Csaba László szerint akárki nyer is, megszorító intézkedésekre kényszerül

2022. február 05. 09:08

A közgazdász azt mondta a Népszavának, az ellenzéknek óvatosan kellene bánniuk egyes ígéretekkel, mert hamar kiderül, nem tudják őket teljesíteni, és akkor becsapottnak érezhetik magukat az emberek.

2022. február 05. 09:08
null

„Akadhat néhány kiragadott példa, amiből a magyar gazdaság kedvező állapotára lehetne következtetni. Ilyen, hogy az ország termelési szintje elérte a világjárvány előttit, vagy, hogy soha nem volt ilyen magas a foglalkoztatottak száma. Azonban a történetnek van egy másik szála is, amely korántsem olyan kedvező, mint ahogy azt a kormány állítja” – jelenti ki a Népszavának nyilatkozva Csaba László.

A rengeteg pénz elköltése sok mindent elbírt

A közgazdász professzor szerint az elmúlt időszak ugyanis a költségvetési tartalékok feléléséről szólt. A Magyar Nemzeti Bank vezetése nagy nyomású gazdaságot emlegetett, a valóság ezzel szemben az, hogy a laza fiskális politika az ugyancsak laza monetáris politikával párosult. A kormány az ingyen pénznek számító uniós forrásokra, valamint a külföldön dolgozó magyar munkavállalók hazautalásaira épített, s emellett a nemzetközi piacokon is kedvező feltételek mellett lehetett forrásokhoz jutni, s ennek a rengeteg pénznek az elköltése sok mindent elbírt.

Csaba azt mondja, egy olyan időszakban, amikor a gazdaság egy év alatt 6 százalékkal bővül, és ugyanakkor a GDP arányos államháztartási hiány 7 százalékkal növekszik, akkor furcsa, hogy

a pénzügyminiszter még büszke is erre a teljesítményre.

Ugyanakkor nem vitatja, hogy a 13. havi nyugdíjat oda kellett adni az időskorúaknak, mert a nyugdíjasok négyötöde rossz helyzetben van, alacsony a nyugdíjuk. Azonban a kormányt korántsem ennek a helyzetnek némi enyhítési szándéka vezette, hanem az, hogy a választási költségvetésük elveit követve befolyásolják, hogy április 3-án a nyugállományban lévő, s a többi megemelt jövedelmű tudja majd, hogy hová húzza be az x-et.

Kilóg a lóláb

A három hónapra elrendelt élelmiszerár-stopnál is kilóg a lóláb – véli. A csirke far-hát árának befagyasztása, mint az infláció megfékezésére tett lépés valóban nevetséges. Ez korlátozott időtartamú „fogyasztóbarát” akció, azonban a 13. havi nyugdíj, vagy a 25 éven aluliak személyi jövedelemadó mentessége nem egy egyszeri lépés, hanem ezentúl ezzel a kiadással a jövőben minden kormánynak az éves költségvetés készítésekor számítani kell majd, mint szerzett jogra. Az a veszély fenyeget – fogalmaz –, hogy a kormánynak nem lesz miből ösztönözni a gazdaságot, ha ismét visszaesés lesz. Akármelyik politikai erő nyeri is meg a választásokat 2022 tavaszán, mindenképpen megszorító intézkedések megtételére fog rákényszerülni, jelenti ki a közgazdász. Célszerű lenne, ha a jelenlegi

ellenzék felkészítené az embereket arra, hogy jöhetnek a megszorítások.

S óvatosan kellene bánni azokkal az ígéretekkel is, hogy „mi is végrehajtunk bérrendezéseket, csak sokkal okosabban, mint a jelenlegi kormány”. Csaba László szerint hamar ki fog derülni ugyanis, hogy ez nem fog menni, s akkor becsapottnak érezhetik magukat az emberek.

(Fotó: MTI)

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaltran
2022. február 06. 10:39
A duma onnantól fogva érdektlen és irreleváns, hogy "Csaba azt mondta a NÉPSZAVÁNAK". jó legközelebb ordítsa bele a pöcegödörbe, az hasznosabb.
petrovszkipeter
2022. február 06. 08:34
Eljön az idő, amikor mi készítjük fel őket kedves Csaba a megszorításokra! Vége a 10szeres útépítési felárnak, a pénzégetésnek oktatásban, egészségügyban, és a hadi kiadásokban!
ptrfarkas43
2022. február 05. 15:58
Csak a lipcsiknél szükséges megszorítás, hisz a saját és gazdáik zsebét is tele kell tömni.
konfucius
2022. február 05. 15:39
Csaba László jól halad a Lengyel László-i úton..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!