Ez komoly? Az egy eurós focista nyomába eredt a Mandiner!

2024. január 06. 05:48

Nem példátlan Nikola Kalinic lépése, de azért nagyon ritkán fordul elő a profik világában, hogy valaki ingyen, vagy jelképes összegért játsszon. Összeszedtünk hazai és nemzetközi eseteket David Beckhamtől kezdve Gálhidi Györgyön át Edgar Davids esetéig.

2024. január 06. 05:48
null
Kiss B. László

Az amatőrök között általános, hogy ingyen játszanak a sportolók, maximum a meccsek után kapnak pár sört meg esetleg pacalpörköltet. A profik világában szinte nincs olyan sportoló, aki ne azért küzdene, hogy minél több pénzt keressen meg fiatalon, de azért vannak kivételek. 

Aranyéremért harcol

A héten a horvát labdarúgó-élvonalban szereplő Hajduk Split jelentette be, hogy az idény végéig szerződést kötött a 35 éves Nikola Kaliniccsal. A korábbi horvát válogatott futballista majd bő évtizeden át topligákban játszott, megfordult többek között az akkor még a Premier League-ben szereplő angol Blackburn Roversnél, az olasz Fiorentinánál, a Románál, a Milannál és a spanyol Atlético Madridnál. Másfél éve, 2022-ben tért vissza imádott gyerekkori klubjához, a Hajdukhoz. Tavaly júliusban szerződése lejártával távozott, de az azóta eltelt időszakban nem talált magának csapatot, s most jelképes összegért cserébe igazolt a splitiekhez. Kalinic fizetése havi egy euró, vagyis nagyjából 380 forint lesz.

Nikola egyetlen céllal tér vissza, hogy a Hajdukot tizenkilenc év után újra bajnoki címhez segítse

 – közölte Mindaugas Nikolicius, a klub sportigazgatója. Erre egyébként minden esélye megvan a magyar válogatott Kleinheisler Lászlót a napokban leigazolt csapatnak, amely hat ponttal vezet a bajnokságban a Rijeka előtt.

 

Gálhidi is ingyen ment volna

A magyar futballban példátlan az ilyesmi, de a múltban azért majdnem megesett. Igaz, nem játékossal, hanem edzővel. Gálhidi György többször is nyilatkozta, hogy fizetés nélkül is vállalna munkát. A szakember még 2003-ban, a bajban lévő Dunaferren segített volna ingyen: „Ha az illetékesek engem tartanak alkalmasnak a feladat megoldására, akkor gondolkodás nélkül, akár ingyen is elvállalom az együttes irányítását” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak. Végül csak szakmai tanácsadó lett – ingyen. Aztán tavaly ősszel a gödörben lévő NB II-es Budapest Honvédot rázta volna fel térítésmentesen. Azt nem tudni, ez a hír eljutott-e a klubvezetéshez, de tény, a piros-feketéknél Csertői Aurélra esett a választás novemberben.

Már nem emlékszem, hogy le is nyilatkoztam-e vagy csak baráti társasában mondtam, de való igaz, ingyen is elvállaltam volna a kispestiek irányítását. 

Nagyon közel áll hozzám a Honvéd, háromszor voltam náluk edző. Húsz éve, 2004-ben megnyertük a bajnokságot a másodosztályban és kupadöntőt játszottuk a Ferencváros ellen.

 Nagyon szerettek és tiszteltek a szurkolók, és én is imádtam ott dolgozni. Nem is vitás, edzői karrierem legnagyobb sikereit Kispesten értem el. Amikor tehetem, akkor ott vagyok a mérkőzéseiken most is” – mondta a Mandinernek a 69 éves Gálhidi György, aki legutóbb, őszig Egyiptomban dolgozott, a La Viena FC-nél.

