Karikó Katalin: Nem mindenki szurkol nekem, vannak ellenlábasaim is

2022. december 24. 16:25

A világhírű tudós az egyik díjátadón őszintén mondott köszönetet mindazoknak, akik megpróbálták nehézzé tenni az életét, ők ugyanis arra ösztönöztek, hogy még jobb legyen.

2022. december 24. 16:25
null

Ambivalens érzései vannak a rengeteg díjjal, elismeréssel kapcsolatban, amit az elmúlt hónapokban kapott, az ő felfedezéseik ugyanis alapvetően mások munkáira, eredményeire épülnek – nyilatkozza a Magyar Nemzetnek Karikó Katalin. „Vajon miért csak minket emelnek ki?” – kérdez vissza a világhírű tudós. Arra kérdésre, hogy csalódott, hogy (még) nem kapta meg a Nobel-díjat, azt mondja, nem a díjakért kutatott, elismerések nélkül is boldoggá tette a felfedezések öröme. S úgy érzi, másoknak sokkal fontosabb, hogy Nobel-díjas legyen, mint neki.

Alsóban nem volt kiemelkedő

Nem az alsó tagozatban dőlt el, hogy a tudománynak szenteli az életét, elsős kisiskolásként négyes volt a bizonyítványa és semmilyen különleges képessége nem volt. A kisújszállási általános iskola felső tagozatán azonban nagyon jó kémia- és élővilágtanára volt, akik inspirálták az ismeretszerzésre, a tudásra. Ma is büszke rá, hogy nyolcadikos koában harmadik lett az országos élővilág tantárgyi versenyen. A középiskolában is kiváló pedagógusok tanították. Nekik köszönhetően már másodikos gimnazistaként tudta, hogy kutató bio­lógus lesz. 1973-ban vették fel a szegedi József Attila Tudományegyetem biológus szakára, ahol három évig népköztársasági ösztöndíjas volt. 

A diploma megszerzése után akadémiai ösztöndíjat kapott, Tomasz Jenő szerves kémikus hívta meg az MTA Szegedi Biológiai Központjában (SZBK) működő kutatócsoportjába. 1982-ben doktorált,

1985 táján létszámcsökkentés miatt elküldték az SZBK-ból:

éppen a harmincadik születésnapomon kapta meg a felmondását. Karikó Katalin azt állítja, mindig is szorgalmas volt, amit a tudomány szeretete erősített.

A tudó korán megtanulta, hogy nem mindenki neki szurkol, vannak ellenlábasai is, ez mindig arra sarkallta, hogy másoknál többet nyújtson. Pályafutása alatt legalább négyszer tanácsolták el különböző munkahelyekről. A Canada Gairdner International Awards díjátadón őszintén mondott köszönetet mindazoknak, akik megpróbálták nehézzé tenni az életét, ők ugyanis arra ösztönöztek, hogy még jobb legyen.

Tudni kell kezelni a stresszhelyzeteket

Selye Jánostól, a világhírű stresszkutatótól tanulta meg, hogy az embernek tudnia kell kezelni a stresszhelyzeteket, így megtanult a negatív kritikákból is építkezni. Nem a bírálókban kereste a hibát, hanem önmagában. Meg kell tanulni a kudarcokat előnnyé formálni – állítja – hosszú távon ez jóval hasznosabb. Azt mondja, az egyik jótevője az az ember, aki 1985-ben eltanácsolta a Szegedi Biológiai Központból, mert ha nem teszi meg, most biztosan nem tartana itt. Európában néztett álláslehetőségek után, de ez az út sem volt járható.

Ezután mindenüket pénzzé tették, majd a hároméves Zsuzsanna lányukkal és a férjével elindultak az Egyesült Államokba, a jegyünk csak egy irányba szólt. A Temple Egyetemről három nagyon produktív év után elment, mert más irányban akartam folytatni a kutatást. 1989-ben kerültem a Pennsylvaniai Egyetemre (UPenn), ahol huszonnégy évig kutatott. 1990-ben visszautasították az első mRNS-sel kapcsolatos pályázatát, de nem csüggedt. Aztán 2013-ban a UPennről azzal küldték el, hogy nem hoz pénzt. Azóta persze

nagyon sok pénzhez jutottak a Drew Weismannal közös szolgálati szabadalmuk értékesítéséből.

Ha akkor nem küldik el, akkor nem megy Németországba a BioNTechhez, és akkor ma valószínűleg nem létezne a BioNTech–Pfizer vakcina – mondta el a Magyar Nemzetnek a tudós.

Nyitókép: Karikó Katalin Széchenyi-díjas biokémikus, kutatóbiológus, a koronavírus elleni mRNS-alapú oltóanyag egyik fejlesztője beszédet mond a munkásságáról készült szegedi kiállítás megnyitóján 2022. december 8-án. A pandémia megfékezésében kulcsszerepet játszó mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését felfedezéseivel megalapozó tudós tanulmányait és tudományos elismeréseit bemutató kiállítás nyílt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) tanulmányi és információs központjában.MTI/Rosta Tibor

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ambaracurjan
2022. december 25. 23:04
"Egymillió oltásra 35,6 szívizom-gyulladásos eset jutott a Moderna-vakcinánál, a Pfizer-vakcinánál pedig 12,6, ami közel háromszoros különbség. Ebből pánikot kelteni?" Lássuk hogy készül a statisztika(na nem a szocializmusban a malacokkal) hanem az orvostudományban: 10-ből 6 eset nem jut el orvosig, lábon kihordja az oltott vagy egyszerűen meghal(t) otthon. Halál oka: covid(még igazuk is volt az orvosoknak, a vírus miatt oltották be ugye..) 4 esetből 3-ban eljutott orvosig, pár hét már elmúlt az oltástól, az orvosok hallani sem akartak a vakcináról mint kiváltó okról. Hiába erősködtek a hozzátartozók hogy előtte semmi baja nem volt, valasz: honnan tudják? 10 esetből 1 alkalommal olyan rövid idő telt el az oltás és a drasztikus "mellékhatás" jelentkezése között, hogy azt tagadni nehéz lett volna, ebben az esetben egyszerűen elhallgatták, adatokat hamisítottak, hozzátartozók nem láthatták a holttestet. Következőleg: 10-ből 1 esetben SEM kerül bele a statisztikába hogy a vakcinának köszönheti az egyszeri Hiszékeny Úr/Hölgy a súlyos mellékhatást. Legfeljebb ő maga sejti/tudja. Lehet számolni hogy a hivataloshoz képest 100-szor vagy 1000-szer volt gyakoribb a valódi esetszám. És ez nem pánikkeltés. Ilyen az élet az ún. ALKALMAZOTT TUDOMÁNY háza táján. A korrupcióról ugye még nem is ejtettem szót.
Frutti
2022. december 25. 20:35
Ha tiszta a lelkiismerete, akkor nics baj. Ezt csak ő tudhatja. Ha nem tiszta, maga alá gyűri. Ha tiszta, mindent köszönünk!
KBA98
2022. december 25. 13:32
Mondjuk én nem vettek volna át kb. 70 kitüntetést, amikor tudom, hogy a szer, mellyel a világot kényszerítően beoltották nem volt kipróbálva. Elég sok mellékhatása van és sokan meg is haltak az oltás után!
NKFF
2022. december 25. 11:19
Katika,minden rohadt buznyák elmehet a francba! Rendes magyar ember csak veled lehet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!