Elindult az orosz gőzhenger

2024. május 14. 16:35

Miközben az oroszok egyre jobban „belejönnek” a háborúba és az orosz katonák kezdenek hinni abban, hogy a nyugati fegyverek nem jobbak a sajátjaiknál és akár le is győzhetik az ukránokat, addig az ukrán hadsereg a tavalyi kudarc után egyre több morális problémával szembesül.

2024. május 14. 16:35
Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán
Mozgástér blog

Nyitókép: Stringer/Anadolu Agency via Getty Images

„Az oroszok mintha leporolták volna a II. világháborús tankönyveket és azokat a mai kor követelményeihez igazodva használnak. A hadseregben az I. hidegháború után elterjedt brigádszintű (3-5 ezer katonából álló) egységeket ismét (kb. tízezer fős) hadosztályokká bővítik, amelyeket hadtestekbe integrálnak. A Blitzkrieg stratégiája alapján a csatatér fölötti légi fölény mellett kezdenek visszatérni az átkaroló hadműveletek, amelyek keretében nem hagynak szusszanásnyi időt sem az ellenségnek, nehogy az újabb védvonalakat tudjon kiépíteni. Pont itt rejlik az orosz támadás sikerének kulcsa, az ukránok ugyanis nem építettek ki egy olyan harmadik védvonalat Avdijivkától nyugatra, ami most feltartóztatná az oroszokat.

Miközben az oroszok egyre jobban «belejönnek» a háborúba és az orosz katonák kezdenek hinni abban, hogy a nyugati fegyverek nem jobbak a sajátjaiknál és akár le is győzhetik az ukránokat, addig az ukrán hadsereg a tavalyi kudarc után egyre több morális problémával szembesül. Az új mozgósítási törvényből kimaradt a már 2-3 éve szolgáló öregbakák leszerelése és mivel alig sikerül újoncokat találni, az egyre kisebb túlélési eséllyel kecsegtető harc értelmét egyre többen kérdőjelezik meg. Ennek két konkrét jele van: a hátországban egyre többen akarják kivonni magukat a katonai szolgálat alól, ennek következményeként kell szó szerint az utcáról összefogdosni a férfiakat. A másik felbomlási tünet a magukat megadó (főként területvédelmi egységekben szolgáló) ukránok növekvő száma, akik azt kérik az oroszoktól, hogy ne cseréljék őket orosz hadifoglyokra, mert Kijev csak visszaküldené őket a frontra.

Két év háború után Ukrajna a Krím-félsziget mellett immáron négy megyéjét veszítette el, az oroszok most egy újabban (Harkov) nyomulnak előre. A háború folytatása ukrán szempontból most minden eddiginél reménytelenebbnek tűnik, és az sem kecsegtet sok jóval, hogy a 61 milliárdos amerikai segélycsomagról Washingtonban azt mondják, hogy «ez volt az utolsó», Kijev az elnökválasztási kampánytól függetlenül forduljon inkább az európaiakhoz. Mielőtt Európa jobban belesodródik a konfliktusba, a háború folytatása helyett mihamarabbi béketárgyalásokra lenne szükség, mint ahogyan azt a Globális dél mellett Magyarország is követeli.”

Kapcsolódó vélemény

undefined

Robert C. Castel

Facebook

Idézőjel

A kérdés, hogy az oroszok képesek lesznek-e arra, hogy ezekből az ideiglenes technológiai előnyökből stratégiai sikert kovácsoljanak.

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-87
2024. május 28. 19:46
🍓 ️ ­­­É­­r­­t­é­­k­­e­­­l­­­d­­­ ­­­a­ ­­­s­­z­e­­x­­i­­ ­p­­­u­­­n­c­i­m­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
2024. május 15. 19:02 Szerkesztve
Aki már valaha is kapcsolatba kerüt egy orosz emberrel az pontosan tudja , hogy ezek számára a haza az nem eladó , mondjon bármit is a libsi sajtó. Gyözni fognak, még pár hónap és Kárpátalja is az övék lesz. Nekünk pedig a sok Ukrán bérgyilkos "fogadására" kell felkészülni !
Akitlosz
2024. május 15. 17:45
Már két éve is lehetett tudni, hogy ki fogja megnyerni a háborút. Semmi sem változott. Akárhány évig tart, akkor is tudható a vége.
Pelso j.
2024. május 15. 07:17
Elindult, valóban. S ez, de csak ez legyen a legnagyobb örömöd az életedben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!