Egymásnak esett Észtország és Oroszország az ENSZ BT ülésén

2020. május 09. 12:30

Az észt külügyminiszter neheztel a 75 évvel ezelőtti „felszabadítás” keretei közt megvalósított szovjet megszállás miatt.

2020. május 09. 12:30

Észtország és Oroszország folytatta a második világháború utáni időszakot érintő kölcsönös vádaskodást az ENSZ Biztonsági Tanácsának péntek esti nem hivatalos, évfordulós ülésén. A három balti államfő csütörtökön közös közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozták, hogy a világháború vége nem jelentett szabadságot Közép- és Kelet-Európa országai számára, és hogy az egyik totalitárius rezsimet egy másik váltotta fel, „miközben a balti országokat brutálisan beolvasztották a Szovjetunióba”.

Erre reagálva az orosz parlament alsóházának alelnöke kijelentette, hogy a nyilatkozat eltorzítja a tényeket és politikai célzatú. A Biztonsági Tanács ünnepi ülést tartott péntek este videokonferencia keretében a második világháború lezárásának 75. évfordulója alkalmából, és ennek alapvetően az volt az üzenete, hogy a nemzetek összefogva küzdjenek az új koronavírus által okozott világjárvány ellen, és hogy az esetleges újabb globális konfliktusokat csírájukban kell elfojtani.

A BT soros észt elnöksége által szervezett konferencián csaknem 70-en szólaltak fel, köztük 45 külügyminiszter, valamint Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Borrell kijelentette, hogy a járvány a legnagyobb világválság a világháború óta, megrengeti a társadalmakat, és láthatóvá teszi az instabil országok gyenge pontjait. Megvan a veszélye annak, hogy a járvány tovább mélyíti a már zajló konfliktusokat, és hogy új geopolitikai feszültségeket gerjeszt – tette hozzá. Heiko Maas német külügyminiszter felpanaszolta, hogy a nemzetközi szervezetek, köztük a BT, sok ország részéről nem kapják meg a politikai támogatást, és ez is hozzájárul ahhoz, hogy nem szűnnek meg bizonyos fegyveres konfliktusok a világban.

Urmas Reinslau észt külügyminiszter elítélte, hogy Oroszország szerinte megpróbálja „manipulálni a történelmi eseményeket”, és igazolni a Molotov-Ribbentrop-paktumot, amelynek titkos záradéka felosztotta Európát egy német és egy szovjet befolyási övezetre. Megismételte azt a vádat, hogy a szovjet övezetbe került országok rabságban maradtak a háború után.

Erre reagálva Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet kijelentette, hogy a világháború legfőbb áldozata és a legnagyobb veszteséget elszenvedője a Szovjetunió volt, és erkölcstelen úgy beállítani, mint amely a náci Németországgal egyenlően felelős a háború kirobbantásáért. Ezenfelül „sértés” azt állítani, hogy a szovjet Vörös Hadsereg nem felszabadított országokat a nácizmus alól, hanem „szolgaságba taszította őket”. A történelemhamisítók célja visszamenőleg megfosztani Oroszországot attól a státusától, hogy a világháború egyik hőse volt – állapította meg.

(MTI)

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jeney Gottfried Adolf
2020. május 10. 01:01
Az oroszok mindig is hódítók voltak . Csak ezt egyszerúen " csatolásnak " nevezték . Putyin cár semmivel sem különb , mint elődei . Egy zsarnok geci . Csak intelligensebb , ravaszabb , múveltebb és okosabb , mint elődei .
bunko_jobbos
2020. május 09. 20:50
"A BT soros észt elnöksége által szervezett konferencián csaknem 70-en szólaltak fel" Ez mekkora szócséplés lehetett. Biztos nagyon hasznos és előremutató volt. Pl. biztos vagyok benne, h ogy volt kaviáros szendvics és osztriga is. Szóval mégis csak megérte megrendezni. :-))))))))) " Ezenfelül "sértés" azt állítani, hogy a szovjet Vörös Hadsereg nem felszabadított országokat a nácizmus alól, hanem "szolgaságba taszította őket". " Hát lehet, hogy sértés, de azért ez az igazság. A ruszkik nagyon bele vannak süppedve ebbe a hősszerepbe. Nézem a youtubve-on a filmeket (nem értem, csak beletekerek) és látom, hogy tonnaszám nyomatják ugyanazokat a hülye háborús filmjeiket, mint gyerekkoromban, legfeljebb jobb technikával. De ugyanolyan bugyuták, és az orosz gyerekeknek is ezzel tömik a fejét. Hazugság bazdmeg, rohadt elnyomó köcsögök voltatok. "Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet kijelentette, hogy a világháború legfőbb áldozata és a legnagyobb veszteséget elszenvedője a Szovjetunió volt, és erkölcstelen úgy beállítani, mint amely a náci Németországgal egyenlően felelős a háború kirobbantásáért" 1. A világháború legfőbb áldozata és a legnagyobb veszteséget elszenvedője Lengyelország volt a lakosságszámhoz viszonyítva. Abszolút értékben meg talán Kína. Mondjuk ha nem támadtátok volna megy a lengyeleket jobbról, mikor a németek balról, az sokat dobott volna a helyzetükön. 2. "és erkölcstelen úgy beállítani, mint amely a náci Németországgal egyenlően felelős a háború kirobbantásáért" Talán ezt elismerem, a németeket, és főleg persze Hitlert terheli a legnagyobb felelősség.
998877
2020. május 09. 19:54
Hajrá rokonok, Hajrá Észtország!
Harangláb
2020. május 09. 19:40
Nekem nincsen bajom Oroszországgal, de nem néztek szembe a múltjukkal, a kommunizmus bűneivel... Ebben a nyugati hatalmak is húnyók, mert mindig is bagatellizálták a kommunizmus bűneit a II. vh után...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!