Rajtolt a vakcinaháború

2020. május 07. 13:18

Nem gondoltuk volna, hogy ennyire látványos lesz.

2020. május 07. 13:18
Feledy Botond
Új Szó

„Mégis, a geopolitika rányomta bélyegét a koronavírus elleni küzdelem legnyilvánvalóbb frontjára: a vakcinafejlesztésre.

A két versengő hatalom ebben presztízsprojektet lát. Aki előbb ér el az oltóanyaghoz, az diplomáciai és hiúsági csatát nyer. Éppen ezért az USA és Kína most a maguk útját járják.

Látszik ez abból, hogy a nemzetközi multilaterális találkozókon alig képviseltetik magukat e témában, vagy abból is, hogy a Fehér Ház megpróbálta felvásárolni az egyik német vakcinacéget – és ezzel az összes kapcsolódó szellemi jogot. Ebből kitűnik, hogy a csata ádáz. Még a szövetségesek közt is, hiszen itt az USA az egyik leghűségesebb európai szövetségese cégét vásárolta volna ki.

Nem mintha a szövetségesek közt ne lehetne vita, verseny, volt ez eddig is bőven, elég csak az Airbus és a Boeing közötti, állami támogatással bőven fűszerezett körökre és ipari kémkedésre emlékezni.

Ez most azért különösen látványos, mert egy újabb alkalmat szalaszt el a fejlett világ, hogy egy globális fenyegetéssel szemben tesztelje egy globális összefogás felállításának és működtetésének lehetőségét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
figyelő4322
2020. május 07. 19:30
Nagy pofára-esés lenne a két nagynak, ha valamelyik kisebb ország lenne sikeres először ebben a "versenyben." Szerintem Magyarországnak is áll a zászló.
Nehidd El
2020. május 07. 14:07
Addig jó, amíg egymással küzdenek, nem pedig egymás mellett a világ többi része ellen.
Emmanuel Goldstein
2020. május 07. 14:06
Félek, hogy az ostobaság és konteók globális terjedésével párhuzamosan hamarosan nemcsak a kijárási korlátozások ellen "tüntetnek" majd fegyveres-furgonos magánmilíciák az amerikai utcákon, hanem az oltások ellen is.
annamanna
2020. május 07. 14:04
"Még az is lehet, hogy több vakcina lesz 2 éven belül: olcsó és drága, hatékony és kevésbé hatékony, politikai alapon osztogatott és egyenlően hozzáférhető." "politikai alapon osztogatott" ????????????????????????????????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!