Friss adatok: kiderült, hány iskolaőr áll szolgálatban, és az is, milyen veszélyes eszközöket visznek a gyerekek az iskolákba

2024. április 18. 19:45

Az ORFK kérdésre válaszolva arra is kitért, az iskolaőrök által leggyakrabban észlelt jogsértés a tanulók között.

2024. április 18. 19:45

Nyitókép: Magyar Rendőrség Facebook-oldala

Három és fél éve indult el az iskolaőri program a hazai nevelési és oktatási intézményekben, legalábbis azokban, ahol az intézményvezető igényt tartott a szolgálatellátásra. Az Index az Országos Rendőr-főkapitányságnál (ORFK) többek között arról érdeklődött, hogy melyek a leggyakrabban észlelt problémák, amelyek miatt az őröknek közbe kell lépni.

„A 2023–2024-es tanévben az Iskolaőri Programban 803 intézmény vesz részt. Az állomány feltöltöttsége 90 százalékos, ez az arány 2024. április elsején 703 nevelés-oktatási intézményben tette lehetővé az iskolaőri szolgálatot. 

A toborzás és státuszok felöltése folyamatosan zajlik” 

– derült ki az ORFK válaszából.

Mint közölték: az említett állományra vonatkozó adat 725 szolgálatot teljesítő őrt jelent a gyakorlatban, de van olyan intézmény, ahol egyszerre többen is ellátják ezt a feladatot. Az intézményvezetők leginkább a Borsod-Abaúj-Zemplén, a Szabolcs-Szatmár-Bereg és a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén igénylik az iskolaőri szolgálatellátást – ismertették.

Ezek a leggyakrabban észlelt jogsértések

Az ORFK kérdésre válaszolva arra is kitért, az iskolaőrök által leggyakrabban észlelt jogsértés a tanulók között kirobbant verekedés, garázdaság. Intézkedniük kell továbbá kábítószerrel kapcsolatos jogsértések, testi sértés, illetve különböző vagyon elleni cselekmények – főként lopás – miatt is.

De, mint kiemelték, 

szabálysértési eljárás leggyakrabban a tanulók által az iskolába bevitt szúró- vagy vágóeszközök miatt indul.

Az év végi időszakban pedig egyáltalán nem volt ritka, hogy pirotechnikai eszközök birtoklása miatt kellett intézkedniük.

Ezt is ajánljuk a témában

Erősödött a pedagógusok és a diákok biztonságérzete

A lap arra is kíváncsi volt, hogy mennyire hatékony az iskolaőri program az iskolákban, milyen visszajelzéseket kapnak.

Az Országos Rendőr-főkapitányság erre azt a választ adta, hogy „a fenntartók és az intézményvezetők visszajelzése alapján az iskolaőrséggel érintett intézményekben 

a pedagógusok, az oktatók és a diákok szubjektív biztonságérzete erősödött,

amellett, hogy a tanulók szabálykövetőbb magatartása is tapasztalható”. Hangsúlyozták, hogy „az Iskolaőri Program szükségességét, az iskolaőrök munkájának fontosságát a közvéleménnyel összhangban a rendőrség is pozitívan ítéli meg. Mind az intézményekben történt jogellenes cselekmények számának csökkenéséről szóló visszajelzések, mind az iskolaőri jelenléttel kapcsolatos nyilatkozatok arra utalnak, hogy 

az oktatási intézményekben a rend és a biztonság erősödött az elmúlt időszakban”

 – szögezte le az ORFK.

Ezt is ajánljuk a témában

Mi az iskolaőrök feladata?

Az iskolaőrök a nevelési-oktatási intézmények rendjének fenntartásában működnek közre, feladataik közé tartozik többek között

  • a helyszínbiztosítás,
  • az igazoltatás,
  • a veszélyhelyzet-elhárítás,
  • az egészségügyi segítségnyújtás,
  • az öngyilkosság megakadályozása,
  • valamint a területlezárás.

Munkájuk során a szakszerűség és az arányosság elvének megtartása mellett kényszerítő eszközöket, többek közt bilincset, vegyi eszközt és rendőrbotot is használhatnak – részletezte az Index.

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:43
🍓 ️ ­­­A­­­ ­­­d­­ö­­g­­ö­­s­­­ ­­l­­á­­n­­y­o­­­k­­­ ­­v­­­á­r­­n­­­a­k­­ ­­­r­á­­­d­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­­.­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
orokkuruc-2
2024. április 19. 01:02
birozsletaparadicsom..szar 2024. április 18. 21:20 Hamarosan jön az óvoda- majd a gondolatrendőrség is. .. Nem, nem. Hamarosan a melegbarnánk jön a szádba. Onnan tudni, hogy ezért vagy itt!
tolper
2024. április 18. 21:52
“ Az ORFK kérdésre válaszolva arra is kitért, az iskolaőrök által leggyakrabban észlelt jogsértés a tanulók között.” He?
Hillary Clinton bázisdemokrata
2024. április 18. 21:27
Nem a gyerekek, hanem a cigány állatok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!