A Magyar Külügyi Intézetről és az MCC-ről ír az Intelligence Online szakportál

2024. április 01. 20:27

Ugyanők korábban arra tippeltek, hogy Orbán Balázsból külügyminiszter lesz.

2024. április 01. 20:27
ORBÁN Balázs

Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Elemzésben méltatta a Magyar Külügyi Intézetet az Intelligence Online nemzetközi titkosszolgálati szakportál. A lap, amely tavaly májusban – hibásan – azt jósolta, hogy Szijjártó Péter leadja majd Orbán Balázsnak a Külgazdasági és Külügyminisztérium diplomáciai felét, úgy fogalmaz: mióta a miniszterelnök politikai igazgatója alá került az MKI, „az intézmény befolyása többévnyi álmatagság után növekedett”. A szakportál úgy látja,

azóta a külügyi intézet osztályrésze „több pénz, feljavított irodák, új alkalmazottak, és jobb hozzáférés a hírszerző szolgálatoktól származó minősített információhoz”.

Az Intelligence Online megjegyzi: az MKI elemzőitől tavaly óta „naponta kérnek jelentéseket, melyeket közvetlenül a miniszterelnök vagy diplomáciai tanácsadóinak belső köre olvas”. Azonban úgy látják, hogy az intézet célja immáron nem csak az elemzés, hanem az is, hogy „terjessze a magyar kormány politikai nézeteit külföldön”, ami az MKI bizonyos elemzőinek körében népszerűtlen, mert ők a döntéselőkészítő anyagok írásához szoktak hozzá.

A portál megemlíti, hogy ennek jegyében kapott az intézet tavaly új elnököt a Dallasi Egyetem volt tanára, Gladden Pappin személyében, és ezért kezdett el kapcsolatokat építeni például az amerikai republikánus párthoz közeli Heritage Foundationnel, melynek elemzői tavaly Chatham House-szabályok szerint rendezett zártkörű konferenciára érkeztek Budapestre.

Az Intelligence Online szerint ezzel a küldetéssel „Orbán Balázs bízta meg” az intézményt. Beszámolnak arról is, hogy a tavalyi év során

Schőberl Márton vezérigazgató és Baranyi Tamás stratégiai igazgató tárgyalták ki azt, hogy az intézet kerüljön Orbán Balázs és helyettese, az intézetet még külügyi háttérintézmény korában, Külgazdasági és Külügyi Intézet néven vezető Ugrósdy Márton helyettes államtitkár felügyelete alá.

Úgy tudják, hogy az erről szóló tárgyalásokat az MCC-ben tartották, amely „feltörekvő nehézsúlyú versenyző a kutatásban, oktatásban és befolyásolásban”.

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:15
🍓 ️ ­­­A­­­ ­­­d­ö­­­g­­­ö­­s­­­ ­­­l­á­n­­­y­­­o­k­­­ ­v­­­á­r­n­­a­­­k­ ­r­­­á­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­­­.­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­.­­­𝗙­𝗨­­­𝗡
o1gpedofil-2
2024. április 09. 16:41
Lopott penz. a kurva anyatokat!
Attila 6118
2024. április 02. 05:32
Orbán Viktor utódja legyen majd Orbán Balázs! Hadd kapjanak agyvérzést a libernyákok az Orbán névtől.
Akitlosz
2024. április 02. 00:53
Azért van a rengeteg sok intézet, hogy közpénzből tartsa el a Fidesz klienshadát. Egyre több fideszest kell eltartani közpénzből. Míg az intézetek közhaszna kérdéses finoman fogalmazva. Csakis pártérdeket szolgálnak közpénzből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!