Jobban szeretik a külföldi befektetők Erdélyt, mint a Regátot

2015. augusztus 04. 13:26

Erdély, a Partium és a Bánság is a toronymagasan vezető élbolyban szerepel az első félévben Romániában eszközölt külföldi befektetések tekintetében – derül ki egy romén felmérésből. Az élen Bukarest és környéke áll, Székelyföld viszont jóval rosszabbul áll Erdély többi régiójánál – írja a Főtér.

2015. augusztus 04. 13:26

Erdély, a Partium és a Bánság is a toronymagasan vezető élbolyban szerepel az első félévben Romániában eszközölt külföldi befektetések tekintetében – derül ki egy, az Adevărul napilap által a cégjegyzék adatai alapján közölt összesítésből, amelyről a Főtér tudósít.

Az élen persze Bukarest és a körülötte található Ilfov megye áll 1099, illetve 230, az idei év első hat hónapjában külföldi tőkével bejegyzett céggel. A harmadik helyen a Bánság centruma, Temes megye következik 221 új külföldi céggel, ezt pedig Erdély központja, Kolozs megye 174 új külföldi beruházással. Az ötödik helyen a Partium legfejlettebb megyéje, Bihar következik 144 újonnan alapított külföldi tőkéjű céggel, majd egy újabb partiumi megye, Arad jön 111-gyel. Aztán két Kárpátokon túli megye – Iaşi (96) és Konstanca (91) következik, és máris visszatérünk Erdélybe, hiszen a következő a sorban Brassó 74 új külföldi céggel.
 
A Székelyföld viszont elég siralmasan áll. Maros megyében 47 új külföldi céget jegyeztek be az első hat hónapban – igaz, Maros ezzel még mindig a középmezőnybe tartozik. Hargita megyében viszont csak 18-at, Kovásznában pedig mindössze kilencet. Az utolsó helyen a havasalföldi Teleorman áll négy egész külföldi beruházóval.
A beruházók rendszerint olyan megyéket részesítenek előnyben, ahol megfelelő az infrastruktúra – a nagyobb nemzetközi útvonalak mentén fekszenek még valamennyi autópályával is rendelkeznek –, emellett jelentős nagyvárosaik is vannak, ahol nagyobb számú és képzettebb a rendelkezésre álló munkaerő.
 
Romániában összesen 3 054 külföldi tőkéjű céget jegyeztek be az első félévben, alaptőkéjük összesen 19,48 millió dollár.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2015. augusztus 05. 09:47
Ha felépítik a bukaresti szupermecsetet és ezzel a fanarioták újra befolyáshoz jutnak, megerősödik Erdély függetlenedési, Moldva Moldovához csatlakozási szándéka.
asszem
2015. augusztus 05. 09:30
sehol! Értitek, hogy valaki ennyire tájékozatlan legyen a közös ügyeinkben, az már kész bűnnek számít! És akkor tehát még egyszer figyelem: 1989 decemberében nem azért lőttek Temesváron a népre az oláh katonák, mert Ceausescu meghülyült, hanem épp ellenkezőleg történt: a nép kezdte Temesváron követelni a független Erdélyt, és ez okból kellett lebénítani a természetes irányba a transzszilvanizmus szellemében a nagy semmiből egyszerre egységesen elmozdulni megkísérlő erdélyi köztudatot. Tehát a sortüzek belénk költőztették a félsz, majd ugyancsak csalással Kolozsvár élére került Funár a töketlen lebénításunkra, de mivel Kolozsvár városának fejlődnie kellett, így a nemzeti lebírásunk hadszíntere átkerült Marosvásárhelyre. Eredmény Kolozsvár az IT cégek jóvoltából lendületesen fejlődik, miközben Marosvásárhely lett az állandó szembeállási frontváros, amelyet ki kell üríteni a magyaroktól! Ha minket eltávozásra kényszerítenek oláhék, onnan kezdve Erdély további sorsa is meg lesz pecsételve, de sajnos, a vezető magyar politikusok az orruk hosszáig sem látnak! De ti ne féljetek, még van egy legény a gáton, és ameddig én vagyok, Erdély sem vész el oly könnyen. Rongyosan, koldusként, de továbbra is helytállunk egy-a szemünk elé vont, szekus megtévesztési ködfoszlány ellenére- mindinkább körvonalazódni tűnő jobb magyar jövő reményében. És ha azt hiszitek, hogy nélkülünk is lehet jó élet nálatok itt a Kárpát-medencében, nagyon is tévedtek, ugyanis e térségnek az évezredes hangja azt mondja, hogy csupán akkor lesz jó világ magyarok lakta vidékeken, ha minden magyar szabaddá válik, végleg megszabadul előemberi műveltségű gyarmatosítói elnyomásától.
balbako_
2015. augusztus 04. 19:05
Csak az arcokra kell nézni....
Akitlosz
2015. augusztus 04. 17:57
Nem gondolom, hogy egy országnak a külföldi befektetők kedvét kellene keresnie a saját állampolgárai rovására.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!