A román honatyák szerint Románia „lojális és értékes” tagja a NATO-nak

2024. április 02. 18:09

Nicolae Ciuca szenátusi elnök hivatásos katonaként a román katonák érdemeit méltatta az ország NATO-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. április 02. 18:09

A nyitókép illusztráció. Fotó: FREDERIC PETRY / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

Romániának az Északatlanti Szerződés Szervezetében (NATO) betöltött szerepét hangsúlyozták a bukaresti parlament két házának együttes ülésén kedden délután, az ország NATO-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

A román szenátus és képviselőház együttes ünnepi ülésén a NATO 75 éves fennállására is emlékeztek, és közös nyilatkozatot fogadtak el a honatyák. Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint a dokumentum 247 támogató szavazatot kapott, egy honatya ellene voksolt, ketten nem szavaztak.

A nyilatkozat emlékeztet: a NATO megalakulásának 75. évfordulóját beárnyékolja, hogy Oroszország „jogtalan, törvénytelen és indokolatlan” háborút folytat Ukrajna ellen.

A dokumentum szerint az elmúlt két évtizedben Románia bizonyította: NATO-tagként fontos szerepet játszik a biztonság megerősítésében és a stabilitás előmozdításában,

csatlakozásával a NATO is megerősödött. Kitér arra, hogy a NATO-tagságnak köszönhetően Románia regionális és globális szinten is jelentős védelmi szereplőként léphetett fel, emlékeztet Bukarest vállalására, miszerint a bruttó hazai termék (GDP) két százalékát védelmi kiadásokra fordítja.

A nyilatkozat leszögezi, hogy Románia továbbra is elkötelezett összes szövetségesének védelme mellett, eleget tesz kötelezettségeinek, valamint különleges figyelmet fordít Ukrajna és Moldova támogatására.

Az ülésen felszólaló honatyák arra hívták fel a figyelmet, hogy a NATO-tagság „életbevágó” Románia számára, valamint azt is hangsúlyozták, hogy

az ország az atlanti szövetség lojális és értékes tagjának bizonyult.

Ezt is ajánljuk a témában

Nicolae Ciuca szenátusi elnök a News.ro hírportál szerint hivatásos katonaként a román katonák érdemeit méltatta. Aláhúzta továbbá, hogy az országnak egységesen támogatni kell Klaus Iohannis leköszönő államfő NATO-főtitkári jelöltségét. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nevében felszólaló Cseke Attila szenátor úgy értékelt, hogy Románia NATO-hoz és az EU-hoz való tartozása gazdasági fejlődést, stabilitást és biztonságot hozott.

További célként említette a teljes körű schengeni csatlakozást és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) való csatlakozást.

Rámutatott ugyanakkor, hogy az ország most egy újabb kihívás előtt áll, a népességcsökkenése megköveteli, hogy minden intézmény, döntéshozó ennek megállításán dolgozzon, szerinte a családoknak konkrét segítségre van szüksége. Hangsúlyozta: az RMDSZ-nek vannak konkrét megoldásai, támogatta és támogatni fogja a családokat és a gyermekvállalást.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:15
🍓 ️ ­­­A­ ­­­d­­­ö­g­ö­s­­­ ­­l­­á­­n­y­­­o­­k­ ­v­­á­r­­­n­­a­­k­­­ ­­r­­á­­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­.­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­.­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
Mákos Rétes
2024. április 05. 08:15
Románia nemzeti sportja az árulás és a lopás. De lehet épp ezért szeretik őket. Csurran-cseppen valami a szijájénak is meg az endzsióknak is.
Beszélgető
2024. április 04. 23:08
Vajon ezt az öntömjénező szöveget egyeztették a tartó tisztjeikkel, vagy csak hiba csúszott a nyomdai szedésbe?
lendvaiildiko
2024. április 03. 06:53
Milyen különös schengeni tag Románia és Bulgária. Vélhetően a NATO-k repülő utasként érkeznek - nincs útlevél ellenőrzés a repülő tereken uniós polgároknak. Autóval amúgy is nehéz lenne Konstancába autókázni, az A1-es útból még hiányzik pár rész. Mit tesz Isten, közúton és vasúton megmaradt a villámgyors utiokmány scannelés, nehezítve s a román hatóságok által ellenőrizni a nem egészen schengeni magyar-magyar kapcsolattartást. Várhatóan a magyar-magyar kapcsolatokat segítő autópályaberuházásokat továbbra is elnyújtás, az A1 pedig gyorsan kiegészül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!