választásokat. Rajtuk kívül szavazókörönként 3-4-5 fő számolt szavazatokat legalább, így több tízezer embert néztek bűnözőnek. Szinte minden beszámoló tartalmazta valamilyen formában hogy meglepetésként érte őket, hogy semmilyen jel nem utalt a csalásnak még csak a gondolatára sem. Ez az attitűd önmagában mélységesen sértő az érintettekre nézve. Még egy félmondatot sem hallottam senkitől, hogy elnézést kért volna tőlük.
enes
2022. április 23. 18:01
A baloldal volt harcosa az általános választójognak. Ne csak az úr, a vagyonos szavazzon stb. Most mintha visszakoznának...
Augustus1
2022. április 23. 14:01
A vidék, a vidéki ember lenézése talán azzal kezdődött, hogy a marxizmus az ipari forradalommal kialakuló munkásosztályt szellemileg magasabb szintűnek állította be, mint a parasztságot. A saját földjén gazdálkodó akármennyire szegényparaszt is magasabb szintű, jóval több önálló gondolkodást igénylő, sokrétűbb munkát végez, mint egy gyári munkás.
NorthernOutlaw
2022. április 23. 14:00
Aki tiszteletet ad az mindig tiszteletet érdemel mindegy melyik oldalon áll, ez alap!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!