Nemzetépítés terén a románok sikeresebbek, mint mi

2020. december 20. 17:41

Mindent újra kell gondolni, tehát paradigmaváltások sora fog következni.

2020. december 20. 17:41
Borsi-Kálmán Béla
Magyar Nemzet

Egyik kötetében illúziókergetésnek nevezte Magyarország és Románia együtt gondolkodási kísérleteit. Jelenleg milyennek látja a két ország viszonyát?

Továbbra is fenntartom, nemzetépítés terén a románok azért sikeresebbek, mint mi, mert a francia nemzetállami séma megvalósításának jobbak Romániában a feltételei. Eredményességükbe öröklött politikacsinálási képességük is belejátszik, én ezt fanariotizmusnak nevezem. Ami jelenleg napi szinten történik, arra már nincs rálátásom, de azt pontosan érzékelem, hogy továbbra sem tudnak kilépni a húzd meg, ereszd meg hintapolitikából, amely 1856 óta kísértetiesen hatékony. A továbbiakban minden attól függ, kényszerül-e módosulásra az amerikai geostratégia. Mert amíg Deveseluban, Konstancán, Aranyosgyéresen és Temesvár környékén amerikai támaszpontok vannak, addig a magyar politikai érdekérvényesítés Romániában túl sokat nem remélhet. Miért is kellene a román stratégáknak bármit is módosítaniuk, ha 1918-ban kifogták a kedvező szelet, és száz év alatt az következett be, amit ők akartak?

Ebben a »szélben« milyennek látja Európa jövőjét, és milyennek Magyarországét?

A koronavírus-járvány miatt mindent újra kell gondolni, tehát paradigmaváltások sora fog következni. Az biztos, hogy ekkora zűrzavar 1918 óta nem uralkodott a világban. Két tábor alakult ki, és nincs köztük átjárás. Vannak a globalizmus képviselői, akik nemzetek feletti világkormányt, amorf társadalmakat akarnak, és vannak a szuverenisták, köztük mi, magyarok, akik továbbra is nemzetállamokban gondolkodnak. A két ellentétes világlátás nehezen találna közös pontot. Hogy ebből az ellentétből hogyan jövünk majd ki, csak a Jóisten tudja. Némi reményt adhat, hogy nem lehet mindig balszerencsénk, de arra sem számíthatunk, hogy megússzuk ép bőrrel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. december 21. 14:58
Talán, ha Magyarország több támaszpontot ígérne az Amerikai Egyesült Államoknak a mai Románia területén, mint Románia ...
Welszibard
2020. december 20. 23:20
Ceaucescu évtizedekig azzal etette a nyugatot, a nyugati maoista ifjúság pedig meg is kajolta, azt, hogy ő Moszkva ellenes, neki Moszkva nem diktál. Ő volt a Kelet-Európai Mao-Ce-Tung, még a Seciritátét és a diktatúrát is elnézték neki. Horribile dictu: még a kommunista Ceaucescu is nemzetibb volt, mint Kádár és később Demszkyék.
Tehetős Totó
2020. december 20. 19:40
Évszázadok óta többen vannak, s egyre nagyobb életteret foglalnak el. Valaha eljutottak a Magas Tátra, s Csehország hegyeibe, Galíciába, az ukrán sztyeppre, s majdnem a Tiszáig... Ma már Porugáliától Izlandig, Franciaországtól Németországig, mind-mind jelentős közösségeik vannak (Spanyolban, s Olaszban sok helyen már többségiek!), s nő az érdekérvényesítő erejük! Igaz, most már fogynak is... Ilyen egyszerű: sok lúd disznót győz, vagy sok disznó kitúrja az udvarról a keveset...:(((
Európai téridő
2020. december 20. 19:40
A z Osztrák-Magyar Monarchia ausztriai fele a nemzetek felettinek képzelte magát, ez volt az abszolutista Habsburg-birodalom szellemi hagyatéka. A magyar fele egységes magyar nemzetben gondolkodott, amelynek részei voltak a nemzetiségek is, a magyarok is, mint nemzetiség. 1868-ban Eötvös József még nem gondolkodott szupremáciában. De sajnos a kiegyezést megelőző 350 éves Habsburg-uralom magyarok rovására végrehajtott etnikai tisztogatásai nyomán soknemzetiségűvé vált az ország, őket 1948-49-ben a bécsi udvar által koholt "nemzetiségi kérdés" leple alatt sikerült a magyar ügy ellen hangolni és az önkényuralom, a Bach-korszak és a Schmerling-provizórium intézményei is a magyarok rovására bátorították őket. A kiegyezés után ezt Bécsben sutba vágták és a hoppon maradt nemzetiségek a Monarchia szétzúzásában végződő bosszúhadjáratot folytattak, amelyet új Antant-szövetségeseik buzgón támogattak. Ők a "Nagy Háborút" követő "20 év fegyverszünet idején", megkésve döbbentek rá, hogy át lettek verve. De még ez sem lett volna elég, ha Amerika rájuk nem szól. Sztálin, a Szovjetunió és az orosz nemzet egy külön fejezet ebben a történelemben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!