Hazug a Bezzeg Románia! szlogen

2024. május 10. 11:23

Az életszínvonal és az elégedettség mértéke is sokkal magasabb Magyarországon.

2024. május 10. 11:23
Romanian National Day parade
Nagy Márton
Nagy Márton
Magyar Nemzet

Nyitókép: Alex Grimm/Getty Images

„Mindenekelőtt már írásom elején fontos elmondanom, hogy Románia fontos európai uniós partnerünk, nagyra értékelt szomszédunk, ahol ráadásul több mint egymillió magyar honfitársunk is él. Mégis felmerül a kérdés: amennyiben születésünk előtt lehetne választani, hogy Romániában vagy Magyarországon szülessünk meg, akkor vajon melyik országot választanánk? Milyen szempontok alapján döntenénk és melyik számunkra fontos mutató alakulását vizsgálnánk a döntés előtt? Biztos vagyok benne, hogy nem a GDP-növekedés aktuális értéke lenne a döntő, mivel a gazdasági teljesítmény mérésére alkalmazott GDP-mutató nem sokat árul el az anyagi jólét és az életszínvonal kérdései­ről, mivel ez sokkal inkább csak egy pillanatkép a gazdaság adott évi teljesítményéről, állapotáról.

Bár az egy főre jutó, vásárlóerő-paritáson számolt GDP-t tekintve a román gazdaság teljesítménye 2023-ra utolérte a magyart az uniós átlag arányában, ez nem ad valós képet sem a magyarországi, sem pedig a romániai élet- és munkakörülményekről, a vagyoni helyzetről, valamint a gazdasági teljesítmény fenntarthatóságáról és egyensúlyi helyzetéről.

A »pénzcsinálás«, azaz pusztán a GDP mérése helyett érdemes például a fenntartható, széles bázisú fejlődést mérő, kizárólag objektív adatokkal dolgozó Harmonikus Növekedési Index (HNI) eredményeit is megvizsgálni, amelynek a legfrissebb, 2021-es adatai alapján például 

Magyarország a 29. helyen állt a világon, miközben Románia a 46. helyen. Románia a HNI pénzügyi fenntarthatóság, a munka- és tudásalapú társadalom, valamint a társadalmi fenntarthatóság dimenzióiban egyértelműen rosszabbul teljesít, mint Magyarország.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:46
🍓 ️ ­­I­­­g­­­a­­z­i n­­­i­m­­f­­­o­­­m­á­­­n­­i­­á­­k­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­­­𝟏­𝟖­­.­­𝐅­­𝐔­­𝐍
Lajoss
2024. május 14. 17:23
Én neked hiszek,Marci! 😂😂😂😂😂
lob1977
2024. május 12. 14:09
Lófasz. Erdélyi vagyok. 400 euró a minimálbér, ennyit kap 2,3 millió ember. A kurva nagy fizetési átlagot az 1,2 milliós (!) közszféra tornássza fel, oda dől a pénz és a speciális nyugdíjakra. Ezeket bírók, ügyészek, katonák, zsaruk és politikusok kapják a rendes nyugdíj fölött, a legkisebb összeg is 1000 euró. Bezzegrománia percenként 50000 eurót hitelez, az árak a csillagok között, a kisvállalalkozók dőlnek be, az államadósság 52% (negyedév alatt 4% plusz). Na ez Bezzegrománia.
o1gpedofil-2
2024. május 11. 12:18
14 eve epeszu ember nem romanozott volna, seggnyalo birkak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!