Magyarországon a szülők jövedelmének 92 százalékát viheti el a tandíj

2016. január 07. 10:02

Magyarországon a szülők jövedelmének 92 százalékát is elviheti a felsőoktatási tandíj – derült ki egy friss felmérésből. Erről kérdezték Manherz Károly volt oktatási államtitkárt az Egyenes Beszédben.

2016. január 07. 10:02

A fizetésekhez képest sehol máshol a világon nem ilyen drága a felsőoktatás, mint Magyarországon. Hazánkban egy átlag szülő jövedelmének akár a 92 százalékát is elviheti a tandíj – derült ki egy friss felmérésből. Viszonyításképp: Amerikában csak felét. Az eredményekről Manherz Károly az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélt kedden. A volt oktatási államtitkár szerint a a magyar felsőoktatási rendszer a költségtérítéses oktatás felé tendál. 2016-ban például már 41 szakon van államilag előre meghatározott bejutási ponthatár.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pkarcsi
2016. február 12. 18:43
Hazudsz vörösseggfej.Flefó Hiller Piftikéje megrendelte nálad a szöveget?Basszus,kérdezz minket a valóságról, mi akik gyakorlatban mint szűlők fitünk,az istennek sem tudunk ennyit kihozni.
abraxas
2016. január 27. 16:30
Köszi, hogy megkerested. Én is arra lettem volna kíváncsi, hogy pontosan mennyi is az annyi, az amerikai "fele" tandíj. :-)
Berecskereki
2016. január 27. 16:29
" Hazánkban egy átlag szülő jövedelmének akár a 92 százalékát is elviheti a tandíj – derült ki egy friss felmérésből. Viszonyításképp: Amerikában csak felét." Viszonyítási alap kérdése. Van akinek zsebpénz, van akinek egy vagyon. "A listát évek óta a keleti part elitképző egyeteme, a Massachusetts Institute of Technology vezeti, főként kiemelkedő mérnöki, valamint tudományos karának köszönhetően. Az adatok szerint egy év megközelítőleg 60 ezer dollárba kerül (mai árfolyamon nézve 13 millió forint), melyből 40 ezer maga a tandíj, a többi a szállásra, étkezésre, személyes költségekre megy el." Forrás és a többi itt olvasható: http://www.partyponty.hu/posts/4244
Potymog
2016. január 27. 16:29
Már amelyik szakon van államilag finanszírozott képzés. Ez egyenesen kizárja egyes szakokról a szegényebb gyermekeket, bármilyen tehetségesek is. A magas tandíjak sajnos azt eredményezik, hogy a kevésbé tehetséges, de gazdag gyerekek jutnak be az egyetemekre, így minél több a fizetős hely, annál alacsonyabb a képzési színvonal, hisz kevésbé tehetséges gyerekekből kevesebbet lehet kihozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik