Kötélszakadás

2013. szeptember 19. 11:01

Ha a corvinusos csapat vitte a kötelet, akkor teljesen érthető, hogy nem tudtak jó kötelet keríteni. Nem volt rá pénzük.

2013. szeptember 19. 11:01
Rab László
Népszabadság

„Már maga az is csoda, hogy az egyetem meg tudott maradni. A kormány felsőoktatási pólustervében – vagy mijében – évekkel ezelőtt olyan elgondolások is szerepeltek, hogy feldarabolják, s a különféle karokat odacsapják más egyetemekhez. A kormány politikai tombolásának legelején az is fölmerült, hogy megszűnne a nagy múltú intézmény. Ez a veszély elhárult, de aki az örök hatalom igézetében az elmúlt három évben foglalkozott a Corvinusszal, az vagy belerúgott, vagy könyékkel odább lökte. Csoda-e, ha az ország elitképzésének központjából anyagilag teljesen lezüllesztett egyetemnek nincs pénze jó kötélre? Szemben pedig a favorizált műszakiak...

Ez persze olyan gondolatkísérlet, amelynek hátterében megbúvik az is, hogy a kormány kötelet nem, selyemzsinórt annál inkább küldött az ország jövőjét jelentő felsőoktatásnak. Mi másra juthatnánk abból, hogy eddig úgy csökkentették durván a felsőoktatás finanszírozását, hogy közben zavaros tervek nyomán agyamentmód stadionokat kezdtek építeni. Miért is? Hogy jól ki lehessen lopni a gigaprojektekből az államnak azt a pénzét, amit normális időkben a normális országok  például Finnország, Litvánia meg az észtek saját ifjúságuk versenyképességének megteremtésére fordítanak. A hazai felsőoktatásnak is megvannak a Felcsútjai. Az egyetemekkel való piti bánásmód lényege az undorító kötélhúzás: ha velünk vagy, hagyunk élni; ha morogsz vagy visszaszólsz, megfojtunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
enes
2013. szeptember 19. 20:09
Hogy is volt, régiek! Egyetemisták továbbemnnek, közgázosok leszállnak...
nyugalmazott tanár
2013. szeptember 19. 19:05
"Ha a corvinusos csapat vitte a kötelet, akkor teljesen érthető, hogy nem tudtak jó kötelet keríteni. Nem volt rá pénzük. " Egy olyan egyetemen, ahol az egyik legmagasabb a tandíj, holott a tanáron és a krétán kívül eszközszükségletük alig van. Ellentétben a nagyon magas eszközigényű Műegyetemmel.
csenge
2013. szeptember 19. 17:43
Ez a Rab egy hivatásos újságíró? Bozse moj!
kaktuszvirág
2013. szeptember 19. 16:07
Szegény közgazdászok,senkinek sem kellenek! Bezzeg azoknak a galád műszakiaknak tálcán kínálják a jobbnál jobb állásokat,ráadásul,még a kötelet is megbuherálták!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!