A rendszerváltás ígérgető politikusjelöltjei tudatlanok vagy demagógok voltak

2018. február 25. 10:07

A történelem tanulsága, hogy a soknemzetiségű államok sohasem békeidőben, hanem mindig válságos helyzetekben esnek szét. Interjú.

2018. február 25. 10:07
Romsics Ignác

„A könyvben fontos vizsgálódási szempont az egyes korszakokban a Nyugathoz felzárkózás mértéke. Ez olyan narratíva, amely végigvonul a magyar történelmen.

Ez nem narratíva, ez törekvés.

Arra akarok kilyukadni, hogy a rendszerváltás politikai elitjének egyik fontos ígérete volt, hogy hamarosan elérjük Ausztria jóléti színvonalát.

1989–90-ben ezt valóban sokan mondták, ám komoly ember nem adott hitelt az ilyen délibábos jövőképnek. És azóta igazolódott is, hogy a rendszerváltás ígérgető politikusjelöltjei vagy tudatlanok voltak, vagy demagógok. A Nyugatra nyitás ettől függetlenül helyes volt; a magyar politika ezzel kanyarodott vissza ahhoz a mintakövetési politikához, amelyet Szent István kezdett el, és amelyet 1945-ig minden magyar államférfi követendőnek tartott.

A magyar történelem egyik legfontosabb pillanata a honfoglalás, majd a kereszténység felvétele. Mi vezetett oda, hogy eleink megálltak a Kárpát-medencében?

Látja, ez is olyan kérdés, amelyre nem ismerjük a pontos választ. A szakkutatók egyik része szerint menekültünk a keletről támadó besenyők elől, másik részük szerint viszont megtervezett áttelepülésről volt szó egy olyan helyre, amely védettnek és állattartásra alkalmasnak tűnt. A kereszténység felvétele más kérdés: nem úgy jöttünk ide, hogy feladjuk a pogányságot. Ahhoz, hogy eleink erre a döntésre jussanak, vereséget kellett szenvedniük 955-ben Augsburgnál, majd néhány év múlva Bizánc alatt is. Rá kellett jönniük, hogy nem tudják folytatni azt az életmódot, amelyet eddig követtek. Egyébként nemcsak mi döntöttünk így, hanem az akkori perifériákon élő valamennyi európai nép is. Egyedül a litvánok húzták a XIII. századig.

(...)

A felzárkózáshoz legjobban közelítő időszakokat, Mátyás és a dualizmus korát máig ható tragédiák zárták le – Mohács és Trianon. Van összefüggés a prosperálás és a katasztrófa között?

Természetesen nincs. A török expanzióját nem befolyásolta Mátyás politikája. Zsigmond erős végvárrendszert épített ki, és Mátyás szempontjai közül sem hiányzott a déli határvédelem. Ám a törököt tartósan egyszerűen nem lehetett feltartóztatni. Egy 800 ezer négyzetkilométernyi területű, 10 millión felüli lakosságú Oszmán Birodalom állt szemben egy olyan Magyar Királysággal, amelynek a területe nem sokkal haladta meg a 300 ezer négyzetkilométert, lakosságának száma pedig nem érte el a 4 milliót. És e birodalom hatalmas hadseregének akciórádiusza észak és nyugati irányban éppen a magyar területekig terjedt. A törököt feltartóztatni csak a keresztény Európa összefogásával lehetett volna, az egyes államok érdekei azonban felülírták ezt a lehetőséget. Trianon sem a dualizmuskori gazdasági és kulturális fejlődéssel függött össze, hanem az ország soknemzetiségű jellegével. Ez éppen a török utáni betelepülésekkel vált visszafordíthatatlanná. A XVIII. század végén megjelenő modern nacionalizmusok természete miatt csak idő kérdése volt, hogy ezt a soknemzetiségű országot meddig sikerül egyben tartani. Az 1867-es kiegyezés által teremtett helyzetnek köszönhetően egészen 1918-ig sikerült, a vesztes háború utáni válságos helyzetben azonban nem. Az is a történelem tanulsága, hogy a soknemzetiségű államok sohasem békeidőben, hanem mindig válságos helyzetekben esnek szét. Az I. világháború után nemcsak az Osztrák–Magyar Monarchiával, hanem az Oszmán Birodalommal is ezt történt, a hidegháború végén pedig a Szovjetuniónak, valamint Csehszlovákiának és Jugoszláviának is ez lett az osztályrésze.”

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TAVIROZSA
2018. február 25. 12:56
"A történelem tanulsága, hogy a soknemzetiségű államok sohasem békeidőben, hanem mindig válságos helyzetekben esnek szét." ----------------------------------- Pontosan ezért "szervezték" meg a Nagy Háborút !! Tisza István ezért sem akarta a háborút !!
Einar
2018. február 25. 12:56
Ezt írja romsics: "Egy példa: 1456-ban Nándorfehérvárnál nagy győzelmet arattunk a török felett. Ennek a jelentőségéből semmit sem von le, ha beismerjük, hogy Dugovics Titusz utólag kitalált személy, s hogy a déli harangozást, jóval korábban, már a konstanzi zsinat elrendelte." Ez nemzeti mítoszombolás. Azt írja, nem von le semmitva dicsőségből, ha mítoszt rombol. Ez pedig kurva nagy hazugság már! 1. Dugovics Titusz , vagy egy önfeláldozó katona létezését 100%-ig senki nem tudja sem bizonyídani, sem cáfolni. Hogy toposz-e, annak kiderítésére kívánnám minden mítoszromolónak, hogy bárcsak személyesen tapasztalhatná meg, hogy a mélyberántás mennyire volt gyakori a korabeli végvarainknál. 2. A déli harangszó győzelmet hirdető értelméről, pápai bullában rendelkeztek rögtön az örömhír után. Előtte pedi a hősi védőkékért, a török veszélyre figyelmeztetve harangoztak.
Kup Lung
2018. február 25. 12:32
Ausztria elérését elképzelhető hogy tudatlanság v. demagógia volt pár évre tenni a rendszerváltáskor . Vagy kezdeti lelkesedésből fakadt egyeseknél . Ezt se zárjuk ki . ---- De ! Ha történelmi célként azt tűzzük ki hogy utolérjük Ausztriát az már helyes . Persze előbb én azt javasolnám hogy cseheket vagy a szlovéneket érjük utol és keményen tervezetten , összeszedetten . Ezek sem kis lépések :) ---- De történelmi célként mindenképpen el tudom fogadni a sógorok utolérését is . A célok és a kellő lelkesedés is fontos ugyanis . Ezek nélkül nem lettek volna olyan történelmi eseményeink amik után azért mégis csak jobb kompromisszumokat tudtunk kötni a nálunk erősebbekkel . ---
navis praetoria
2018. február 25. 12:23
Romsics tipikus kismagyar status quo történetíró módjára ("bocsánatot kérünk, hogy létezünk, köszönjükalássan, hogy nem tetszenek eltaposni bennünket") szamárságokat mond . Számtalan példa van arra, hogy egy ország lever egy nála kétszer, háromszor nagyobb lakosságút. A törököknek egyszerűen mázlija volt a magyarok széthúzása, alkalmatlan vezetőik miatt. Dettó a várnai csatában, példának okáért. Az egész messze nem volt szükségszerű. Trianon döntő oka sem az ország soknemzetiségű mivolta volt - azt simán kezelni lehetett volna energikus elmagyarosítással. Ha a franciáknak sikerült száz év energikus politikával sokkal nagyobb nemzetiségi arányból egységes nemzetállamot teremteni, nekünk is sikerült volna. Trianon oka az amerikai partraszállás volt 1917-ben, ami eldöntötte a háborút a nyugati fronton. A keleti fronton a háborút a Központi Hatalmak megnyerték, az amerikaiak nélkül Nyugaton egy patthelyzet alakult volna ki, visszatéréssel a status quo ante-hoz. Ezt közvetve egyébként - magának ellentmondva - Romsics is elismeri, amikor azt írja, a többnemzetiségű államok válságok, magyarán: háborús vereség hatására esnek szét. Ha a Monarchia a győztesek oldalán végez, Magyarország simán egyben marad és mára 30 milló lakosának 80 százaléka magyar anyanyelvű lenne. A történelmi múlt alternatívait (a "mi lett volna ha" verzióit) ugyanolyan jogosult átgondolni, mint a jövőbeli alternatívákat latolgatni. Különben soha nem tudunk tanulni a történelemből és a jövőt sem tudjuk tervezni. Minden más gyermeteg determinizmus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!