Egy nép, melyet tenyerén hordott az Isten – A lengyel felvilágosodásról Kościuszko halálának 200. évfordulóján

2017. november 11. 14:34

A lengyel felvilágosodás tényeit a magyar oktatás és politikai újságírás általában elhallgatta vagy félremagyarázta, méghozzá leggyakrabban a német, osztrák és orosz hatalmi érdekek mentén.

2017. november 11. 14:34
Nizalowski Attila
Polgári Szemle

„A lengyel felvilágosodás tényeit a magyar oktatás és politikai újságírás általában elhallgatta vagy félremagyarázta, méghozzá leggyakrabban a német, osztrák és orosz hatalmi érdekek mentén. Interpretációjuk szerint az újkor elejére a Litvániával közös államot alkotó Lengyelország Európa egyik legnagyobb kiterjedésű állama lett. A politikai és állami élet azonban néhány rosszul funkcionáló feudális intézmény – mint a konföderáció szervezésének joga vagy a liberum veto – miatt fokozatosan megbénult. Előbbi jog alapján a társadalom széles rétegei kezdeményezhettek polgárháborút a közbiztonság, a rendi kiváltságok vagy a királyság védelmében. Utóbbi szerint pedig a szejmben csak teljes egyetértéssel lehetett törvényt alkotni. A »nemesi aranyszabadságnak« nevezett rendszer idővel természetszerűleg megfeneklett. A vagyontalan nemesség pénzért árulta a szavazatait a mágnásoknak, míg másokat külföldi hatalmak vesztegettek vagy zsaroltak meg. A politikai intézmények kiüresedtek, és az ország véres leszámolásokba torkolló anarchiába süllyedt. Ilyen körülmények között sorsszerű volt, hogy gyorsan gyarapodó szomszédjai, a Porosz Királyság, a Habsburg és az Orosz Birodalom – kitöltve az általa keletkeztetett hatalmi űrt – negyedszázad alatt bekebelezzék. Az ország első felosztására 1772-ben került sor, ekkor területének és népességének 30%-át vesztette el. A második felosztás 1792-ben, a harmadik 1795ben történt. Az annektálás ellen hiábavaló volt az 1792-es lengyel–orosz háború, majd az 1794-es Kościuszko-felkelés hősiessége, mert a meggyengült állam képtelen volt megvédeni magát.

Nagyjából ennyi, amit a magyar tankönyvekből, politikai és tudományos cikkekből megtudhatunk a korról. Ha van különbség az egyes évtizedek nézőpontja között, akkor az talán csak annyi, hogy az éppen regnáló kurzus igénye szerint a »despotikus cár«, avagy az »abszolutista osztrák uralkodók« szerepe a hangsúlyosabb. A történelem tényei között sajátosan válogató magyarázatban az a legszomorúbb, hogy magukat a lengyeleket teszi felelőssé államuk elvesztéséért, miközben a rablókat a civilizáció megmentőjeként ünnepli. Magyarul ritkán leírt adat, hogy az 1792. évi lengyel–orosz háború végén Varsóba érkező orosz sereg 20 000 ember legyilkolásával kezdte meg a több mint 120 éven át tartó ott-tartózkodását. A pragai pogromot a Czartoryskiaknak sokat köszönhető Alexander Orłowski festette meg. Képén részeg dragonyosok szurkálnak egy haldokló férfit és nőt, a háttérben rémült gyermekek igyekeznek kimenekülni a család házikójából.

A félremagyarázásra jó példa az a felütés, amellyel Ring Éva kezdi a korszak világtörténelmi jelentőségű lengyel tanügyi reformjáról szóló – egyébként értékes adatokat tartalmazó –, 1977-ben megjelent írását: »Történeti köztudatunkban – különben helyesen – általában elfogadott, hogy Lengyelország 1795-ös felosztása a majd három évszázados nemesi anarchia szükségszerű végkifejlete. A vég elkerülhetetlennek, a Köztársaság bukása már-már megérdemeltnek tűnik, pedig valójában ez a mérsékelt haladás erőinek tragédiája is« (Ring, 1977).”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2017. november 13. 10:52
Nagyon érdekes cikk, a téma is érdekel, de miről szól???? Lehet, hogy a teljeset kellene elolvasni hozzá.
brekker
2017. november 13. 10:41
Még a Balkán is fel volt osztva az OMM és az oroszok között, aztán közbeszóltak az angolok. "Európa lágy alteste", ahogy Churchill mondta, és behatolt. Kicsit több volt ez mint zaklatás, tekintve, hogy két balkáni és két világháborúnak ágyazott meg vele. Tényleg zseni volt valamilyen szinten, "megérdemli" a szobrot Budapesten.
brekker
2017. november 13. 10:36
Az úgynevezett "második jobbágyság" intézménye egész Kelet-európában jellemző volt, a nyugati gyarmatosítás lenyomta az élelmiszerárakat, miközben a térség országai ebben nyereségoldalon nem vehettek részt. Éppen az osztrákokkal és oroszokkal kellett volna egy nagyobb egységet alkotnia a régió országainak. AZ I. és II. VH több nagyságrenddel (százszoros- ezerszeres) nagyobb pusztítást végzett, mint a korábbi "önkényuralmak".
brekker
2017. november 13. 10:24
Ez a recept? Letérdelni az USÁ-nak és Angliának? 1948-ban ugyanazokkal az elnyomó hatalmakkal szemben harcoltunk. Az I. VH után a lengyelek nyertek egy országot, míg mi veszítettünk 2/3-ot. A II. VH után a lengyelek a Kelet-európai pusztájukért cserében német Balti-tengeri kikötőket kaptak. Ha mi letérdelünk, mit kapunk? Hogy életben hagyják a kárpátaljai magyarokat, ha megtanulnak 10 éves korukra ukránul?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!