Mestermunka: szó szerint életet leheltek a 70 éves Ikarusba (VIDEÓ)

2024. május 04. 19:30

Igen árulkodó, hogy a hetven éves Ikarus 30 fényezése az előkészületekkel együtt több mint két és fél hónapig tartott.

2024. május 04. 19:30

Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Egy négy évvel ezelőtti összesítés szerint mintegy 6800 jármű szerepelt a Volánbusz nyilvántartásában, amelyek közül 14-15 volt veterán, többnyire buszok és egy Csepel-teherautó.

A cég féltett kincse egy 1953-as évjáratú, piros Ikarus 30 busz is, amelynek a feltámadása mesébe illő

– mondta Kameniczky Ákos, a cég forgalmi és kereskedelmi főigazgatója.

A Telex cikkében arról is beszámolt, hogy az Ikarus egyikéből mostanra csupán a hűtőrács maradt meg, ugyanakkor az újjáépített buszt látva bárki megismerheti a régi típusú, úgynevezett karos index működését, illetve a tetejére került egy korhű csomaginstalláció is, ami a hatvan-hetven évvel ezelőtti utazási szokásokat jeleníti meg.

A felújítás egyáltalán nem volt zökkenőmentes a szakértő szerint, hiszen ennek a típusnak a karosszériája egészen más technológiával készült, mint a mostani autóbuszoké,

ráadásul az Ikarus 30 formai megoldásai szintén merőben eltérnek az utóbbi évtizedekben megszokottól.

A folyamat során komoly kihívást jelentett az alumínium tető felújítása. Végül megtartották az eredetit, de mögötte és alatta az egész vasszerkezetet ki kellett cserélni. Igen árulkodó, hogy a hetven éves Ikarus 30 fényezése az előkészületekkel együtt több mint két és fél hónapig tartott. Ennek során a szerelők felkentek, majd lecsiszoltak körülbelül ötven kiló gittet, illetve elhasználtak százhúsz csiszoló- és vágókorongot – árulta el az összesen hét-nyolcezer munkaórán át tartó folyamat vezetője, Kiss Dániel Áron.

***

 

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-82
2024. május 18. 02:08
🍓 ️ ­I­­­g­­­a­­z­­­i n­­i­­­m­f­o­­­m­­á­­n­­i­á­­k­­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
NovaTerra
2024. május 06. 10:44
Szó szerint?
Bell & Sebastian
2024. május 05. 21:27
Kittet csiszoltak, a gittet rágják vagy üvegeznek vele. Osztálykirándultunk egy ilyennel. Akkor éppen semmi sürgős dolgunk nem akadt egy hétig, fölösleges volt órát nézegetni, egyszer csak odaértünk mindenhová.
ZombikaFoskoma
2024. május 05. 06:52
Szerintem a szerző nem érti, mit jelent az, hogy szó szerint. A busz jól néz ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!