Mérő László: Nincs más opció, csak a forradalom

2023. december 16. 13:31

Az 1989-es román forradalommal is példálózott, de a Ceaucescu-rendszerhez nem hasonlítaná hazánkat a matematikus, aki szerint választásokon leválthatatlan a mostani kormány, és az ellenzék vagy töketlen, vagy meg van alkotva.

2023. december 16. 13:31
null

A forradalom az egyetlen opció, ennek a forradalomnak persze nem kell véresnek lennie. Jelenleg azonban a társadalom nem tart itt – mondta a Magyar Hang Kompország című műsorában Mérő László. A matematikus-pszichológus a műsorban többek között arról is beszélt, hogy milyen sorsot szánna az uniós forrásoknak, valamint, hogy szerinte

hogyan lehet felvenni a harcot „az erőszakos propagandával”.  

Szerető Szabolcs kérdésére válaszolva Mérő László elmondta, hogy szerinte az egyetlen opció a magyar társadalom számára az a forradalom, noha hozzátette, hogy nem mindig véres egy forradalom, ugyanis láttunk már bársonyos forradalmat (utalva ezzel az 1989-es cseh forradalomra – a szerk.) Ezt követően Mérő egy érdekes példát hozott fel: „Én például Kolozsváron tanítok, most már harminc egynéhány éve, ott rengeteg ilyen városi legendát hallok, hogy például egy tanár kollégám, egy román srác, az állítólag 89 decemberében szerzett egy géppisztolyt, és bement a Securitate székházba, és ott úgy sorba állította a secusokat”. Ebből arra következtetett, hogy szerinte biztos, hogy Magyarországon is lenne néhány ilyen ember, akik átlátják, hogy mi van, és egyetlen egy pofonnal megoldanák a dolgot. Ezt követően Szerető Szabolcs méltányosságra szólította Mérőt, ugyanis szerinte a mai magyar politikai vezetést nem lehet a Nicolae Ceaușescu által működtetett elnyomó diktatúrához hasonlítani. Erre Mérő igazat adott Szeretőnek, és kiemelte, hogy 

valóban nincs hazánkban olyan elnyomó szervezet, mint például az ÁVH volt. 

Ezt követően áttért a hazai rendőrség működésére, elmondta, hogy nagyon sokáig védte őket, ugyanis úgy járnak el, ahogy kell nekik. Hozzátette: Most már nem tudja ezt a véleményét tartani, ugyanis szerinte a diáktüntetéseken többször túlkaptak. Habár továbbra is úgy látja, hogy a rendőrök többsége nem lenne hajlandó lőni a népre. 

Az Orbán-Gyurcsány dilemmával kapcsolatban elmondta, hogy szerinte olyan a helyzet, mint a Harry Potterben Voldemort és a főhős között, nem jöhet az egyik, amíg él a másik. 

Ezt követően érdekes gondolatmenetbe kezdett Mérő: „Mondok egy nagyon egyszerű példát. Azért a Fradinak az ultra közössége eléggé lojális szokott lenni a rendszerhez, és az oroszok mellé is többé kevésbé átállt. De, amikor a Feröertől kikapott a csapat, akkor a B közép egyből elkezdte üvölteni, hogy »ruszkik haza«, ami az edzőnek szólt”.

„Minden ki van számolva”

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy szerinte nem történhet meg az, hogy a jelenlegi rendszert választáson leváltják, ugyanis a Fidesz a társadalom minden szegmensében, az összes apró rezdülést méri, valamint korlátlan erőforrással rendelkezik. Elmondta, hogy a forradalmak tekintetében teljesen ismeretlen területen vagyunk, szerinte e tekintetben a csehek és a románok jobban ismerik magukat. Felhívta a figyelmet arra, hogy 

a román pedagógusok most három hét alatt harcolták ki azt, amit a magyar pedagógusok két éve nem tudnak. 

Mérő László szerint az Orbán-rendszer egyelőre nagyon stabilan életszínvonal javulást hozott, noha más kérdés, hogy ehhez mekkora köze volt az EU-nak. Szerinte azonban most problémák vannak, ami abból látszik, hogy a tanárok béremelése tekintetében a kormány az EU-ra mutogat. Szerinte ez is ki lett számolva, ugyanis úgy látja, hogy a kormány pontosan kiszámolta azt, hogy mennyit lehet ellopni úgy, hogy 

eközben mindenki azt érezze, hogy egy kicsit gazdagabb lett. 

Mérő László szerint a mostani válságos időkben tapasztalt hullámzás azért nem okoz problémát, mert az emberek úgy érzik, hogy még mindig jobb a helyzet, mint tíz éve volt. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kocsmák, és az éttermek tele vannak, tehát nem arról van szó, hogy az emberek „legatyásodtak”. 

Úgy látja, hogy nagyon sokan jobban élnek, mint tíz éve, és akik rosszul élnek, azok is jobban élnek, mint tíz éve. 

Mérő szerint az ellenzék vagy töketlen, vagy meg van alkotva, a kettő közül valamelyik. Kiemelte, hogy itthon a legnagyobb botrányok, vagy válságok okozta elégedetlenség tekintetében sem tudják megfelelően a saját politikai malmukra hajtani a vizet.

 

A beszélgetést az alábbiakban tekintheti meg:

***

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner


 

 

Összesen 518 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sternerregnix
2023. december 18. 11:45
Ebből a cikkből ismét kiderült, hogy Bastyaelvtars egy ostoba idióta! :D
vizesnyolcas
2023. december 18. 07:52
Fogalmazhatott volna világosabban. Nincs más opció, mint a forradalom = Orbán demokratikus úton nem váltható le, mert a többség mellette szavaz. - De ha nincs többségi akarat a leváltására, kik csinálják a forradalmat? Akkor logikusan csak külső erők beavatkozása idézheti elő azt az áhított forradalmat.
dryanwolf
2023. december 17. 20:19
Nincs más opció... "Polgártársak! Senki sem hiheti, hogy a pártállam magától fog megváltozni."
2023. december 17. 19:33 Szerkesztve
Akinek ilyen zsidó feje van az ne nyilatkozzon a forradalomról, mert holokauszt lesz a vége...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!