Liu Shaoang, Mérő László az ellenzékről, Energiewende és Zoboki Gábor – itt az új Mandiner!

2022. április 21. 09:14

Mi motiválja még ennyi siker után Liu Shaoang Ádót? Miért erősödött a fővárosban a Fidesz? Most, hogy az Opera felújítása véget ért, hogy látja a jövőjét Zoboki Gábor? Német energiapolitikai fordulat, ellenzéki közgazdászok alternatív valósága és gyermekvédelmi szigor Floridában – itt az új Mandiner!

2022. április 21. 09:14
null

Liu Shaoang letarolta a világot a rövidpályás gyorskorcsolya montréali világbajnokságán: négy aranyéremmel, tizenháromból tizenhárom futamgyőzelemmel olyat tett, amilyet húsz éve a világon senki, s amilyet magyar versenyző a sportágban még soha. A megérdemelt pihenését töltő kétszeres olimpiai bajnokkal motivációról, alázatról, az edzői utasítások megkérdőjelezhetetlenségéről és identitásról beszélgettünk címlapos interjúnkban.

„Magyarországért, magyar színekben korcsolyázom, ez sosem változik” – fogalmaz a sportoló.

Vezércikkünkben, az Első karakterben Szilvay Gergely a választás kapcsán ír az értelmiségi sirámokról. 

Közélet

Ahogy egymás torkának esnek, az jut eszembe: mi lett volna, ha kormányra kerülnek? – mondja az összefogásról Mérő László, aki a napokban a szavazatszámlálás során szerzett tapasztalataival került a hírekbe. Közélet rovatunkban interjút olvashatnak a matematikussal Orbán Viktorról, Gyurcsány Ferencről és politikai korrektségről. 

A kormánypártok ugyan mindössze egyetlen fővárosi választókerületben nyertek, a részletes eredmények alapján összességében erősödtek Budapesten. Eközben átrendeződött a szavazótáborok területi megoszlása is – Molnár Balázs politológussal elemztük a fővárosban kialakult helyzetet. 

A rovatban recenziót olvashatnak Szilvay Gergelytől Orvos-Tóth Noémi: Szabad akarat című könyvéről.

Balog Zoltán református püspök a kereszténység és politika kapcsolódásáról ír, hangsúlyozva: „akik azért akarnák elhagyni egyházi közösségüket, mert ott vannak olyanok, akik másként gondolkodnak a közéletről, azok a politikát Krisztus elé helyezik” .

Külhon & Külföld 

Közös érdek, hogy a menekültek munkát vállalva, tisztes körülmények között el tudják tartani magukat és a családjukat – Külhon rovatunkban ukrajnaiakat segítő munkaközvetítőt kérdeztünk a friss tapasztalatokról. 

Évtizedes energiapolitikai reformok, sőt a zöldmozgalmak alapvető követelései dőlhetnek meg Németországban, miután a nagy energiaátállás kellős közepén érkezett az ukrajnai háború híre és annak megannyi következménye – Külföld rovatunkban körbe jártuk az Energiewende aktuális kérdéseit. 

Összefoglaltuk azt is, hogy mi állhat az orosz Fekete-tengeri Flotta zászlóshajójának elvesztése mögött.

Négy hónapja kormányoz Olaf Scholz kancellár Németországban – és egyik kudarc jön a másik után. A szövetségi köztársaság történetében ez a valaha volt leggyengébb kormányzati nyitány – írja Boris Kálnoky, az MCC Média Iskolájának vezetője véleménycikkében.  

Precedens & Makronóm 

Tabudöntögetőnek számító jogalkotási fordulat köszöntött be az USA számos államában. A folyamat egyik főszereplője Florida, ahol a republikánus kormányzó, Ron DeSantis a szülői jogokat és a gyermekek védelmét erősítő törvényekkel fékezné a progresszív identitáspolitika terjedését. A részletekről Precedens rovatunkban olvashatnak. 

Török Bernát, az NKE docense, a Magyar Piarista Diákszövetség főtitkára írásában Antall Józsefre emlékezik. 

A Makronóm rovatban megnéztük, mekkora az ellenzéki közgazdászok felelőssége az egységes ellenzék torz gazdasági valóságérzékelésében. 

Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés

A klímaváltozás igenis menedzselhető, ha érzelmek helyett a költség-haszon elvre helyezzük a hangsúlyt – állítja könyvében Bjørn Lomborg dán statisztikus, akinek könyvét Böszörményi Nagy Gergely ajánlja ezen a héten.

A Feminens oldalán Hajlik Katalint, a Munkácsi Szent Erzsébet Karitász vezetőjét ismerhetik meg.

Már a maga korában is Európa-szerte ismertté tette hazája küzdelmét a keresztény világ ellenségével szemben, s közben a hadviseléstől a költészetig számos területen mutatta fel rendkívüli tehetségét – Tudomány kisrovatunkban a Zrínyi Miklós-emlékkönyvről olvashatnak. 

Szombathy Pál jegyzetében a vidékizés jelenségéről ír. 

Egyre inkább úgy érzem, hogy ma Európában éppen itt, közvetlen az Alpok mögött a legjobb élni: van víz, jó a klíma, az emberek normálisak, Budapest pedig különösen remek hely – mondja a friss Kossuth-díjas Zoboki Gábor. A Magyar Állami Operaház rekonstrukciójáért is felelős építésszel a humán és a reál világ közti átjárásról, a boldog gyerekkorról és a kultúra emberteremtő erejéről beszélgettünk Élet rovatunkban.

A rovatban két filmet, az Intenzív találkozásokat, valamint A besúgót ajánljuk, emellett az Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek című kiállításról is olvashatnak kritikát. A tárcát Leimeiszter Barnabás írta.

A lapot záró Utolsó figyelmeztetés rovatban Czotter András ír arról, hogy a cégvezetőket milyen kihívások éri ezekben a bizonytalan időkben.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!