Miért tolódik balra az amerikai szellemi élet?

2016. január 20. 13:42

A kánonháború a „tradicionalisták” és „multikulturalisták” között zajlott, az általános vélekedés pedig az, hogy a „multikulturalisták” megnyerték a kánonháborúkat.

2016. január 20. 13:42
Pál Benedek
Danube Institute

„A Heterodox Academy szerint az, hogy a mérsékeltek és a konzervatívok száma visszaszorult a kilencvenes évek óta a liberálisok javára, a következőkkel magyarázható: a '90-es évek közepén a »legnagyobb generáció« nyugdíjba vonult, akik között sok republikánus volt. Eközben helyüket a „baby boom generáció« tagjai vették át, akik között viszont nem volt annyi republikánus.

Jason Willick szerint azonban többről van szó, mint egyszerű organikus generációváltásról. Véleménye inkább az, hogy a folyamat, amit a grafikon ábrázol, az a nagy »kánonháborúk« öröksége. A kánonháború a »tradicionalisták« és „multikulturalisták” között zajlott az amerikai bölcsészettudományi körökben a '80-as és '90-es években. Egy-két »tradicionalista« tiltakozástól eltekintve, mint Allan Bloom nagy sikerű 1987-es könyve a »The Closing of the American Mind«, az általános vélekedés az, hogy a »multikulturalisták« megnyerték a kánonháborúkat.

Ennek a győzelemnek több hosszú távú hatása lett, írja Willick. A tananyagban kevesebb hangsúly kerül az úgynevezett nyugati kánonra. Továbbá burjánzásnak indultak a különböző »tanulmányok« tanszékek (például az afro-amerikai vagy gender tanulmányok). Willick úgy véli, hogy ezek a fejlemények mindenképpen hatottak arra, hogy a tudományos ambíciókkal rendelkező, de tradicionalizmus felé hajló diákok kevesebb mértékben jelentkeztek PhD-képzésre. Ez nagyrészt a bölcsészet- és társadalomtudományi tanszékekre vonatkozik: a Heterodox Academy kutatásai szerint a konzervatív professzorok nagyrészt természettudományos, illetve például jogi területről kerültek ki.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2017. március 31. 03:23
Én aztán végképp nem tudom, miről van szó. Kissé furcsállom is. De Ön ezt írja: "Az, hogy a... háborút a multikulturalisták megnyerték, alapvetően egy dologra vezethető vissza. Az emberi egó, gőg magasztalását, mindenek fölöttiségének hirdetését tették célkeresztjükbe." A wiki ezt írja: "A multikulturalizmus olyan ideológia, mely támogatja a kulturális és a nemzeti sokszínűséget és elismeri az etnikai kisebbségiségeket." Meg ezt: "Általános értelemben a tradicionalizmus hagyománytiszteletet, -hűséget jelent, a múlt értékeinek kiemelt jelentőséget tulajdonító szemléletmódot." Mindkettő POZITÍV definíció. Még azt is mondhatnám, hogy nem igazán ellentétesek. De ha mégis, a cikk szerinti háborús - ellenség kereső - szemléletet alkalmaznánk, akkor a "gőg", az "ego" képviselője nyilván inkább a tradicionalista lenne, mert a másik természetszerűleg, "per definitionem" nyitott, befogadó, elfogadó, mást elismerő lenne. Akkor Ön miről beszél!?
Zokni
2017. március 31. 03:23
"...Mert nem nyerték meg és soha nem is fogják..." megnyerni a multikulturalisták és a tradicionalisták közötti háborút az előbbiek - írja. Persze, hogy nem. Mert ilyen háború nincs is. Itt mindenki hülye? Az, hogy "eltolódik" az még rendben van, de "háború"!? BÖLCSÉSZ háború!? Nevetséges.
sobrk
2017. március 31. 03:23
„tradicionalisták” és „multikulturalisták” közötti háborút a multikulturalisták megnyerték.. Az ilyen vélemény terjesztése is csak a PC-diktatúra agymosási kísérletének egyik fajtája. Mert nem nyerték meg és soha nem is fogják.
OberEnnsinnen
2017. március 31. 03:22
Nem lehetek semmilyen szinten a konkrét téma semmiféle szakértője. Megérzésem a következő: az, hogy a „tradicionalisták” és „multikulturalisták” közötti háborút a multikulturalisták megnyerték, alapvetően egy dologra vezethető vissza. az emberi egó, gőg magasztalását, mindenek fölöttiségének hirdetését tették célkeresztjükbe. Minden megszólalásuk erre az emberi ösztönre épül, ezt szolgálja ki, kifinomult, raffinált, a társadalomkutatás által feltárt és ennek alapján meghatározott célrendszer alapján. Ezeknek a gyermekei közül egy sem jár azokba az (állami) iskolákba, amiket a gőg és korlátlan emberi egó kiélésének előszobájaként megalkottak. Győzelmük a világ tudatosan kiszámított elaljasításának eredménye. (Mert a többség vevő arra, ha a fülének jól csengő - rejtetten saját tönkretételüket szolgáló - hangokat hall.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik