Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Könnyen lehet, hogy Orbánéknak van igazuk, és nem kell ész nélkül szórni a pénzt

2020. április 02. 19:52

A magyar gazdaságpolitika jellemzően hosszú távon gondolkozik.

2020. április 02. 19:52
Kovács Gábor

„Egyáltalán nem biztos, hogy a kormány elkésett az intézkedésekkel, és az sem biztos, hogy jelenleg helyes megoldás irdatlan mennyiségű pénzeket ráönteni a gazdaságra, ahogy teszi például Lengyelország, ahol a GDP 9 százalékára rúgó csomagot fogadtak el – mondja a hvg.hu-nak Virovácz Péter, az ING vezető közgazdásza. Egyrészt nem biztos, hogy a pluszpénz egyáltalán segít a kényszerűen leállított gazdaság szereplőinek: például a feltételek nélkül a lakosságnak kiutalt összegek (amivel próbálkoznak több országban) ideiglenesen megdobhatják a keresletet, de rövid távon se elegendőek ahhoz, hogy a vállalkozások talpon tudjanak maradni, a munkavállalók pedig ne veszítsék el a munkahelyüket.

Másrészt

a mentőcsomagok ára az államadósságot növeli, ami pár év múlva komoly adósságválságot okozhat,

különösen a járvány által erősen sújtott, és magas államadósságról induló déli uniós tagállamokban. A magyar gazdaságpolitika jellemzően hosszú távon gondolkozik, és

a GDP közel 70 százalékán álló államadósság mellett a kormány valószínűleg nem akar elszállni.

A gazdaságélénkítési csomag ezért várhatóan megfontolt, célzott lépésekből fog állni – véli Virovácz Péter. Majd csak évek múlva fog kiderülni, hogy melyik válságkezelési módszer volt hatékonyabb.”

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2020. július 08. 13:30
Hogyne,lásd a 370-es Eurót...:(
catalina9
2020. július 07. 17:41
Nem véletlen, hogy a hazaáruló libsipártok egyre-másra követelik, hogy ezt is fizesse a kormány, meg azt is, így akarják legyengíteni az országot, hogy aztán Soros zsebébe landoljunk, ők meg megkapják Sorostól a harminc ezüstöt..
Kanóc
2020. július 06. 19:20
Meg a kisvasút. :)
48saxon
2020. július 06. 19:20
Vajon a hvg-s "keménymag" olvasóközönségnek ebből is csak annyi jön le, hogy "orbánlop" meg "eltolcsy"?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!