Éjféltől csatlakozik Románia a schengeni térséghez – a vízen és a levegőben

2024. március 30. 17:01

Szúrópróbaszerű ellenőrzésekre azonban lehet majd számítani a repülőtéri határátkelőhelyeken.

2024. március 30. 17:01
Románia

Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

Vasárnap éjféltől Románia részlegesen csatlakozik a schengeni térséghez – egyelőre a légi és a tengeri közlekedésben. Ennek megfelelően a belügyminisztérium tájékoztatása szerint március 31-től a schengeni tagállamokba tartó vagy onnan érkező embereket már nem ellenőrzik a repülőtéri határátkelőhelyeken.

Szúrópróbaszerű ellenőrzésekre azonban lehet majd számítani a repülőtéri határátkelőhelyeken, ezekkel kívánják megelőzni a határokon átnyúló bűnözést és az illegális migrációt

– tájékoztatott a belügyminisztérium.

A közleményben hangsúlyozták, hogy az utasoknak a továbbiakban is szükségük lesz érvényes úti okmányra. A kiskorúak azokkal az okmányokkal utazhatnak a schengeni térségen belül, amelyekre külföldre utazáskor is szükségük van.

Mint arról beszámoltunk, Románia kormányának megvan a terve, hogy év végéig megvalósuljon az ország teljes schengeni csatlakozása, de ehhez a nemzeti érdeket kell a politikai érdekek elé helyezni – mondta Marcel Ciolacu román kormányfő pénteken Temesváron.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HunCsz
2024. április 05. 06:55
Na akkor vége a magyar migrációs erőfeszitésnek. Ha valaki pénzt fizet a román határon azt tárt karokkal várja europa Özönleni fog az életveszélyes dzsúva az örök tolvajok és hullarablók felől
taptaraptaraptaptap
2024. március 31. 13:42
Nemzeti érdekké vált a szárny és az úszóhártya növesztése.
nagymester-b-2
2024. március 30. 21:00
A yachtos és magánrepülős románoknak szabad az út. A többieknek coki. Üdv európában!
Mindenhova
2024. március 30. 20:26
Szóval éjféltől hivatalosan is hajózható lesz a Maros és a Körösök is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!