Kiskarácsony, nagykarácsony - Hitelből sül a kalácsom?

2022. december 19. 08:29

Karácsony előtt minden évben megugrik az áruhitelek, személyi kölcsönök forgalma. Mivel jószerével minden drágult, logikus lenne, hogy a vásárlók megrohamozzák a bankokat, csakhogy a hitelek költségei is brutálisan megemelkedtek, ennek a hatása pedig már most jól látható.

2022. december 19. 08:29
null

Alig több mint egy hét választ el bennünket a karácsonytól, a későn kelők még hajkurásszák az idei ajándékokat. Aligha árulunk el újdonságot azzal, hogy akár időben, akár az utolsó pillanatban kerülnek a kosárba a meglepetések, mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni a kasszánál, mint egy évvel korábban, hiszen az élelmiszerek átlagosan 40 százalékkal drágultak, az ajándékozásra szánt kiváló tartós fogyasztási cikkekért pedig 15 százalékkal kell többet kifizetnünk. Ugyanakkor már az infláció előtt sem volt ritka, hogy az ünnep csillogásának fényét némi banki rásegítéssel igyekeztek emelni a magyar fogyasztók: karácsony tájékán évről évre megugrott az áruhitelek, személyi kölcsönök forgalma is. 

A  Magyar Bankholding tavalyi piackutatásából az derült ki, hogy a  lakosság több mint 61 ezer forintot készült karácsonyi ajándékokra költeni, és

közel 40 százalékuk mondta azt, hogy hitelfelvétel segítségével nyújtózkodik tovább, mint ameddig a takarója ér.

Idén viszont nagyot változott a világ,  ugyanis nem csak az árak szálltak el jelentősen, hanem a hitelek költségei is, ennek hatása pedig máris markánsan megmutatkozik.

„A bankok folyósítási adataiból az látszik, hogy a fogyasztási kölcsönöknél őszre már egyértelmű a visszaesés, még ha ez nem is akkora, mint a lakáshiteleknél. A szabad felhasználású személyi kölcsönök esetében az új szerződések összege októberben 32,56 milliárd forint volt. A szeptemberi 38,98 milliárd forinthoz képest októberben 17, az előző évhez képest pedig 20 százalékos a visszaesés” – mondja a Makronómnak Tóth Levente, a Bank360.hu vezető elemzője, hozzátéve, mindeközben az átlagos hitelköltség mutató 17,20 százalékról 18,16 százalékra emelkedett egy hónap alatt. 

A szakember arra is felhívja olvasóink figyelmét, hogy a banki ajánlatok között kiemelkedően nagy különbségeket lehet tapasztalni ezeknél a hiteleknél, ezért érdemes előzetesen összehasonlítani az ajánlatokat, mert ezzel már kisebb összegű kölcsönnél is havi több ezer vagy akár tízezer forintot lehet spórolni a törlesztőrészletben.

Az áruhitel továbbra is pörög, de nem azért, mert többet vásárolunk?

A Bankholding 2021-es kutatásból az is kiderült, hogy a hitelt felvevők 21,4 százaléka illatszert, 17,9 százaléka pedig ékszert vásárolt banki segítséggel, de dobogós helyen álltak az ajándékutalványok is, míg az ajándékozásban örök slágernek számító elektronikai eszközöket – okostelefonokat, laptopokat, okostévéket – legtöbbször áruhitel segítségével veszik meg azok, akik a meglévő keretükből nem tudják vagy nem akarják a vételárat kigazdálkodni. 

Idén viszont jóval szerényebbnek ígérkezik az ünnepek ünnepe, a Cofidis Hitel Monitor negyedik negyedéves reprezentatív felmérése azt az eredményt hozta ki, hogy a 2019-es 78 százalékról

idén 58 százalékra csökkent azok aránya, akik terveznek egyáltalán ajándékot venni,

míg a válaszadók 18 százaléka úgy nyilatkozott, ebben az évben egyáltalán nem tud vagy nem akar a karácsonyra költeni.

