A fertőzött kevesebb, a kérdés ugyanannyi

2020. május 22. 08:01

Nem tudjuk, nem tudjuk, nem tudjuk...

2020. május 22. 08:01
Feledy Botond
Új Szó

„A koronavírus egyre több kérdéssel hagy minket itt (remélhetőleg) egy átmenetileg nyugodtabb nyárra. Olyan kérdésekkel, amelyeket március óta teszünk fel folyamatosan, és amelyekre azóta sincs érdemi válasz.

Nem tudjuk, hogy lesz-e második hullám. Csak annyit tudunk, hogy Kínában már újra több mint százmillió embert vontak karanténintézkedések alá. Tudjuk, hogy akár egy tünetmentes fertőzött is ezreknek adhatja át a kórt, mint ahogy a szöuli szórakozónegyedben történt. Nem tudjuk, hogy lesz-e vakcina. Mert ez attól függ, hogy az immunitás ki tud-e alakulni a betegséggel szemben tartósan. Egyelőre ez utóbbi is bizonytalan, pedig lassan fél éve a világ számos laboratóriumában erre keresik a választ.

Nem tudjuk, hogy a körülbelül két hónapos karantén mennyi mentális problémát okozott: bár láttuk a családon belüli erőszak növekvő mutatóit, egyelőre még tartanak az első átfogóbb kutatások a psziché területén. Vajon a lelassult élet egyes új részeit megtartjuk-e továbbra is? Vagy a bevásárlóutcák újranyitásakor látott tömegjelenetek jelentik a valóságot, és ami visszatérhet a régi kerékvágásba, az vissza is tér?

Nem tudjuk, hogy hogyan és pontosan mikor terjedt el Vuhanból a vírus. A kínaiak azóta már egyetlen tollvonással 50 százalékkal megemelték a halottak hivatalos számát. Aztán tagadták, hogy lennének új esetek, amelyek most már más tartományok nagyvárosait is érintenek. Amíg a gócpontot nem lehet érdemben vizsgálni, amíg a kínai kommunisták a saját hatalmuk megtartása érdekében csak részleteket tárnak fel az igazságból, nehéz lesz megérteni a járvány első fordulatait.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jozsef Lofasz
2020. május 22. 22:09
Én meg azt nem tudom Botond honnan szerzi az információit. Kína nem 50% növelte a halottak számát, hanem kb 30 százalékkal, április 16.-án jelentetek be 1290 halottat. Az a dél-koreai eset ahol azt írja egy bulizó meg 1000ket fertőzött meg, nem látszik a Worldometers honlapján, a dél koreai aktiv esetek száma régóta csökken, most 700 körül van. A korai nagy tömeges fertőzés nem Szöulba volt, hanem Teguba, és templomba, nem bulinegyedbe. Most vo
Tatulus
2020. május 22. 17:48
Egyrészt ez a Botond nem tud semmit! Válaszom - Húzz már vissza az általánosba Botondka! Másrészt van itt egy "TÖKÖS" nickü nímand, aki simán csak trollkodik, hogy bosszantsa a jobboldali törzsközönséget! Javasolnám, hogy a senkiházit (akár régi mocskos ballibes is lehet) X-elje minden értelmesebb itteni szurkoló!
vati8
2020. május 22. 17:31
Sajnos még az orvos tudomány nem áll azon a szinten , hogy konkrétan választ tudjon adni erre a kérdésre . De annyira már előre haladott , hogy az ilyen faszkalap , ballibcsis genderből át tudjon operálni a megadott társadalmi neművé. Már műember lehet belőled , de szerencsére nem Magyarországon !
hátakkor
2020. május 22. 16:47
Nem tudjuk.. Majd van, amit megtudunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!