Balog Zoltán: Súlyos gondok vannak a felsőoktatásban

2013. június 28. 19:31

Az emberi erőforrások minisztere szerint a magyar felsőoktatást a nagyszerű teljesítmények ellenére súlyos gondok szorítják. Balog Zoltán erről a Miskolci Egyetem pénteki tanévzáróján, a gépészmérnöki és informatikai, valamint az egészségügyi karon végzett hallgatók diplomaátadása után beszélt.

2013. június 28. 19:31

Balog Zoltán Miskolcon versenyképes, hatékony, fenntartható, rugalmas felsőoktatás szükségességéről beszélt, a diploma fontosságáról pedig azt mondta: nagyon sok munka, erőfeszítés van mögötte. Megemlítette azt is: egyik oldalon túlképzés, míg a másikon hiány van, ezen változtatni kell. A miniszter úgy fogalmazott: a végzett diplomások húsz százaléka olyan munkahelyeken tud elhelyezkedni, ahol nincs szükség diplomára, ugyanennyi fiatal olyan állást talál, ahol más diplomára lenne szükség.

A miniszter kitért arra, hogy „vannak olyan emberek, akik soha nem szereztek, mert lehet, hogy nem szerezhettek diplomát, de mégis több bölcsesség volt bennük, mint némely egyetemi tanárban”. Azt is elmondta: Miskolc, az egyetem és Észak-Magyarország elválaszthatatlanok egymástól, de a Miskolci Egyetem sorsa és jövője „elválaszthatatlan az egész magyar felsőoktatás jövőjétől is”.

A tanévzárón a Miskolci Egyetem környezetvédelmi projektjeinek hatékony támogatásáért, valamint az Állam- és Jogtudományi Kar képzési programjának kibővítése terén nyújtott érdemi segítségért az egyetem díszpolgárává fogadta Illés Zoltán környezetvédelemért felelős államtitkárt.

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
leech
2013. június 29. 12:00
Amerikai Egyesült Államok Harminckét év börtönbüntetésre ítéltek New Yorkban egy rabbit, aki többször is molesztált egy 16 éves fiút - közölte a brooklyni ügyészség. Az 59 éves Baruch Lebovits rabbit 2010 március elején találták bűnösnek. A vád szerint 2004 és 2005 során nyolc alkalommal molesztált egy akkor 16 éves fiút. A rabbi legkorábban 10 év és 9 hónap büntetés letöltése után kérheti szabadlábra helyezését. A brooklyni rabbi ellen két további pedofilügyben is vádat emeltek.[77] Éveken keresztül rendszeren molesztáltak kisfiúkat rabbik a brooklyni haszid (ultraortodox) zsidó közösség vallási iskolájában. A közösség elhallgatta az ügyeket, így az elkövetők már nem vonhatók felelősségre - számolt be róla az amerikai közszolgálati rádió (NPR) 2009-ben. Az ügyet két fiatal férfi hozta nyilvánosságra, akik azt állították, hogy erőszakoskodtak velük szexuálisan, egyiküket a vallási fürdőben erőszakolta meg valaki. A két fiatal közül az egyik 17 évesen otthagyta a közösséget az őt ért sérelmek miatti traumák következtében. Brooklynban az eset nem számít egyedi esetnek. 2006-tól kisfiúk molesztálása miatt négy ultraortodox rabbit pereltek be és tartóztattak le. A haszid világról könyvet készítő Hella Winston író azt állítja, hogy a brooklyni haszid közösségben a rabbik által elkövetett sorozatos pedofil szexuális bűncselekmények nyílt titoknak számítanak, melyekről közösségi összetartásból és a nagyhatalmú rabbiktól való félelemből nem beszélnek nyilvánosan. Egy 2008 augusztusi rádióműsor következtében 2009-ig hatvan-hetven ember állt elő azzal, hogy gyerekkorában rabbik zaklatták szexuálisan. Charles Haynes brooklyni kerületi ügyész 2009-es interjúja alkalmával arról tájékoztatott, hogy épp tíz olyan esettel foglalkozik, ahol pedofil cselekménnyel vádolnak ortodox rabbikat.[78] Arizona államban pedofil cselekmény vádjával 2010-ben őrizetbe vette az amerikai rendőrség a 45 éves Bryan Bramly rabbit a Chandlerben található zsinagógája előtt. A vád szerint teológiai tanulmányai alatt erőszakolt meg egy 7 éves lányt New Yorkban. A hatóságoknak az esetről 2009 augusztusában számolt be az áldozat.[79] Az amerikai Dateline NBC "To Catch a Predator" leleplező műsor révén David Kaye rabbit 78 hónap börtönbüntetésre ítélték, mert szexuális kapcsolatra csábított egy 13 éves fiút.[80] Baruch Lanner ortodox rabbit, aki a New Jerseyben található Hillel Yeshiva középiskola vezető tanárja, majd az Ortodox Unió egyik ifjúsággal foglalkozó szervezetének az igazgatója volt (National Conference of Synagogue Youth), 2000-ben vádolták meg azzal, hogy 1970 óta több tucat tizenéves lányt és fiút bántalmazott szexuálisan. 2002-ben ítélte a bíróság hét év börtönre, 2008-ban négy évre feltételesen szabadlábra helyezték Kell még szarkrém !? wikipedia. org
IgazságosIzomViktor.
2013. június 28. 23:42
Nagyszerű teljesítmények-súlyos gondok.Amiben ti példátlan sikert értek el mind tönkremegy...
Obulus
2013. június 28. 23:28
Ez jó. Tönkreteszik a felsőoktatást, aztán az nyilatkozza, hogy "Súlyos gondok vannak a felsőoktatásban" Van ennek az emberformájú lénynek bőr a pofáján?
üvegcápa
2013. június 28. 23:17
Milyen érdekes, hogy ellenzékben ez a párt amelyik jelenleg hatalmon van folyamatosan arról beszélt, hogy nem reformok kellenek, hanem több pénz az ágazatokba. Ma meg mit csinálnak? Pénzt vonnak el folyamatosan és átalakításról(reform) beszélnek. Hiába no Lenin egy okos ember volt csak nem értett magyarul. A lé(t) határozza meg a tudatot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!