Hivatalos: Schmitt Pál doktorija nem felelt meg a követelményeknek

2013. május 15. 16:33

Lezárult a Schmitt Pál volt köztársasági elnök felülbírálati kérelme alapján indult jogorvoslati eljárás a Semmelweis Egyetemen. A volt államfő doktorija már beadáskor sem felelt meg a követelményeknek. Schmitt a döntés után lemondott a doktori címről.

2013. május 15. 16:33

A jogorvoslati bizottság megállapította, hogy Schmitt Pál 1992-ben Az újkori olimpiai játékok programjának elemzése címen benyújtott értekezése már a beadáskor sem formailag, sem tartalmilag nem felelt meg a vonatkozó 1985-ös törvényben leírt követelményeknek és a Magyar Testnevelési Egyetem Doktori Szabályzatának. A Magyar Testnevelési Egyetem azon korabeli eljárása, ahogy az értekezést hivatalos eljárásra bocsátotta, jogszabályba ütköző és etikailag kifogásolható volt.

A bizottság határozatára tekintettel Schmitt Pál lemondott egyetemi doktori (doctor universitatis) címéről. Az ügyben további eljárásnak nincs helye nincs.

Összesen 279 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mystes
2013. május 16. 15:28
Te beszélsz? "Mondjátok, hogy cask bulvárkacsa." ROTFL
StG
2013. május 16. 14:27
SP nyilatkozata: "Helyre állt (sic!) a becsületem!" ROTFL
brabant89
2013. május 16. 12:26
Az alábbi ajánlás már valószínűleg a Schmitt ügy kapcsán készült: www.doktori.hu/cikk_file/ODT-plagium-javaslat-elfogadott.doc‎ Ajánlás a felsőoktatási intézmények doktori szabályzatainak plágiummal kapcsolatos szabályozására (1) Az egyetem a doktori eljárásban elfogadja és alkalmazza az MTA Tudományetikai kódexének plágiumra vonatkozó elveit és ajánlásait. Az Alaptörvény X.(2) szellemében a meghozott érdemi döntések sem bíróság, sem közigazgatási szerv előtt nem tehetők vitássá. (2) A doktori fokozat visszavonható, ha azt annak jogosultja úgy szerezte meg, hogy részben vagy egészben sajátjaként mutatta be más szellemi alkotását, vagy értekezésében hamis, esetleg hamisított adatokat használt, és ezzel a doktori ügyben eljáró testületet vagy személyt megtévesztette vagy tévedésben tartotta. A doktori cím visszavonása iránti eljárás akkor folytatható le, ha a cím jogosultja az eljárás kezdeményezésekor még él. (3) A (2) bekezdésben foglalt cselekmények nem évülnek el, a felelősségre vonás csak a cím jogosultját érintheti. (4) A doktori fokozat visszavonása iránti eljárást az kezdeményezheti a fokozatot kibocsátó Egyetemi Doktori Tanács (EDT) elnökénél, aki a (2) bekezdésben foglaltakat igazolja, vagy megalapozottan valószínűsíti, doktori vagy egyenértékű tudományos fokozattal rendelkezik a vitatott disszertáció témájához kapcsolódó tudományterületen. (5) A doktori fokozat visszavonásáról az EDT dönt. A fokozat visszavonása ügyében az előterjesztő az EDT elnöke, aki köteles a doktori fokozat tudományága szerint illetékes doktori tanács véleményét kérni arról, hogy a (2) bekezdésben foglaltak ténylegesen megállapíthatók-e a fokozat birtokosáról. A doktori fokozat visszavonása iránti eljárásban szakértő(k) bízható(k) meg, és meg kell hallgatni az érdekeltet is. Ha az érdekelt ismételt szabályos értesítés ellenére sem jelenik meg, vagy kéri meghallgatásának mellőzését, az EDT a meghallgatás mellőzésével is jogosult érdemi döntéshozatalra. Ha az eredeti szerző kezdeményezésére indított eljárásban a szerzői jogok megsértését jogerős bírói ítélet az eljárás megindítása előtt már megállapította, az EDT-nak ebben a kérdésben már nem kell vizsgálatot lefolytatnia, a jogerős ítélet elegendő a fokozat visszavonásához. A döntés ellen fellebbezést a Magyar Akkreditációs Bizottsághoz lehet benyújtani, a MAB az ODT előzetes véleményezése után határoz. Felhívnám Mystes figyelmét az 1. pont ezen részére: "Az Alaptörvény X.(2) szellemében a meghozott érdemi döntések sem bíróság, sem közigazgatási szerv előtt nem tehetők vitássá."
BőröndÖdön
2013. május 16. 11:14
Plagi bácsi,most mi lesz??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!