A liberális véleménydiktatúra az amerikai felsőoktatás szerves részévé vált

2020. október 30. 14:57

Az amerikai egyetemi hallgatók 60 százaléka legalább egyszer öncenzúra alkalmazására kényszerült, a véleménynyilvánítás korlátozása a konzervatív diákokat érinti leginkább. Az amerikai elit iskolák élen járnak a véleménypluralizmus kivezetésében, a különböző hangok elhallgattatásával azonban nemcsak a konzervatív, hanem a liberális hallgatók is rosszul járnak.

2020. október 30. 14:57
null

Szeptember végén jelent meg a valaha készült legátfogóbb amerikai egyetemi szólásszabadság-felmérés. A Foundation for Individual Rights in Education (FIRE) nevű, főiskolai és egyetemi szólásszabadság előmozdításáért létrejött civil szervezet 55 felsőoktatási intézmény mintegy 20 ezer hallgatóját vontba be a felmérésbe. 

A kutatók a szabad véleménynyilvánítás lehetőségeit vizsgálták az intézményekben, így például azt, hogy van-e lehetőség szabadon megvitatni megosztó témákat, valamint hogy a hallgatók fel merik-e vállalni a véleményüket. A kutatómunka érdekessége, hogy a konzervatív és liberális hallgatók különböző tapasztalatait részletesen kifejti, majd a benyomások szerint rangsorolja is az intézményeket. 

Az adatok alapján elmondható, hogy

az amerikai egyetemi hallgatók többsége öncenzúrát alkalmaz, ami azt jelzi, hogy a szólás- és véleménynyilvánítás szabadsága válságba került.

A megkérdezett hallgatók 60 százaléka érezte legalább egyszer úgy, hogy az egyetemen –  az oktatók vagy a hallgatók reakciója miatt – nem mer hangot adni valódi véleményének. 

Az öncenzúra a konzervatív diákok életében kap nagyobb teret, mivel a liberális hallgatók 55 százaléka, míg a konzervatív hallgatók 72 százaléka számolt be véleményelhallgatásról.

A konzervatív nézetek elnyomása viszont nemcsak a véleményszabadságot, hanem az egyetemi pluralizmust is sérti, ami nélkül elképzelhetetlen lenne az angolszász oktatási rendszer.

Az elterjedt öncenzúra ellenére pozitív fejleménynek nevezhető, hogy megkérdezett diákok 70 százaléka szerint az egyetemek vezetői egyértelműen kiállnak a véleményszabadság mellett. 

Ugyanakkor nemcsak a politikai pluralizmus, hanem a tolerancia értéke is zárójelbe került az amerikai egyetemeken.

Az Egyesült Államok elit iskolái – az Amerikában csak Ivy League-két emlegetett egyetemek, így többek között a Princeton, a Harvard, a Columbia és a Yale Egyetem – élen járnak a különböző vélemények elhallgattatásában.

Míg a más egyetemeken tanulók 27 százaléka vélte úgy, hogy a hallgatók akár elhallgattathatnak egy előadót, vagy szabotálhatnak egyetemi rendezvényeket, addig az Ivy League diákok körében ez az arány 36 százalék. 

A felmérés szerint a szólásszabadság a Chicagói Egyetemen, a Kansasi Állami Egyetemen és a Texas A&M Egyetemen érvényesül leginkább. Legrosszabbul az indianai DePauw Egyetem, a Louisianai Állami Egyetem, valamint a Texasi Egyetem teljesített. Fontos azonban hozzátenni, hogy

még a legjobban teljesítő Chicagói Egyetemen is a hallgatók 44 százaléka alkalmazott legalább egyszer öncezúrát.

A konzervatív és liberális hallgatók eltérő tapasztalatait jól mutatja, hogy a szólásszabadság szempontjából legjobbnak ítélt egyetemen a konzervatív hallgatók 82 százaléka kényszerült saját véleményének elhallgatására, míg ez az arány a liberálisok és függetlenek körében csak 40-40 százalék. 

Gergi-Horgos Mátyás
 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2020. november 05. 11:06
Uff ! Uff ! Uff !
Knerten
2020. november 03. 17:46
Simán megy a kettő egyszerre.
OberEnnsinnen
2020. november 01. 12:43
A napokban egy izraelita hölgy arról írt, - tudományos felmérések alapján - az USA egyetemein elviselhetetlen mértékű lett az antiszemitizmus. Liberális véleménydiktatúra vagy antiszemitizmus, döntsétek már el, b+ a kettő egyszerre lehetetlen. Ennyire hülyék ne legyetek, még, ha sémik vagytok, akkor sem.
Pangea
2020. október 31. 09:07
Jól van ez így!A költségvetési hiány megállíthatatlan. A népesség csere megállíthatatlan. Ha a dollár bicsaklik egyszer,és ez a segélyen és hitelen hízlalt parazita ttársadalomnak csak egy hónapra megáll a moslék..... Hadd csinálják a tövig eladósodott libernyák diákság a rothadást. China,Russia,relax seat back an enjoy the show....:-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!