A baloldali értelmiség esete a nyelvtudással

2021. május 25. 08:15

Tekintélyes baloldaliak 2021-ben az osztályharc felől közelítik meg a nyelvtudás problematikáját.

2021. május 25. 08:15
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli
Vasárnap

„Az emberben olykor kialakulhatnak bizonyos tévképzetek. Ott van az a helyzet, amikor az európai irodalmat Homérosztól Houellebecqig eredetiben olvasó konzervatív rendre arról értesül ellenzéki körökből, hogy ő – mint kormánypárti szavazó – tájékozottságban és szellemi igényességben meg se közelíti a világlátott, tanult baloldali/liberális elitet. Sejtjük ugyan, hogy ez az állítás legalábbis túlzó, mégis kialakulhat bennünk az a jóhiszemű vélekedés, hogy a minket ekéző belpesti értelmiségi valóban képvisel egy bizonyos műveltségi szintet, ahonnan nézve mi már-már szánalmasak vagyunk. Erre érkezik néhány hír nyelvvizsga-ügyben, és egy csapásra romba dőlnek esetleges pozitív előítéleteink: az ellenzék krémje hevesen bizonygatja nekünk, hogy nyelvet megtanulni egyrészt szörnyen nehéz (önerőből szerintük kizárt), másrészt nagyjából szükségtelen is. Hisz mire tartjuk a tolmácsokat, ha nem arra, hogy tolmácsoljanak.

Nem tudom, konzervatív bugris létemre mindig izgalmasnak találtam, ahogy egy-egy új nyelvvel feltárul előttem egy újabb logika, a világ leképezésének egy másfajta módja; úgynevezett náciként rendre inspiráló beszélgetéseket van szerencsém folytatni eldugott külföldi falvak lakosaival. Hasonlóképpen adná magát, hogy a Nyugatért élő-haló, más országokat másolni kívánó progresszív értelmiségiek mind-mind törekednek nyelvtudásuk pallérozására, az agyondicsért külföldi sajtótermékek olvasgatására, a sokszínű világ sokszínű gondolkodásmódjának megismerésére és a közvetlen kommunikációra – a jelek szerint azonban ez a kíváncsiság és igényesség mégse egészen sajátja a teljes progressziónak.

De a legmeghökkentőbb mégis az, amikor tekintélyes baloldaliak 2021-ben egyenesen az osztályharc felől közelítik meg a nyelvtudás problematikáját. »Mindenki pontosan tudja, hogy aki nem felső-középosztálybeli családba született, vagy nem keverte be magát a felső-középosztályba (…), annak nem biztos, hogy megvan a lehetősége arra, hogy rendes nyelvtudással vértezze fel magát« – írja Schiffer András, amire a felső középosztálybeli Ungár Péter hevesen bólogat. Mintha valamiféle kasztrendszer lenne itt, ahol a Pesti Kiváltságosok sajnálkozva tekintenek le a plebs tagjaira, akik ülnek a maguk hiperpasszivitásában, és várják, hátha rájuk mosolyog valahonnan felülről a ritka szerencse. Mármost itt van rögtön Karikó Katalin, akinek szülei nem is érettségiztek. Ő például (lemaradását érzékelve) egy egész nyarat bezárkózva töltött egy nyelvkönyvvel és egy magnóval: »és akkor ott két hónap alatt megtanultam otthon, Kisújszálláson angolul« – meséli. Lehet erre mondani, hogy »jó, de ő Karikó Katalin, ő lángész«, csakhogy jó eséllyel nem lenne most ott, ahol, ha annak idején inkább végigbulizta volna a szünidőt, majd az áldozati pózt felvéve panaszkodott volna, hogy az ő szüleinek nincs pénze angoltanárra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsanett-kúnrum
2021. május 25. 19:08
Kúltúrált népség a libernyák, mindig rendesen a sarokba szarik, és azt letakarja kék kukaszsákkal, mindig.
hegyivadász
2021. május 25. 17:20
Valóban szánalmas mentegetőzés ez, hogy úgymond csak a felső-középosztálybelieknek adatott meg a nyelvtudás lehetősége. A nagy fészkes fiytfenét! Amikor én kezdtem angolt tanulni, akkor angolul legfeljebb heti kétszer az angoltanár hunglishát hallhattuk, rendben, volt egy-egy recsegős mono kazettás magnóról az órán lejátszott angol szöveg is, amiből egy szót sem értettünk. Most meg napi szinten használom az angolt a munkában, olvasok, filmet nézek, mind-mind angolul. Nem volt egyszerű ide eljutni, de ha valaki belefeccöli az energiát, akkor menni fog.
elfújta az ellenszél
2021. május 25. 12:13
Schiffer talán az egyetlen ellenzéki politikus akire néha érdemes hallgatni, de az ilyen megnyilvánulásokkal elveszti a tekintélyét Most például beállt az össze-vissza pofázó trendpolitikusok népes táborába. Manapság a diploma már nem kiváltság, mint akár még 3-4 évtizeddel ezelőtt volt, bárkinek osztogatják aki hajlandó legalább tessék-lássék valamit csinálni. Meg lehet azt is nézni, mi van eg-egy PhD fokozat mögött, a hülye is meg tudja szerezni ha jó témát meg témavezetőt talál. Karácsonynak potya alkalom volt rá Ungár Péteren meg nincs mit csodálkozni, pont ez a színvonal várható tőle
elfújta az ellenszél
2021. május 25. 12:00
Kossuth Lajos a sötét börtöncellában tanult meg angolul, hogy mégse teljen hiába a büntetési idő. Nem volt rádiója, televíziója, internete, magnója, nem volt kivel angolul társalogni Aztán olyan szónoklatot vágott ki az amerikai választási kampányban, hogy mostanáig ennek a parafrázisait idézik. Ez a különbség a nagyformátumú politikus és egy jelentéktelen vakeroló senki között
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!