Már kaptam a rektortól írásbeli munkaügyi figyelmeztetést

2013. október 11. 12:55

Nem a Corvinus karain, ahol sokszor alakul ki kritikus helyzet, hanem a központi irányításnál, a rektor környezetében folyik a pazarlás. Interjú.

2013. október 11. 12:55
Rózsás Péter
Index

A Corvinus egyetem rektora, Rostoványi Zsolt a minap Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől nyilvánosan azt kérte, váltsa le önt. Arról már korábban írtunk, hogy a rektorral való viszonya korántsem felhőtlen. Mikor romlott meg a kapcsolatuk?

A rektor azóta nehezíti a munkámat, hogy a fejlesztési miniszter bő egy évvel ezelőtt megbízott ezzel a feladattal. Röviden arról van szó, hogy bár 2010 óta az egyetemek szenátusa rangsorolja az alkalmasság szerint a gazdasági főigazgató-jelölteket, a minisztériumé a végső szó. A Corvinus ugyanakkor bármiféle indoklás nélkül alkalmatlannak talált, és úgy tudom, az amúgy eladósodott intézményben egy évtizede dolgozó főigazgató-helyettes megbízását szerette volna elérni.

A minisztérium végül engem tett meg főigazgatónak. Hozzáteszem, hogy nemcsak a végzettségeim, de a szakmai múltam alapján is alkalmas vagyok erre a posztra. Mielőtt a Corvinusra jöttem, a Műszaki Egyetemen voltam gazdasági főigazgató, ott kétszer is újraválasztottak. (…)

Említette, hogy katasztrofális pénzügyi helyzetben volt az egyetem, amikor idejött. Most mi a helyzet?

Amikor idejöttem, akkor 500 millió forint volt az egyetem bankszámláján, most viszont az évnek ugyanezen a napján, de egy esztendővel később már több mint kétmilliárd. Mindez a szigorú keretgazdálkodásnak köszönhető, amit bevezettem. Az egyetemen jelentős kiadáscsökkentést hajtottunk végre, sajnos elsősorban a karokon és a főigazgatóságon, miközben a Rektori Hivatal megtagadja a szenátusi határozatban előírt ráeső létszámcsökkentést. Egyszer már kaptam a rektortól írásbeli munkaügyi figyelmeztetést – véleményem szerint jogtalanul –, mert a Magyar Nemzetben hangot mertem adni annak a véleményemnek, hogy pazarlás folyik az egyetemen. Ám most is csak megismételni tudom ezt. De most hozzátenném azt, hogy nem a karokon, ahol sokszor alakul ki kritikus helyzet, hanem a központi irányításnál, a rektor környezetében folyik a pazarlás.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mustarharmas
2013. október 11. 14:54
Klasszikus példa. Jellmző, hogy megy asikítás arról, hogy nincs pénz, de a rendet és átláthatóságot csak nehezen akarják elfogadni. Kiváncsi vagyok Rostoványi magyarázatára...
almafa
2013. október 11. 13:40
A Corvinus volt diákjai szerint az egyetem brutálisan korrupt http://atlatszooktatas.blog.hu/2013/10/10/a_corvinus_volt_diakjai_szerint_az_egyetem_brutalisan_korrupt
Zokni
2013. október 11. 13:39
Tehát a jelentősen lecsökkentett támogatás, és az ezt kompenzálandó gazdasági komisszárok delegálása a rektori - és ezzel az intézményi függetlenség megnyirbálására - máris személyes konfliktusba torkollott a Közgázon... Gratulálok. Gratulálok Viki. Gratulálok Rózsi, és gratulálok Pisti! De sebaj, ezek úgy sem teremtenek értéket...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!