„Az áruvásárlási hiteleknél a legutóbbi hónapokig nem látszott a visszaesés. Tavaly novemberben havi 870 millió, idén ugyanekkor pedig 1,07 milliárd forint ilyen kölcsönt folyósítottak” – mondja a Makronómnak Tóth Levente, de azt sem rejti véka alá, hogy bár az összeg ugyan jóval magasabb, de ennek értékelésekor azt is érdemes figyelembe venni, hogy közben a vásárolt termékek is jelentősen megdrágultak, így tényleges keresletélénkülésről azért nem beszélhetünk. 

„Az ilyen hiteleknél mindig kiugróan erős a november és december, az ünnepi ajándékvásárlások hónapjai, tavaly is így volt, hiszen ekkor 1,18 és 1,46 milliárd forintban folyósítottak ilyen kölcsönöket. Az eddigi tendenciák alapján most is erre számíthatunk, még akkor is, ha a kutatások azt mutatják: sokan kevesebbet tudnak vagy akarnak költeni ajándékra az idén, mint korábban” – véli a szakember.

Az áruhitel is drágább lett

A hitelkeresletet itt is visszafoghatja a kamatok emelkedése. Az MNB adatai szerint az áruhiteleknél az átlagos hitelköltség tavaly októberben 10,67 százalék volt, egy év múlva viszont már 11,48. Itt azonban nagyon fontos, hogy ez csak az átlag, hiszen ebben benne vannak a nagyon kedvezményes költségű ajánlatok is. A normál áruhitelek a legdrágább kölcsönök közé tartoznak, akár 30 százaléknál jóval magasabb is lehet a kamatuk. Ezeknél a hiteleknél a teljes hiteldíj mutató (thm) maximuma jelenleg 44,9, és januártól még emelkedni is fog. A nem kedvezményes áruhiteleknél azért a 40 százalék alatti ajánlatok a jellemzőek.

„A boltokban, reklámokban látható nagyon kedvezményes akciós ajánlatoknál mindenképpen érdemes azt is alaposan megnézni, hogy a terméket mennyiért is vesszük. Ingyenebéd ugyanis itt sincs, a hitel költségét valamiben meg kell fizetni, és könnyen lehet, hogy ezt éppen a termék árában tesszük. Nagyobb értékű vásárlásnál ilyenkor mindenképpen érdemes megnézni a termék árát az interneten vagy más boltokban” – javasolja a Bank360.hu szakértője.  

Örvendetes ugyanakkor, hogy bőven vannak azok is, akik nem akarnak az ajándékozás, ünneplés miatt eladósodni. A Bankholding felméréséből kiderült: a válaszadók  38,5 százaléka inkább az ünnepek előtt spórolja meg az ajándékok árát, 26,9 százalékuk pedig az ünnepek után húzza meg a nadrágszíjat. És bár soha nem ártott az óvatosság, idén még jobban meg kell fontolni, mi fér bele a keretbe, hiszen még az ingyen hitel is rémálommá válhat, ha a felvevő csak egyszer is elmulasztja az aktuális törlesztőt befizetni.

(Fotó: MTI)

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
files32
2022. december 21. 18:27
Miért fogod a szomszédodra a hülyeségedet?
ergo07
2022. december 21. 18:27
Az átlagpolgár gondolkodását erősen rongálja mindig a liberális hatás. Anno a szomszédom, aki takarításból élt, a mobiltelefonját hitelre vette, a kocsiját devizahitelre. Összességében nem viseli meg annyira a lakosságot a válság, mint ahogy láttatni akarják. Van, amiből vissza kell fogni, értelmesen költeni, de a kormány intézkedései sikeresen mérséklik az egyéni terheket
Nekedannyi!
2022. december 20. 19:25
Debreceni fórum tele.... Ami meglepett, hogy a konyvesboltban is sor volt a kasszanal... Délelőtt 9 körül! 4 millió művelt koldus országa vagyunk.
KBA98
2022. december 20. 17:25
Ha már ilyen hülye vagy menj Feriékhez!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!