Az intellektuális bojkott, és ami mögötte van

2016. június 18. 10:29

A tiltakozó diákok szerint a feminizmus mára már passzé, mert a férfi/női binaritáskerete kizárja a sokféle más identitást, és amely ráadásul a nőket szükségszerűen áldozati szerepbe helyezi el, mondván, ők szenvedik el főleg az elnyomás különböző formáit.

2016. június 18. 10:29
Pető Andrea
Reflektor

„Körünkben vanugyanis a szakma nagy tekintélye – a nyolcvanas évektől megjelenő munkái minden egyetemi kurzus alaptananyagában szerepelnek –, aki halkan szól hozzá a fogadáson zajló beszélgetéshez. Szomorú félelemmel meséli, hogy ugyan őt nehéz meglepni, de amikor a tanszéki titkárnő felhívta, hogy a haladó hagyományokat büszkén ápoló intézményben meghirdetett órája a diákok bojkottja alatt van, bizony meglepődött. Bojkott? – kérdezzük meglepve. Igen, feleli, a diákok senkit nem engedtek feliratkozni az órájára. A bojkottnak az volt az oka, hogy a kurzus címében a feminizmusszó szerepelt, és a 19. század közepe óta az egyenlőtlenségek ellen oktatással harcoló intézményben most tanuló diákok szerint a feminizmusa bináris gondolkodást támogatja. Ez a binaritás azt jelenti, hogy vannak férfiak és nők, akik a társadalom alapegységei, és a nekik tulajdonított jellemzők, illetve lehetőségek hatalmi viszonyok eredményeképpen jönnek létre. Azaz, hogy feltételezi, hogy lennének nők, mint társadalmi kategória, akik még mindig strukturálisan hátrányos helyzetben vannak, többek között a politika, gazdaság és kultúra területén. A tiltakozó diákok szerint a feminizmus mára már passzé, mert a férfi/női binaritáskerete kizárja a sokféle más identitást, és amely ráadásul a nőket szükségszerűen áldozati szerepbe helyezi el, mondván, ők szenvedik el főleg az elnyomás különböző formáit. 

A beszélgetés ezen pontján gyorsan közbevetem, hogy az én tanszékem is lecserélte a tanszéki pólót az ikonikus, nagy történelemmel rendelkező »így néz ki egy feministáról« arra, ami azt közli, hogy a kérdésre, »határozd meg a társadalmi nemed« egy helyes válasz van, mégpedig, hogy a társadalmi nemek egy választható, mindig változó viselkedés, azaz egy performansz. Bólogatunk és mindannyiunkat érdekel a történet befejezése. A bojkott alatt álló kolléganő találkozotta tiltakozó diákok vezetőjével, aki elmondta neki, hogy olyan tanmenetet akarnak, amely nem azt mutatja, hogy a bináris gondolkodás hogyan alakult ki (nincs szükség semmilyen fehér, nyugat-európai férfira a tananyagban, se a feminizmus történetére, tehát a fehér, női szerzőkre se), hanem olyat, amely megtanítja, hogyan lehet ezt a binaritást összezúzni, legyőzni és meghaladni. 

A konferencia szünetében beszélgető jelenkorkutatók egyetértünk, hogy ez az antiintellektualizmus, amely aktivizmusnak álcázza magát, úgy tűnik, lassan mindenhol megjelenik. Mint kiderül, a kolléga története itt sem ért véget. A konfliktus megoldása az lett, hogy a kurzus címét egy idézetre módosította Sojourner Truthtól; »azt úgyse tudják, kicsoda« – mondja lemondóan legyintve. Talán majd idővel, mikor átfut az akkreditációs folyamaton, a 19. századi fekete-afrikai aktivistától származó idézet rádöbbenti a diákjait arra, hogy nem ők találták fel 2015-ban a rasszizmus elleni küzdelmet. És arra, hogy a társadalmak mindig sokszínűek voltak, az elnyomások és a befogadások is sokfélék, tehát bonyolultak. Bizony annak a harcnak is története van, amelyből talán tanulni lehetne. Addig, amíg a kurzusátnevezés hivatalosan nem történik meg, nem a bojkottáló és a magukat haladónak gondoló diákok veszik fel az óráját a feminizmus történetéről, hanem a szintén az intézményben tanuló mérnökök és építészek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Békanász a hasadon
2020. július 21. 21:40
"egy helyes válasz van, mégpedig, hogy a társadalmi nemek egy választható, mindig változó viselkedés, azaz egy performansz." Például ez a mondat mit jelent? Jelentheti azt is, hogy valaki úgy dönt, hogy elsődleges nemi jellegeivel hasonul és úgy is marad reggeltől estig minden nap? Akkor mire az egész lófaszozás? Ez az irásmű olyan, mint egy hatvanas évekbeli vezércikk a népszabaságból: kurvasok betű összehányva, az értelem szikrája nélkül.
írmag
2019. november 10. 15:47
A te szüleidet is a Dunába lőtték, rejtélyes körülmények között? Kiváló család (honnan is?).
Hunyadi Mátyás
2017. május 12. 16:28
Látom, lassan meg kell alapítani a Perverzia Tanszéket minden egyetemen. Olyan, hogy férj, feleség, apa, anya, tiltott szavak lesznek. Második félévben az "átoperálás lehetőségei" lesz a tananyag. Átoperálásból doktorálni is lehet majd. Aki 5x operáltatja oda-vissza magát, az automatikusan MTA tag lesz.
gabor7th
2017. május 12. 16:28
Hát hova el nem jutunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik