Ráday Mihály Budapest díszpolgára lett

2021. június 17. 21:19

A Budapesti Városvédő Egyesület alapítója, tiszteletbeli elnökének díszpolgárságát Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes jelentette be Facebook-posztjában.

2021. június 17. 21:19
null

Ráday Mihály 1942-ben született Budapesten. Tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd az ELTE művészettörténet szakán végezte. 1968-ban kezdett el dolgozni a Magyar Televízióban. 

„Ráday Mihály a Budapesti Városvédő Egyesület alapítója, tiszteletbeli elnöke, a nagy sikerű "Unokáink sem fogják látni" című televíziós műsor szerkesztő-operatőre és műsorvezetője, aki az épített örökségünk védelmében tevékenykedik már több évtizede” – írta poszjában Gy. Németh Erzsébet. 

 

 

1979-ben hozta létre a már említett hírneves városvédő műsorát, ami 2010-ig futott. 

Társaival 1982–1983 telén alapította a Budapesti Városvédő Egyesületet, majd 1986-ban a Város- és Faluvédők Szövetségét, aztán a Nemzeti Panteon Alapítványt. Az SZDSZ színeiben 1990–94 között volt országgyűlési képviselő, 17 éven át volt tagja a Fővárosi Közgyűlésnek.

Megszervezte az Andrássy út kandelábereinek, a Lánchíd és az Alagút címereinek cseréjét, a Clark Ádám téri mozaikcímer helyreállítását, elindította Róth Miksa egykori házának emlékmúzeummá alakítását” – írja méltatásában az Építészfórum. 

Többek között ő kezdeményezte még a vidámparki körhinta, a Centrál kávéház, a Gresham-palota felújítását is. Operatőrként közel 30 tévéfilmet jegyez, többek között Balázs Béla-díjban, Podmaniczky-díjban, Pro Urbe Budapest díjban, Kossuth-díjban, Táncsics Mihály-díjban, Prima díjban és Hazám-díjban is részesült, emellett megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét is. 

Fotó: Gy. Németh Erzsébet, Facebook

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsbagoly
2021. június 18. 14:33
Futtatva volt, s mivel jól ad elő, a tv-ben sok csodálója akadt. So megszólalása viszont félresikerült, pl. a Városligettel s általában a felújításokkal kapcsolatosan, stb. Ezeknél kibújt a lóláb .....ugyanis ilyenek csak a polgári konzervatív kormányok alatt történtek!
Nannyó
2021. június 18. 11:13
Nem normális, aki Rádayt politikai alapon ítéli meg. Nem tudom, milyen kitüntetései vannak, de a díszpolgárság csak az alap lehet. Sokkal magasabb kitüntetést is megérdemel. Van neki?
zakar zoltán béla
2021. június 18. 08:29
felkészül réka kinga orsolya...
Fehér Agyar
2021. június 18. 08:22
Hányadszorra?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!