Robert C. Castel kiakadt: A Partizán szakértője egy marha

2024. január 07. 22:58

A biztonságpolitikai szakértőt nagyon felháborította Feledy Botondnak az a műsorban tett kijelentése, miszerint az izraeli kormány is felelős a Hamász támadásáért.

2024. január 07. 22:58

Robert C. Castelnek markáns véleménye van a Partizán műsoráról. A Mandinerben is megírtuk, hogy októberben, amikor az izraeli háború legfrissebb fejleményeiről volt szó a műsorban, a meghívott vendégekkel azt elemezték, mi vezetett a háború kitöréséhez, igazolja-e bármi a terrortámadást és az arra érkező izraeli választ, illetve hogyan hat majd Benjámín Netanjáhú hatalmára a kialakult konfliktus: belebukik a miniszterelnök, vagy pont, hogy megerősödik?

Ezt is ajánljuk a témában

Feledy Botond, a Partizán külpolitikai szakértője, elítéli ugyan a Hamász támadását, ugyanakkor az izraeli kormányt is felelőssé teszi. Emlékeztet, Benjamin Netanjahu vezetésével megalakult Izrael legjobboldalibb, legradikálisabb kormánya, amely szerinte az elmúlt időszakban 

mindent megtett azért, hogy kiprovokálja a Hamász támadását.

A biztonságpolitikai szakértő azt a címet adta a posztjának, hogy a „Partizán újra felkérődzte” . Majd azzal folytatta, hogy a kisebbik probléma az, hogy az aki ilyesmit állít az marha. „Persze nem a szó zoológiai értelmében, mert a derék növényevő nem előítéletből kérődzi fel a sok évtizeddel ezelőtti önkényuralmi rendszerek által koholt vérvádakat. A hangvitel talán decens, de a mondanivaló ugyanaz: »Az átkozott zsidóktól már aludni se lehet, mert egész éjjel vonatoznak« – fogalmaz, utána azt írja, ha a zsidóval történik valami rossz, az csak a zsidó hibája lehet. 

Castel szerint a nagyobbik baj az, hogy ez a konteó szembemegy 

olyan alapvető tényekkel, mint a legradikálisabb izraeli kormány által bevezetett bizalomépítő lépések. 

Ilyen többek között a gázai vendégmunkások számának a növelése, a katari pénzügyi támogatás lehetővé tétele, a halászati zónák kiterjesztése és egyéb, a gázaiak életét könnyebbé tévő intézkedések. „Ha az utóbbi évtizedek izraeli kormányai vétkeztek valamiben, az a naivitásuk volt. Remélem, hogy nem esünk még egyszer ebbe a hibába” – fejezi be a posztját a szakértő. 

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
strz-123
2024. január 08. 23:01
HM. Netanjahu hatalomba kerülése óta mindennaposak voltak az Al-Aksa mecset körüli, és a benne végrehajtott izraeli provokációk. Nemes egyszerűséggel nem engedték be a palesztinokat a saját mecsetükbe, és a sok IDF-es katona akit odaküldtek lökdösni a tiltakozó arabokat, azok szeme láttára álldogálltak sáros bakancsban az imaszőnyegeken. Az ezekhez hasonló, a korábbi status quo-t semmibe vevő provokációk láttán sokáig nem értettem, mi a fenét akarnak a cionisták, miért jó ez? Nyilvánvaló, hogy az arabok számára a hitük szent, a hagyományaikat taposhatod, de vissza fognak ütni. Október 7.-én kiderült, mit akar Netanjahu. Elég sok idő eltelt már a zsidók Gázából való kivonulása óta, sokáig volt nyugi, az arabok rettenetesen szaporodnak, ha most minden palesztin választójogot kapna holnap nem lenne cionista kormánya Izraelnek. Füvet kell nyírni, de az évente kivégzett 1000-2000 civil, néhány tucat médiamunkás nem elég. Netanjahu mindent elkövetett, hogy elszakadjon a cérna. Elszakadt.
victory
2024. január 08. 15:29
Hát ő is elég nagy marha. Persze mindent meg tud magyarázni… Hiszi a piszi.
Katintka
2024. január 08. 13:42 Szerkesztve
Most tényleg egy októberi adással jön most elő ???
B_kanya
2024. január 08. 12:49
"szeekely 2024. január 08. 11:41 • Szerkesztve Egyelore hallgatunk, mert kivancsiak vagyunk, meddig nyomultok elore ezzel a cionazi dumaval. " Biztos, hogy jó számot hívtál?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!