Meglátni a számok mögött az embert – hátrányos helyzetű fiataloknak indít programot a Corvinus

2022. április 29. 11:25

„Ne csak a pontszámok döntsenek, hanem lássuk mögöttük az embert is!” – hangzott el péntek délelőtt Budapesten, a Corvinus Egyetemen tartott sajtótájékoztatón. Az Illyés Gyula Program bemutatóján szóba került a jogszabályi környezet átalakításának szükségessége, valamint az is, hogyan lehet esélyt adni akár mélyszegénységben élő tehetséges fiataloknak.

2022. április 29. 11:25
null
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

A magyar oktatás régi problémája, hogy az esélyegyenlőség nem valósul meg maradéktalanul” – mutatott rá a problémára a péntek délelőtti sajtótájékoztatón Prof. Dr. Takáts Előd. A Budapesti Corvinus Egyetem elmondta: sok esetben nem a tehetség hiányzik egy-egy sikeres egyetemi felvételihez; gyakran a megfelelő anyagi háttér hiánya vezet ahhoz, hogy egy fiatal sikeres nyelvvizsgát tehessen és teljesítse a felvételi ponthatár eléréséhez szükséges feltételeket. Ezért szükségessé vált hangoztatni, hogy ne csupán a pontszámok döntsenek a felvételről, hanem lássuk azok mögött az egyes embereket is.

Mint mondta, Illyés Gyula számára is belső konfliktust jelentett összeegyeztetni a lelkében élő Magyarország-képet, a magaskultúra fellegvárait és „a puszták népét”, a mindennapi kihívásokkal küzdő magyarságot. A program célja éppen az, hogy utóbbinak esélye legyen kibontakozni – és elérni álmait.

Illyés Mária, a névadó örököse az eseményen arról beszélt, a BCE programja szépen illeszkedik a illyési szellemi világba, a hátrányos helyzetben élők megsegítésébe és a jól működtetett demokráciából fakadó jog- és esélyegyenlőség megteremtésébe. Visszaemlékezett arra, hogy Illyés Gyula országos lefedettségű programot indított annak érdekében, hogy minél többekhez juttassa el a tudást és a műveltséget. 

Az egyetem által most meghirdetett program célja, hogy olyan hátrányos helyzetű, 25 év alatti fiatalokat érjen el, akik valamelyest beszélnek már angolul. Számukra intenzív angol és matematikai képzést kínál majd, melyek mellett olyan készségeket is átad, amik segítik a hallgatókat a kommunikáció terén, valamint az egyetemi rendszer berkein belül is mentoráláson keresztül. 

Dr. Megyeri Krisztina, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója szerint nem hagyományos egyetemi ösztönzőkre van szükség, hanem

olyan mentorprogramot kell építeni, amelynek segítségével versenyképes és magas státuszú diplomával rendelkezhetnek a magyar fiatalok.

Ennek a gondolatnak a jegyében, egyfajta kísérleti programként, már erőfeszítéseket tettek arra munkatársaival, hogy nehéz helyzetű diákokat segítsenek, de ezek az erőfeszítések az Illyés Gyula Program keretében most intézményesülnek és megsokszorozódnak. 

Értékes diplomát szerezhettem, mert nem akartam megelégedni azzal, hogy »csak legyen valami papírom«” – emlékezett vissza saját útjára Imre Roland, a Corvinus öregdiákja, aki hátrányos helyzetből érkezett, de ma már ő mentorálja fiatal társait. Az eseményen hangsúlyozta a jó példák fontosságát abban, hogy a fiatalok akarjanak hasznos állampolgárokká válni. „Lehetőséget kell adni számukra, hogy bejuthassanak olyan intézményekbe is, mint a BCE”, hangsúlyozta. 

Elképesztő erejük van a személyes történeteknek” – mutatott rá az alumnus példáját hallgatva Dr. Megyeri Krisztina, az egyetem oktatója, aki beszámolt arról, Roland teljesítménye már többeket arra ösztönzött, hogy járják be ugyanazt az utat. Mint mondta, mára már két olyan hallgatója van az egyetemnek, aki az ő példájából merített bátorságot arra, hogy magas színvonalú képzést akarjon. Ők is keményen megdolgoznak a sikerért. 

A program érettségizett, legfeljebb 25 éves magyar állampolgárokat céloz, akiknek legalább egyik szülője nem rendelkezik felsőoktatási végzettséggel.

Évente tíz fiatal kaphat intenzív mentorációt, ennek keretében a BCE oktatói és hallgatói segítik majd a növendékeket két féléven keresztül.

A majdnem 5000 Euró értékű programban részt vevő fiatalok külföldi hallgatókkal is együtt tanulnak majd, segítve ezzel is a tapasztalatok kölcsönös átadását és a nyelvi készségek fejlesztését. A programban a támogatottak térítésmentesen vehetnek részt, kollégiumi férőhelyet kapnak, illetve havi 130 ezer forintban részesülnek, hogy a családjuknak ne hiányozzon otthonról a munkás kéz. 

Laptopot, Budapest-bérletet, havi egy ingyenes hazautazást, telefon- és internet-előfizetést, valamint napi egy meleg étkezést is biztosít a támogatottaknak az Illyés Gyula Program keretein belül a Budapesti Corvinus Egyetem. Minderre évente negyvenmillió forint áll jelenleg rendelkezésre, a programot az egyetem saját forrásaiból finanszírozza. 

Fotó: Budapesti Corvinus Egyetem, Lugosi Péter

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Salamander
2022. április 29. 23:40
"A magyar oktatás régi problémája, hogy az esélyegyenlőség nem valósul meg maradéktalanul" Nem bizony. Azért mert nem lehetséges az esélyegyenlőség biztosítása. Nézzük miért: Ha be is kerül valamelyik leszakadó régióból egy diák pl. a Corvinusra, Károli-AJK-ra, Pázmány PKEJÁK-ra, ELTE-AJK-ra, azt jó eséllyel nem fogja elvégezni. Esetleg 10 év alatt bukdácsolva, s mivel nincs KAPCSOLATI TŐKÉJE, semmire nem is megy a diplomájával. Ha esetleg véletlenül mégis bekerül egy munkahelyre a diplomájával, akkor ott ők szoktak először kihullani. Először is pénzt kell keresnie, mert nincs kapcsolati tőkéje, s mivel az értelmiségi lét kapcsolati hálózatot (annak tagjaként való létezést) jelent, a hátrányos helyzetű diplomával is hátrányos helyzetű marad és pályaelhagyó lesz. Végül vsszamegy oda és azok közé, ahol biztonságban érzi magát és ahol lesz rendszeres munkája - általában diploma nélkül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!