Magyar agyak felfedezése

2013. október 04. 07:38

Ennek a két magyar zseninek a segítségével fel kellene szállni a felénk tartó országimázshajóra, mert ez talán messze visz…

2013. október 04. 07:38
Frei Tamás

„Nyugati lapokban ugyanis egyre többet emlegetik két olyan magyarnak a nevét, akit (tegyük a szívünkre a kezünket) valójában mi sem ismerünk. Talán hallottuk a nevüket, de hogy miért is lehetnénk büszkék rájuk, és mire lenne jó nekünk az őket körbelengő »divat«, ezt egyelőre aligha értjük.

Moholy-Nagy Lászlóról van szó és Kepes Györgyről. Mert ahogy a sebességért és a hűtőszekrények, televíziók modernitásáért lelkesedő világ egykor felkapta Roger Tallont, aztán ahogy a környezettudatosság 90-es évekbeli divatja felkapta Richard Buckminster Fullert, úgy viszi most az internet és az okostelefonok világa Moholy-Nagyot és Kepest. Világszerte egyre többen gondolják ugyanis, hogy Moholy-Nagy László 1931-ben tervezett fény-tér-modulátora, amely a vetülő fény játékát használta ki, tulajdonképpen előfutára volt annak a mozgó képi világnak, amely manapság a mindennapokban körbevesz minket. A számítógépek, videojátékok és telefonképernyők vizuális nyelvének megteremtése, a modern kori látás kultúrájának kialakítása akkor és ott kezdődött Moholy-Nagy Lászlóval. Aztán már Amerikában teljesedett ki a kollégájával, egy másik magyarral, Kepes György víziójával. Az ő egészen újszerű megközelítésmódjával művészet és technológia viszonyában. Fény, árnyék, szín, vizuális tervezés, ez volt Kepes!

Ki kellene találni, hogy mit kezdjünk ezzel. Velük, az ő munkásságukkal a mai technológiamániás világ figyelmének fókuszában. Ennek a két magyar zseninek a segítségével fel kellene szállni a felénk tartó országimázshajóra, mert ez talán messze visz…”

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2013. október 05. 11:39
Téved. Nem mohijnagy, hanem a Mohol nevű település után moholi. Moholon élt a nagybátyja, aki a papa lelépését követően nevelte a kis Weis gyereket. (Később a nagybácsi után Nagy nevet vette fel, majd eléje biggyesztette a Moholy előnevet. Bár erre joga nem volt, hiszen az y nemesi előnév része lehetett annak idején.) A Tanácsköztársaság bukása után Kassákkal együtt elhúzott Magyarországról, mert tartottak a véres kommunista terrort követő felelősségrevonástól. Így került "emigrációba".
nyugalmazott tanár
2013. október 04. 08:42
Buborék, csak buborék. Nyomatjátok a brancsot. Jellegzetes trükk.
Finale*
2013. október 04. 08:31
Vagy a Bauhaus vonalhoz sorolhatnank Breuer Lajos Marcell formatervezot is ,aki szinten vilaghiru lett gyonyoru butoraival . Sajnos nagyon sok hires magyar muvesz van , akikrol itthon szinte semmit sem tudunk.
Finale*
2013. október 04. 08:09
Ennek a két magyar zseninek a segítségével fel kellene szállni a felénk tartó országimázshajóra, mert ez talán messze visz… Moholy -Nagy Laszlo es Kepes Gyorgy melle meg odasorolhatnank Vasarelyt is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!