Kezd megjönni az ellenzékiek esze?

2022. április 15. 10:59

Könnyű, kényelmes válasz lenne, hogy nem, mert ha igen, akkor már fideszesek lennének.

2022. április 15. 10:59
null
Jeszenszky Zsolt
Jeszenszky Zsolt
PestiSrácok.hu

„De a dolog ennél azért bonyolultabb. Meg hát egyáltalán nem lenne baj az sem, ha lenne Magyarországon értelmes, kompetens ellenzék. Merthogy jelenleg nincs; ezt már a támogatóik, szavazóik jelentős része is elismeri.

Az 1,8 millióból úgy saccperkábé 900 ezer. A másik fele menthetetlen, reménytelen, ez nem vitás. Nemcsak a DK-s pártkommandó, hanem az O1G-pszichózisba végképp beleragadtak, köztük jó pár budapesti (vagy más nagyvárosi) egyetemista is. Ők nem fogták fel a vereséget. Illetve azt, hogy ez a vereség nem deus ex machina érkezett. Nem történt csalás, nem agymosottak a szavazók, nem krumplival vették meg őket.

2014-ben és 2018-ban még nagyon ezek a toposzok mentek, széles körben. A választás után rögtön jöttek a tüntetések, tiltakozások, az őrjöngés, hogy »mi vagyunk a többség«. Ma csak egy nagyon szűk kör áll továbbra is dacosan ellen a valóságnak. Ők azok, akik még vastagabb filctollal írják rá a fideszes plakátokra, hogy O1G. Vagy most épp a »Z« betűt. Meg hogy Orbán = Putyin. Nyomják ugyanazokat az ócska toposzokat, ugyanazt a hergelést, amire láthatóan a magyar társadalom döntő többsége nem volt kíváncsi. Pedig csak még erősebben kell nyomni, és akkor sikerülni fog – gondolják ők. És vannak azok az ellenzékiek, akikben megmozdult valami. Nem, nem lettek fideszesek, és valószínűleg soha nem is lesznek. Ahhoz annyi berögzült mintát kellene megváltoztatni a gondolkodásukban, annyi tévhitet eloszlatni, annyi tévedést belátni, amit az emberi psziché egyszerűen nem bír el az önértékelés, az énkép súlyos sérülése nélkül. De nem is baj; nem kell mindenkinek szimpatizálnia Orbán Viktorral. Azt azonban nagyon sokan látják az ellenzéki szavazók közül is, hogy ezzel a brigáddal, ezekkel az arcokkal, ilyen teljesítménnyel esély sincs Orbán Viktor ellen. A látványos botránypolitizálás, a performanszok, a gyűlölet szítása fel tudja tüzelni a hardcore szavazóbázist – de elriaszt mindenki mást. Komolytalannak, alkalmatlannak ítéli őket a többség. Amely többség a valóságban él, nem a Facebookon és nem a muciológián (azaz a különböző áltudományos, társadalomelméleti szakokon).”

Nyitókép: Mérő László Facebook oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Chardonnay99
2022. április 16. 12:37
Mivel a ballibsi politikusok csak a mögöttük álló erők szócsövei, így nem kell tartani attól, hogy megjön az eszük. Attól meg végképp nem, hogy Mo. érdekében politizáljanak. Egy-két ember közülük talán rájön mi a valóság és milyen irányban kellene menni, de őket hamar lapátra teszik.
Reszelő Aladár
2022. április 16. 09:46
Az ellenzéki botrány politizálás kb az a szint, amikor betör néhány kamu Dr Martens bakancsos boroskóla szagú punk egy Ákos Andante koncertre és nekiállnak pogózni a színpad előtt. Van pár hülye akinek tetszik és beszáll, de a többség hatrébblép és megvárja, hogy a biztonságiak kikísérjék őket és megjegyzik magának, hogy akkor rájuk szavazatot soha.
foldizs
2022. április 16. 09:26
Ez meg ki a pöcs?
Dénia
2022. április 16. 08:32
Én nem látom semmilyen jelét annak, hogy kezd megjönni az ellenzékiek esze. Most azért, mert van egy ember, aki lemenve vidékre szavazatszámlálónak nem látta igazolva azt a feltevését, hogy falun szanaszét csalják a választásokat, és még ezt fel is meri vállalni, semmit nem jelent.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!