Tudósok, úri bitangok?

2012. január 21. 14:52

Különösen a jelenlegi válság közepette fontos, hogy a politika gazdasági döntései építsenek a közgazdaságtudományra, mert ilyenkor egy-egy egy rossz húzás elég költséges lehet.

2012. január 21. 14:52
Molnár Krisztina
Komment.hu

„A Nobel-díjak átadása után a díjazottak arról beszélgettek nemrégiben, hogy miért nem hallgatnak rájuk a politikusok. (...) A közgazdaságtan talán a legkevésbé egzakt tudomány. Mi, közgazdászok kevesebb dologban értünk egyet, mint a fizikusok, kémikusok. De sok mindenben egyetértünk, és jók vagyunk abban is, hogy megmondjuk, mennyire vagyunk biztosak valamiben, és mennyire nem. Mindenki tudja például, hogy ha a pénzügyminiszter hülyeségeket beszél, az árfolyam leértékelődik, legfeljebb azt nem tudjuk előre, pontosan mennyivel. De egy adatokkal bánni tudó közgazdász bizony azt meg tudja jósolni, hogy az adott gazdasági környezetben milyen valószínűséggel, mennyi lesz a változás. Sőt azt is meg tudja mondani, hogy ha egyszer véletlenül hülyeséget mond egy pénzügyminiszter, annak kisebb a hatása, mint ha rendszeresen összevissza beszél, mert a hitelesség a döntéshozók egyik legfontosabb kincse. A közgazdaságtudomány mára elég jól megértette, mennyire fontos a gazdaságpolitika és monetáris politika szavahihetősége. 2004-ben  Fynn Kydland és Edvard Prescott haza is vitt egy Nobel-díjat többek között az erről szóló kutatásukért.

Dan Schechtman kémiai Nobel-díjas szerint mindebben felelős a média is. A sajtó számára ugyanis sokkal érdekesebb, ha a kutatók nem értenek egyet valamiben, mint ha egyetértenek, így a konszenzussal szemben túlsúlyba kerülnek a tudományos viták, vagyis épp azok a kérdések nem kapnak elég figyelmet, amelyekben egyetértenek a tudósok. A közgazdaságtan esetében erre jó példa, mennyit foglalkozott a sajtó a kormányzati kiadásokkal most, a válság alatt.  Sok közgazdász vitatkozik arról, hogy a gazdasági válságok idején élénkíti-e a gazdaságot, ha növeljük a kormány kiadásait. A legkeményebb meccsek talán Paul Krugman és Brad de Long között folytak. Krugman szerint a kormányzati költekezés élénkíti a gazdaságot, míg Brad de Long szerint nem.

Viszont egyetlen komoly közgazdász sem érvel a jegybank függetlensége ellen, és erről Amerikában például keveset is olvashatunk a sajtóban. (Sajnos nálunk más a helyzet.) Mindenki tanult a latin-amerikai példából: ha a miniszterelnökön múlik, mennyi pénzt vernek a nyomdában, mindig ott lesz a kísértés, hogy így tömjék be a büdzsé réseit, így a gazdaságba ömlő pénz előbb-utóbb hiperinflációhoz vezet.

Különösen a jelenlegi válság közepette fontos, hogy a politika gazdasági döntései építsenek a közgazdaságtudományra, mert ilyenkor egy-egy egy rossz húzás elég költséges lehet. A pénzügyi piacok hevesen reagálnak arra, hogy mit lépnek a politikusok.  Én azt gondolom, hogy ezt az emberek is egyre jobban megértik, ez talán az egyik oka annak, hogy a választók egyre több országban elégedetlenek  a politikusokkal. Egyre több helyen szakértők váltják fel a politikusokat, lásd Görögország, Olaszország. Az új olasz miniszterelnök, Mario Monti, akit az olaszok csak Szuper Mariónak becéznek például a legjobb olasz egyetem, a Bocconi professzora volt.
Szóval kedves politikusok, hallgassatok a tudósokra! A tudomány nem úri
bitangság.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csenge
2012. január 21. 22:50
Évek óta minden áldott nap végigfutom 4-5 gazdasági lap híreit, cikkeit. Valószínűleg ezért tudtam olyan jót nevetni a minap egy aforizmán, mely szerint szakértő az, aki másnap meg tudja magyarázni, miért nem vált be az előző napi jóslata.
bolá
2012. január 21. 20:55
Valóban, legalább a 90%-uk. Teljesen jól látod. Pedig a feladat nem olyan bonyolult. Jövedelem – gondolom a pénz alatt ezt érted – csak munkából származik. Ennek belátására csak azt kell elképzelni, hogy egy gazdaságban nem dolgozik senki sem (a valóságban ilyen nincsen, de a megértéshez elméletben fel lehet tételezni). Ekkor ebben a gazdaságban a GDP, azaz a jövedelem nulla. Tehát hogy egy gazdaságban minél több jövedelem legyen, ahhoz az kell, hogy minél többet lehessen dolgozni (a gyengék kedvéért: ezt itt nem időre mérik), és hogy mindenkinek legyen jövedelme, ahhoz az kell, hogy mindenki dolgozhassék. Ennyivel kellene a közgazdaságtannak foglalkoznia, ahelyett a sok baromság helyett, amivel a társadalmat eteti.
Senye Péter
2012. január 21. 20:34
A közgazdászok azt gondolják, hogy csak a pénz számít. Hogy miből lesz a pénz, az nem érdekli őket, ez téves következtetéseik oka.
bolá
2012. január 21. 19:39
A Long Term Capital Management csődje óta a közgazdasági Nobel-díj nem jelent semmit. Valójában a közgazdászoknak fogalmuk sincs arról, hogyan működik egy gazdaság. Tudni kell ugyanis, hogy a gazdasági fejlődést számtalan, elsősorban társadalmi tényező befolyásolja, és a közgazdászoknak valójában fogalmuk sincs, hogy a gazdaság ténylegesen hogyan működik. Mondhatnánk azt is, hogy a közgazdaságtan ott kezdődik, ahol a gazdasági fejlődés tényleges okainak magyarázata befejeződik. Ennek ellenére, Adam Smith-től Milton Friedman-ig az elmúlt bő két évszázad során, megfeledkezve a társadalmi hatóerőkről, számos elméletet gyártanak róla, és az idők során akadtak közöttük bátrak vagy inkább gátlástalanok, akik a gazdaság működésének biztos receptjével álltak elő. A közgazdasági vitákban nem jártasak számára el kell magyarázni, hogy a gazdasági fejlődés bonyolult társadalmi jelenség, és nem lehet világos ok-okozati összefüggéseket találni, és kísérleteket sem lehet végezni, mint mondjuk a fizikában. Ezért a közgazdászoknak a gazdaság működéséről alkotott nézetei jórészt nem bizonyítható feltételezések, vagyis a közgazdaságtan lényegében hittan; a közgazdászok hitvitákat folytatnak egymással! Ugyanakkor az egyes közgazdasági elméletek vagy paradigmák más és más társadalmi rétegeket preferálnak, vagyis másképp osztják el a megtermelt jövedelmet. Tehát a közgazdasági nézetek mögött részben erőteljes gazdasági érdekek – másképp pénz –, részben értékrendek húzódnak meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!