Nem példátlan

Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban azért többször megesett korábban, hogy egy sztár ilyen-olyan okból úgy dönt, ingyen, vagy jelképes összegért is hajlandó játszani. Az egykori BL-győztes Edgar Davids 39 évesen az angol negyedik vonalnak számító League Two-ba igazolt, a Barnet FC-hez. A holland világsztár ingyen dolgozott az észak-londoni klubnál: „Már amatőr vagyok, nem kapok ezért semmit. Meg van a lehetőségem arra, hogy megosszam a futballal kapcsolatos elképzeléseimet a csapattal, fejlesszem az edzői képességeimet és megszerezzem a képesítést” – nyilatkozta a Juventus és az Ajax egykori csillaga.

Oguchi Onyewu saját maga kérte az AC Milant, hogy ne kapjon fizetést az elkövetkező évben a szerződéshosszabbítása után, 2010-ben. Az amerikai védőnek a lelkiismerete mondatta, hogy ne kérjen pénzt, ugyanis egy mérkőzés híján a teljes előző szezont ki kellett hagynia sérülés miatt. A Milan vezetésénél és a szurkolóknál ezzel jó pontot szerzett. A történethez tartozik, hogy fél éven belül azonban mégis búcsúzott a csapattól, miután összetűzésbe került a csapat sztárjával, Zlatan Ibrahimoviccsal.

A spanyol válogatott szélsője, Joseba Etxeberria 15 szezont játszott az Athletic Bilbaóban, s az utolsóban nem volt hajlandó fizetést elfogadni. 

Ez egy gesztus a részemről, de ezzel nem szerettem volna irányt mutatni senkinek. Ez csak egy ötlet volt, amin már gondolkodtam évek óta” 

– magyarázta Etxeberria.

2013-ban David Beckham öt hónapot focizott a Paris Saint-Germainben. Az angolok klasszisa ugyan nem ingyen futballozott, de olyan szerződést kötött a párizsiakkal, hogy a fizetését egy helyi gyermekalapítványnak ajánlotta fel.

A skót Ally Mccoist, a Glasgow Rangers FC szakvezetője a csapat anyagi csődje után maga döntött úgy, hogy marad a klubnál, és a megkezdett munkáját ingyen fejezi be. 

Ő volt az első ember, aki közölte velünk, hogy ne adjunk neki fizetést. Ally ingyen dolgozott, és nem nagyon ismerek rajta kívül más edzőt, aki ugyanezt megtette volna” 

– árulta el a klub akkori elnöke, Charles Green.

És azért más sportágakban is előfordult, hogy valaki ingyen játszott. A golfozó Bobby Jones karrierje során egyetlen fillért sem keresett azzal, hogy ütőt ragadott. Annak ellenére, hogy sokszor ajánlottak fel neki pénzt bemutató mérkőzésekért, vagy, hogy elhagyja az amatőr státuszt. A négy nagy Grand Slam-tornát (Masters Tournament, U.S. Open, a The Open Championship, PGA Championship) egy szezonban megnyerő Jones sikeres ügyvédi irodát üzemeltetett.

A Kansas City Royals baseballjátékosa, Gil Meche nem ingyen játszott, hanem visszautasította, hogy pénzt kapjon azért, hogy nem játszik. Meche 7,5 millió dolláros fizetést utasított vissza. Sérülése miatt ugyanis alkalmatlan volt a játékra, a semmittevésért pedig nem akart pénzt kapni.

Nem próbálok ezzel jó fiúnak látszani. Csupán az a helyzet, hogy nem akarok még egyszer az a srác lenni, aki 12 millió dollárt keres azzal, hogy nem is segít a csapatán” 

– nyilatkozta őszintén a jobbkezes amerikai kezdődobó.

Tehát nem példátlan a profi sportban az az önzetlenség, amit Kalinic tett, csak épp nagyon ritka.

Ezt is ajánljuk a témában

David Beckham visszavonul

David Beckham, a klasszis angol labdarúgó bejelentette: itt az ideje, hogy befejezze karrierjét. Beckham a több mint húsz éves felnőtt karrierje során 718 tétmeccsen lépett pályára, és 129 gólt rúgott.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Faludi Imre

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kecmec
2024. január 06. 06:59
Azért teheték meg mert nincsenek rászorulva, dagadt bukszával könnyen lehet nagylelkű az ember..... amúgy szép gesztus.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!