Prága cáfolja, hogy állampolgárságot akar adni a kárpátaljai volt csehszlovák állampolgároknak

2018. szeptember 26. 20:24

Cáfolta a cseh külügyminisztérium a Kárpátalja kormányzó kedden elhangzott kijelentését, miszerint Csehország egyszerűsített eljárásban cseh állampolgárságot tervez adni kárpátaljaiaknak.

2018. szeptember 26. 20:24

Cáfolta a cseh külügyminisztérium Hennagyij Moszkalnak, Kárpátalja kormányzójának kedden elhangzott kijelentését, miszerint Csehország egyszerűsített eljárásban cseh állampolgárságot tervez adni a kárpátaljai volt csehszlovák állampolgároknak, illetve leszármazottaiknak.

Félrevezető és a valóságnak nem megfelelő információkról van szó” – mondta szerdán Michaela Lagronová cseh külügyi szóvivő a közszolgálati cseh hírtelevízióban (CT24) nyilatkozva.

A cseh külügyminisztérium Twitteren megjelent bejegyzése szerint Moszkal kedden a 112.ua ukrán televízióban nyilatkozott. „Csehországban már felvetették a kárpátaljai volt csehszlovák állampolgároknak adandó állampolgárság kérdését” – fejtette ki a kormányzó. „Miért ne adnánk Kárpátaljának (lakosainak) kettős állampolgárságot, hiszen ez a mi felségterületünk volt” – idézte a kijevi cseh nagykövetség Moszkalnak az állítólagos cseh álláspontról mondott szavait közleményében. 

A nagykövetség a közleményben visszautasította „az ukrán médiában az utóbbi napokban a témában megjelent spekulációkat, amelyeket néhány hivatalos vezető is átvett”.

Az egykoron a Magyar Királyság részét képező Kárpátalját az első világháborút lezáró békeszerződések keretében csatolták Csehszlovákiához, majd 1945 után az akkori szovjet vezető, Sztálin akaratának megfelelően a Szovjetunió részévé vált.

A prágai kormány szerint az ukrán politikusok és a média „teljes mértékben” félreértelmezik a 2013-ban elfogadott cseh állampolgársági törvény módosítását, amely jelenleg a parlamentben vita tárgya.

A szenátus által kezdeményezett módosítás lényege, hogy a jövőben az eddiginél könnyebben kaphatnának cseh állampolgárságot a volt csehszlovák állampolgárok, illetve azok leszármazottai. A javaslat azonban több korlátozást is tartalmaz, és konkrétan benne van az is, hogy „az állampolgárság megszerzése egyszerűsített eljárásban (úgynevezett nyilatkozattal) nem vonatkozhat az egykori Kárpátalja jelenlegi lakosaira” – hívta fel a figyelmet a cseh külügyminisztérium. 

A közszolgálati cseh hírtelevízió emlékeztetett: Hennagyij Moszkal nyilatkozata olyan időben hangzott el, amikor a kettős magyar állampolgárság miatt feszültség és konfliktus van Magyarország és Ukrajna között.

(MTI)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
villogókékfog
2018. szeptember 27. 10:32
Még nem írta meg az ukrán sajtó, hogy kárpátalján már togoi és madagaszkári állampolgárságokat is osztogatnak tömegesen?
Akitlosz
2018. szeptember 26. 22:26
Hol van már 1945. és Sztálin! Aztán Kárpátalja sem nem Csehszlovákia, sem nem Magyarország. Mire fel is? Sőt hol van már Csehszlovákia! Kárpátalja sohasem tartozott Csehországhoz. Még ha Szlovákiával kavarnának! De Csehországgal?
triumphator
2018. szeptember 26. 21:28
Az ukránok kezdik elmatekozni magukat, lassan minden szomszédba sikerül belerúgniuk. De hát ők tudják, meg a gazdáik.
3M..
2018. szeptember 26. 21:11
Hennagyij Moszkal a mi emberünk. Ha többszörös milliárdossá tennénk, olyan dolgokban tudna nekünk segíteni, amiről 1920 óta, csak álmodunk. Csak a Nemzet! Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!