Ember és ember között soha nem lesz egyenlőség

2021. július 16. 18:03

Az egyik hülye, a másik zseni. Az egyik afrikai koldus, a másik Vilmos herceg csemetéje.

2021. július 16. 18:03
null
Szentesi Zöldi László
Facebook

„Mit várunk a mai kortól, amikor a fő princípium a következő:

»Minden ember szabadnak és jogokban egyenlőnek születik és marad; a társadalmi különbségek csakis a közösség szempontjából való hasznosságon alapulnak.«

Vagy itt a másik, ami ugyanaz, eltérő díszcsomagolásban:

»Minden emberi lény szabadnak születik, és azonos méltósággal és egyenlő jogokkal rendelkezik. Az emberek, ésszel és lelkiismerettel bírván, egymással szemben testvéri szellemben kell, hogy viseltessenek.«

Európa és a nyugati civilizáció azóta hanyatlik rohamosan, amióta a fenti utópiát megtette jelzőtáblának.Természetesen bődületes hazugság, hogy minden ember egyenlőnek születik, dekára azonos méltósággal, meg kötelező rokonszenvvel a másik iránt.

Ez hamis mítosz. Erkölcsi imperatívusz, amely az egyenlősítő ideológiát szolgálja, de értelmezhetetlen, a való életben semmit sem jelentő üres blabla.

Ember és ember között soha nem lesz egyenlőség. Az egyik hülye, a másik zseni. Az egyik afrikai koldus, a másik Vilmos herceg csemetéje. Az egyik bantu pásztor, a másik szlovák főorvos. Egymás mellett futó élettörténetek, amelyek sem morálisan, sem kulturálisan soha nem metszik egymást.Soha nem voltak és nem lesznek egyenlőek, soha nem élvezik ugyanazon jogelőnyöket, soha nem lesznek hasonlóak, azonosak semmilyen tekintetben, hiszen eleve nem is lehetnek.

A világot a különbözőség tartja életben. Az a szép az életünkben, hogy mindenki eltér a másik embertől, más utat, szokást követ, másképp fogalmazza meg helyét a világban..Az egyenlők társadalma megvalósíthatatlan, primitív utópia. Csak vérbeli seggfejek és szobatudósok hisznek benne, akik nem ismerik a világot, nem ismerik az embert, és persze nem ismerik önmagukat sem.”

Nyitókép: Alekszej Majsev / Sputnik / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nocens
2021. július 24. 12:59
Tipikus posztmodern bullshit. Osszemos es kiforgat megkulonboztetes nelkul. Van miert gyulolni az egalitarianizmust es a francia forradalmat, de egy csapassal eldobni az ember istenkepiseget? John Lukacs jol latta: a jobboldali radikalisok jobban gyulolik a liberalisokat, mint szeretik az Isten adta szabadsagot. Innentol egy csonakban evezunk a burmai juntaval es tamogatjuk a tsz-elnok zsarnoksagat. Nehogy mar libsinek nevezz, mert nem ertek egyet az anti-kereszteny posztmodern relativista torzsi jobboldallal!
yyyyxxxx
2021. július 18. 21:37
Az emberi jogok nem egyenlőségről szólnak, hanem szabadságról és azonos jogokról. Ezeket a szövegeket akkor fogalmazták meg, amikor nemesekre és nem nemesekre eltérő törvények vonatkoztak, amikor az orosz parasztot még pénzért adhatta el a földesura, amikor Angliában nem mehetett egyetemre, aki nem anglikán vallású, és a bolygó nagy részén volt rabszolgaság. Zöldi úr talán szeretne olyan társadalomban élni, ahol Dobreva asszonynak nem csak öröklött pénze és hatalma van, hanem a törvény garantálja, hogy ha a bíróság bűnösnek találja, ugyanazon bűnért kisebb büntetés jár neki, mint nekünk?
Esvány
2021. július 18. 08:00
A plakáton a legalsó sort elrontották, Alighanem "Sorosité" lesz az...
az ember
2021. július 18. 00:54
Szentesi megint hülyeségeket ír. A jogegyenlőség nem implikálja az egyéb egyenlőséget.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!